Ce regim alimentar trebuie sa tina un bolnav de diabet
Consumul de glucide al unui diabetic este stabilit de medic, de la bolnav la bolnav, in functie de capacitatea lui de le utiliza. In general nu se scad glucidelesub 120 de grame in 24 de ore, deoarece in lipsa acestora acidoza poate sa apara foarte repede.
In privinta glucidelor nu exista o restrictie cantitativa. Unele alimente, ca zaharul, dulceata, marmelada, bomboanele si in general, toate zaharicalele, sunt strict interzise diabeticului.
Aceste dulciuri, fiind prea bogate in zahar, fac sa creasca repede si pronuntat cantitatea de glucoza din sange, mai inainte de a fi posibila utilizarea lor, care, dupa cum am aratat, este defectuoasa la diabetici.
Odata stabilite aceste principii generale de alimentatie a diabeticului, trebuie sa aratam ce alimente glucidice sunt permise si in ce cantitati.
Cunoscand continutul aproximativ de glucide al alimentelor, diabeticul isi poate alcatui singur meniul zilnic, in functie de cantitatea de glucide permisa de medic. Aceasta cantitate este de aproximativ 150 g glucide in 24 ore, continuta de exemplu in urmatoarele alimente (cu aproximatie):
• mere 300 g (30 g glucide);
• lapte 500 g (20 g glucide);
• paine 200 g (100 g glucide).
Acestora, evident, li se adauga alimentele continand numai albumine si grasimi, cum ar fi carnea, ouale, branza, sau numai grasimi, ca margarina, untdelemnul, untul.
Aceeasi cantitate de glucide poate fi furnizata si de alte alimente. Aceasta depinde si de preferintele si de posibilitatile bolnavului. Daca regimul prescris cuprinde, ca mai sus, 300 g mere, atunci merele contin 10 % glucide. Un calcul simplu arata ca 300 de g de mere aduc 10 g x 3 = 30 g glucide.
Daca doriti sa inlocuiti aceste 300 de grame de fructe cu paine, trebuie sa stiti ca painea contine 50% glucide, adica jumatate din greutatea ei, deci cele 30 g de glucide furnizate de mere vor fi continute in 60 g de paine.
In general, insa, nu este bine sa se renunte la consumul fructelor si al legumelor, in profitul altor alimente glucidice, deoarece cele dintai sunt bogate in vitamine si in saruri minerale necesare oricui si mai ales diabeticului. In plus, zaharul continut de fructe, cu exceptia strugurilor, este mai bine tolerat de diabetic decat glucoza.
La celelalte alimente, care nu contin glucide sau le contin in cantitate prea mica, cantarirea lor nu este obligatorie cu aceeasi strictete si regularitate cu care este obligatorie aprecierea greutatii alimentelor glucidice.
Totusi este bine sa se stie ca grasimile nu trebuie consumate in cantitati prea mari, deoarece predispun pe unii diabetici la acidoza, iar cu timpul pot duce la incarcarea cu grasimi a peretilor arteriali, favorizand aparitia gangrenei diabetice sau a anginei de piept.
Dintre grasimi sunt recomandabile cele vegetale (ulei, untdelemn si mai ales uleiul de germen de porumb) si mai putin untura, untul, slanina si galbenusul de ou. Totusi, si acestea pot figura in alimentatia diabeticilor, cu conditia sa nu depaseasca jumatate din totalul de grasimi, care se ridica la aproximativ 80-100 g in 24 de ore.
Sunt de asemenea lipsite de glucide alimentele bogate in albumine, ca ouale, carnea, pestele si branzaturile, afara de urda si de branza de vaci, care contin mici cantitati de lactoza. Alaturi de acestea mentionam zarzavaturile sarace in glucide, care pot si trebuie sa completeze regimul zilnic al diabeticului.
Dintre zarzavaturile premise, care pot fi consumate fara cantarire prealabila, fac parte urmatoarele: rosii, spanac, sparanghel, vinete, ciuperci, papadie, stevie, untisor, ardei, varza alba, varza acra, varza rosie, andive, castraveti, dovlecei, urzici, ridichi, conopida, laptuci, fasole verde, macris, bame.
