Ce riscuri implica consumul de mere
Merele chiar tin doctorul la distanta, fiind denumite deseori „alimente minune”. Aceste fructe sunt bogate in fibre si vitamina C, dar au un continut redus de calorii si sodiu, grasimile si colesterolul fiind inexistente.
„Merele sunt bogate in polifenoli ce au rol antioxidant. Polifosfatii se gasesc atat in pulpa, cat si in coaja fructului, asadar pentru obtinerea unei cantitati mari de antioxidanti trebuie consumata si coaja”, a declarat nutritionistul Laura Flores din San Diego, potrivit adevarul.ro.
Conform Live Science, toate aceste beneficii pot ameliora efectele astmului sau ale bolii Alzheimer, in timp ce mentin greutatea corporala, sanatatea osoasa, functiile pulmonare si protejeaza sistemul gastrointestinal.
Merele sunt pline de vitamina C, mai ales coaja lor, ce are un continut ridicat si de fibre insolubile. Acest tip de fibre nu absorb apa si ajuta la tranzitul intestinal. Alaturi de fibrele insolubile, merele contin si fibre solubile, precum pectina. Acesti nutrienti ajuta la prevenirea acumularii coloresterolului in vasele de sange ce previne aparitia arterosclerozei si a bolilor cardiace.
Cat despre polifosfati si antioxidanti acestia scad gradul de oxidare al membranei celulelor, fapt ce scade riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. De asemenea beneficiile consumului de mere se produc si la nivelul sistemului respirator. Un studiu din 2017 arata ca antioxidantii din fructe, inclusiv mere ajuta la controlarea nivelului de radicali liberi.
„Consumul de mere in exces nu provoaca multe efecte negative, dar la fel ca orice aliment mancat in excess, acesta poate duce la cresterea in greutate”, a declarat Flores. De asemenea, merele sunt acide fapt ce poate distruge smaltul dentar. Un studiu din 2011 arata ca un consum excesiv de mere degradeaza dintii de patru ori mai rapid decat bauturile carbogazoase.
Dentistii recomanda taierea merelor si mestecarea feliilor cu maselele. De asemenea, ei mai recomanda clatirea gurii cu apa pentru eliminarea acidului si zaharurilor.
„Majoritatea merelelor sunt tratate cu pesticide, doar daca acestea sunt certificate ca fiind organice”, a declarat Flores. Spalarea merelor ajuta la eliminarea pesticidelor. „Spalarea si frecarea cojii cu un burete pentru fructe ar trebui sa elimine mare parte din pesticide”, afirma Flores. Un studiu din 2018 arata ca beneficiile asupra sanatatii ale consumul de fructe si legume sunt mult mai mari decat riscurile expunerii la pesticide.
Semintele de mere contin un compus chimic numit amigdalin ce poate elimina cianuri. De obicei semintele intregi trec astfel prin intregul sistem digestiv, dar daca le mesteci te-ai putea expune la aceste toxine. Una sau doua seminte nu pot face mult rau deoarece corpul se poate descurca cu o doza mica de cianura.
Conform specialistului in alimentatie John Fry, aproximativ 1 miligram de cianura per kilogram din greutatea corporala poate ucide un adult. Semintele de mere contin aproximativ 700 miligrame per kilogram, asadar 100 de grame de seminte pot ucide o persoana de 70 de kilograme. O singura samanta de mar cantareste aproximativ 0,7 grame, asadar ar fi necesare 143 de seminte pentru aceasta cantitate de cianura. De obicei un mar are opt seminte, asadar doza letala poate fi obtinuta din 18 mere.