Ce risti daca te asezi pe toaleta publica

de: BZI.ro
15:53, 19 feb. 2019

Traim intr-o lume plina de microbi. Iar o persoana merge la toaleta, in medie, cam de 2.500 de ori pe an. In mod firesc, se pune intrebarea daca nu cumva WC-urile publice prezinta mai multe riscuri de contaminare decat alte obiecte din jur. Ar trebui sa fim extrem de precauti? Sau sunt temeri nefondate?

Toata lumea a trecut prin aceasta situatie: o nevoie presanta, cautarea frenetica a unei toalete si, odata gasita, descopera ca scaunul este acoperit de stropi, urme ale celui care a folosit-o inainte. Ce sa faci atunci? Sa te comporti ca si cum n-ar fi nimic si sa stai pe WC asa cum esti obisnuit sau sa incerci o pozitie incomoda, cu un echilibru precar?

Lumea noastra este intr-adevar o planeta a microbilor. Purtam in noi si pe noi propriile paduri tropicale microscopice si facem schimb in permanenta nu numai cu mediul in care traim, ci si intre noi. Microbii abunda pe intreg corpul uman, inclusiv pe piele, in gura, in ochi, in organele genitale si de excretie. Majoritatea oamenilor transporta pana la un kilogram de microorganisme: bacterii, fungi, ciuperci, virusi si adesea paraziti care traiesc in mare parte in intestin.

Cercetarile au stabilit ca microbii din intestin constituie intre 25 si 54 % din materiile fecale umane. In consecinta, fecalele umane pot transporta un larg evantai de elemente patogene transmisibile: bacteriile Campylobacter, Enterococcus, Escherichia coli, Salmonella, Shigella, Staphylococcus, Streptococcus si Yersinia – dar si virusuri precum norovirus, rotavirus si virusul hepatitelor A si E, pentru a numi numai cativa dintre ei. Prin urmare, la o intalnire, in toaletele publice, cu materiile fecale ar exista efectiv intotdeauna un risc de infectie, dar in ce masura acest risc este cu adevarat ingrijorator?

Mainile, principalul pericol
Este foarte putin probabil ca o infectie sa se dezvolte incepand de la fese, chiar daca stai asezat pe vasul de WC. Marea parte a infectiilor intestinale implica un transfer manual al bacteriilor catre gura. Asta se intampla in general cand mainile, alimentele sau anumite suprafete sunt contaminate cu materii fecale. In plus, stratul de bacterii si alte microorganisme care acopera pielea umana functioneaza ca un fel de scut de protectie foarte eficient. Iar in final, sistemul nostru imunitar este deosebit de eficient pentru a ne proteja de agentii patogeni.

De aceea, nu este necesar sa stam cumva ghemuiti, deasupra toaletei, fara sa ne asezam, ca sa nu atingem vasul. Aceste pozitii pot cauza accidentari sau chiar sa sporeasca riscul de infectii. Specialistii spun ca in cazul femeilor in special, muschii planseului pelvin si ai centurii pelviene – rotatorii soldului, muschii gluteali, spatele si abdomenul – sunt extrem de tensionati. Aceasta tensiune a centurii pelviene face dificila scurgerea urinei si obliga la o usoara „impingere” pentru ca urina sa iasa rapid. Or, spun kinetoterapeutii, astfel de metode pot contribui la prolapsul organelor pelvine. In plus, aceasta pozitie ar putea determina o golire incompleta a vezicii, ceea ce ar putea duce la o sporire a frecventei si urgentei mictiunilor sau chiar ar putea contribui la cresterea riscului de infectie urinara.

Cateva sfaturi utile
Apararea microbiana si imunitara a unui individ il protejeaza de riscurile legate de folosirea toaletelor publice. In plus, in tarile civilizate, sunt curatate frecvent toaletele, tocmai pentru a impiedica o contaminare cu materii fecale.

Sigur, exista si varianta sa aveti la dvs. servetele antiseptice si sa le folositi pentru a sterge scaunul de la toaleta inainte de a va aseza. Insa nu scaunul murdar al toaletei trebuie sa fie principala dvs preocupare. Un studiu din 2011 a relevat ca microbii prezenti in picaturile de apa proiectate in jur atunci cand se trage apa de la toaleta colonizeaza rapid o suprafata mai degraba invecinata – capacul, usa, podeaua, suportul pentru hartie. Pentru a evita sa fiti expusi la aceasta raspandire a continutului toaletei – care include propriii germeni, dar si cei ai utilizatorilor precedenti – este recomandabil sa parasiti cabina imediat ce ati apasat pe butonul care trage apa.

Si, oricat de revoltator ar parea, este o realitate: nu toata lumea se spala pe maini dupa ce iese de la toaleta. Si atunci, e foarte probabil ca manerele usilor sa fie contaminate. De acolo se produce o contaminare a propriilor dvs maini atunci cand plecati, chiar daca v-ati spalat bine cu apa si sapun. Cel mai sigur ar fi sa folositi cotul, maneca sau o batista pentru a deschide usa. O spalare temeinica a mainilor este insa cheia unei protectii complete contra germenilor din toalete. Spalarea mainilor va protejeaza si pe dvs, dar si pe ceilalti, pentru ca nu veti propaga microbii la alte obiecte.

Medicii recomanda spalarea prin frecarea energica a palmelor si a degetelor cu apa si sapun timp de 20-30 de secunde, inclusiv unghiile. Pare un gest de igiena simplu, care se invata din copilarie, si totusi multi nu il fac sau se spala superficial. Trebuie sa stiti de asemenea ca chiuvetele din toaletele publice, robinetele, distribuitoarele de sapun sau uscatoarele de maini sunt adesea contaminate cu microbi. Sfatul este ca odata ce ati terminat de spalat mainile sa lasati robinetul deschis cat timp vi le uscati, apoi sa utilizati o bucata de hartie pentru a le inchide sau, din nou, cotul.

E inutil sa mai spunem ca nu este indicat sa mancati, sa beti sau sa fumati in interiorul toaletelor publice. E valabil si pentru folosirea telefoanelor. De altfel, un studiu american a aratat ca telefoanele mobile sunt de pana la zece ori mai murdare decat scaunul de la WC.