Exemple de liste de mancare pentru o zi (aproximatov 150 g glucide)
Dimineata:
• o salata de rosii, ardei, castraveti, cu otet si untdelemn (iarna din varza cruda rasa, ridichi negre rase sau salata de praz );
• 50 g paine cu unt sau margarina si telemea;
• o ceasca de ceai cu zaharina;
• un mar (100 g).
Ora 11:
• 200 g mere cu telemea sau cascaval;
Pranz:
• supa de oase cu fulgi de ou;
• musaca de dovlecei cu salata de rosii, castraveti, ceapa verde, marar, otet si untdelemn;
• 80 g paine;
• Crema de ou si lapte (250 g) cu zaharina sau lapte de pasare.
Seara:
• omleta cu telemea si ceapa verde cu salata de rosii preparata cu ulei;
• 50 g paine;
• 200 g fructe.
Dimineata:
• lapte, 250 g, cu cafea;
• paine, 50 g, cu unt, margarina, costita, mezeluri sau telemea;
Ora 11:
• telemea cu rosii, ardei grasi sau ridichi sau 250 g iaurt;
Pranz:
• bors de zarzavat cu 50 g cartofi (se vor suprima daca la ora 11 s-a inlocuit telemeaua cu iaurt);
• mancare de fasole verde cu carne gatita cu ulei;
• 40 g paine si 100 g mamaliga pripita (langa ciorba);
• mere 200 g.
Seara:
• rosii umplute cu ochiuri
• carne rece sau fripta cu salata de castraveti cu otet si untdelemn, iarna castraveti murati;
• 50 g paine;
• Fructe 200 g.
Cantarirea zilnica a acestor alimente nu trebuie sa-l sperie pe bolnav. Ea este necesara la inceput, pana cand diabeticul se obisnuieste sa aprecieze dintr-o privire cat cantareste o cantitate dintr-un aliment glucidic oarecare.
Dupa aceea este suficienta verificarea numai din cand in cand la cantar, pentru a inlatura greselile de apreciere. Pentru a usura obligatia diabeticului de a-si cantari zilnic unele alimente, dam urmatoarele masuri, cu echivalentul lor in grame:
• o lingura de lapte = 15 g
• o lingurita de lapte = 5 g
• o ligura rasa de orez crud = 20 g
• o ligura rasa de gris crud = 20 g
• o lingura rasa de malai = 15 g
• o lingura de unt = 20 g
• o lingurita de unt = 6 g
• o lingura de untura = 20 g
• o lingurita de untura = 6 g
• o lingura de ulei = 20 g
• o lingurita de ulei = 6 g
• o cana obisnuita cu lapte = 200 g
• un polonic mic cu lapte = 80 g
• un pahar de apa cu lapte = 200 g
• o farfurie adanca cu lapte = 200 g
• o chifla = 40-50 g
• o felie de paine potrivit de mare = 40-50 g
• un cartof cat un ou = 60 g
• un mar potrivit = 100 g
• un varf de cutit de sare = 2 g.
In stransa legatura cu controlul la cantar al greutatilor de alimente glucidice consumate se afla si controlul glucozei in sange si urina, analize pe care diabeticul constient trebuie sa le faca lunar sau cel mult la doua luni.
Alimente si mancaruri indicate pentru bolnavii de diabet
Bauturi: apa, sifon, ceaiuri indulcite cu zaharina (ceai de macese, de menta, de musetel, ceai rusesc). Numai in cantitatile indicate de medic: lapte, lapte batut, cafea cu lapte, fiertura de tarate, vin (dar nu din cel dulce).
Paine: in cantitatile permise de medic, paine neagra, intermediara, veche de cel mult 24 de ore, paine graham. Daca bolnavul prefera paine prajita, o va cantari inainte de prajire.
Supe: supe de zarzavat din legumele permise, ciorbe de carne, bors, toate fara rantas si fara paste fainoase. Supele pot fi drese cu ou, smantana sau adaos de unt ori untdelemn. Exemple: bors de zarzavat cu perisoare (fara orez), supa de rosii, supe de zarzavat cu zdrente de ou (fara faina).
Mancaruri de carne: rasol sau friptura de vaca, pasare, porc, sunca, conserve de carne fara rantas, mezeluri, musaca de dovlecei sau vinete, varza fara carne, piftie, chiftele (fara paine), sarmale fara orez , snitel (fara pesmet si faina).
Peste: proaspat sau conservat, sarat, afumat.
Branzaturi: telemea, cas, cascaval, svaiter, branza topita. Numai la cantar: urda, branza de vaci.
Grasimi: unt, slanina, margarina. Se prefera untdelemnul, mai ales cel din germen de porumb.
Oua: cel mult doua pe zi.
Zarzavaturi si legume: varza alba, varza rosie, varza acra, varza de Bruxelles, conopida, spanac, fasole verde, dovlecei, bame, sparanghel, salada verde, rosii, laptuci, papadie, urzici, macris, praz, ridichi, ciuperci, ardei gras, castraveti, untisor, stevie, precum si aromatele: tarhon, marar, patrunjel, hrean, foi de dafin, cimbru, usturoi. Legumele se vor prefera crude, rase marunt, preparate cu untdelemn si otet sau lamaie.
Fructe (numai la cantar): fragi, capsuni, zmeura, mure, mere, pere, agrise, caise, visine, cirese timpurii, portocale, grape-fruit (in cantitate de 2-3 ori cat celelalte), pepene galben, nuci. Fructele se vor consuma de preferinta crude si cu coaja. La nevoie se pot prepara compoturi (cu zaharina).
Fainoase (numai la cantar): gris, orez, fulgi de ovaz, mamaliga pripita, macaroane, fidea, taitei.
Sosuri: maioneze, sosuri de bullion de legume (dintre cele permise) date prin sita, sos de smantana, de mustar, de unt, de verdeturi.
Deserturi: gelatina de fructe (cu zaharina), creme, deserturi cu albus de ou, pricomigdale, de preferinta fructe (la cantar).
Alimente si mancaruri interzise pentru bolnavii de diabet
Bauturi: bere, vin dule, must, sirop, lichior, bauturi indulcite cu zahar.
Paine: orice fel de paine peste cantitatea permisa.
Supe: supe cu rantas, supe cu paste fainoase sau cu orez. Acestea din urma sunt interzise pentru motivul ca orezul, grisul si pastele fainoase dintr-o farfurie cu supa se afla in cantitati care nu pot fi controlate pe cantar.
Daca supa a fost preparata special pentru diabetic, separate, cu fainoasele respective cantarite in prealabil, es este desigur permisa. Fainoasele crude contin 75 g glucide la 100 g, iar fainoasele fierte aproximativ 20 g glucide la 100 g.
Mancaruri cu carne: oricare din mancarurile cu rantas, snitel cu pesmet sau cu faina, chiftele preparate cu paine sau perisoare cu orez.
Peste: peste prajit in pesmet.
Branzaturi: branza de vaci si urda peste cantitatile premise.
Grasimi: interzise in exces.
Oua: interzise in exces.
Zarzavaturi si legume: cartofi, morcovi, telina, sfecla, mazare, ceapa peste cantitatile premise.
Legume uscate: fasole boabe, linte, mazare uscate. Acestea contin aproximativ 60 % glucide. Cand au fost fierte, continutul lor in glucide se cifreaza la aproximativ 15-20%. Daca mancarea s-a preparat separat pentru diabetic, cu cantitati cantarite in prealabil, ea este desigur permisa.
Fructe proaspete: struguri, prune. Oricare alt fruct peste cantitatile premise.
Fructe uscate: toate.
Dulciuri: interzise daca contin zahar sau faina.
Sfaturi generale privind alimentatia bolnavului de diabet
• Odata toleranta si regimul fixate, diabeticul se va feri de modificari personale, fara a cere avizul medicului.
• Diabeticul trebuie sa manance la ore regulate, totdeauna aceleasi, mai ales daca face insulina.
• Alimentele care contin glucide vor fi consumate in cantitatile permise de medic, obligatoriu controlate pe cantar. Aceste alimente, care dau glucoza in organism, vor fi impartite intre cele trei mese principale.
• Alimentele, care nu contin glucoza sau contin glucoza sub 10%, pot fi consumate fara controlul cantarului.
• Dintre alimentele interzise, diabeticul nu va consuma decat cu avizul medicului cantitatile indicate de acesta.
• Se va da o deosebita importanta salatelor de cruditati dintre cele premise, care vor fi consumate in cantitate cat mai mare, deoarece aduc vitamine si saruri alcaline care combat acidoza.
• Inca din vara, diabeticul se va ingriji sa-si conserve zarzavaturi, pentru a avea o rezerva pe timpul iernii.