Ce recomandă specialiștii înainte și după vaccinarea anti-COVID-19

de: Cristian ZAVASTIN
14:16, 19 feb. 2021

Specialiștii au venit cu mai multe recomandări legat de ce trebuie făcut înainte și după vaccinarea anti-COVID-19. Experții au făcut o listă de lucruri care trebuie făcute înainte de a merge la vaccinare.

În plus, specialiștii au făcut recomandări și pentru perioada de după vaccinare anti-COVID-19, ce să faceți  în caz de durere sau disconfort la locul injecției, în caz de febră și când să contacteze medicul de familie sau serviciile de urgență.

Trebuie menționat faptul că specialiștii sunt convinși că riscurile de infectare în cazul vaccinării sunt mult mai mici decât posibilele consecinţe ale infectării cu SARS-CoV-2.

Ce recomandă specialiștii înainte de vaccinarea anti-COVID-19

Specialiștii susțin că reinfectarea cu virusul care provoacă COVID-19 este definitiv posibilă, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), astfel încât toată lumea trebuie să se vaccineze împotriva infecției cu noul coronavirus, inclusiv cei care au avut deja boala.

Dacă vi s-au administrat anticorpi monoclonali sau plasmă convalescentă în timp ce erați bolnav de COVID-19, ar trebui să așteptați 90 de zile după tratament înainte de a primi vaccinul, recomandă CDC. Adresați-vă medicului dumneavoastră înainte de a planifica vaccinarea.

În cazul în care aacă aveți un test pozitiv pentru COVID-19 sau ați fost expus la cineva care are boala, nu trebuie să mergeți la centrul de vaccinare pentru a vă face vaccinul până nu au trecut simptomele și perioada de izolare.

Specialiștii transmit că trebu isă așteptați cel puțin 14 zile înainte sau după ce vi se administrează un alt vaccin, inclusiv un vaccin împotriva gripei sau zona zoster, pentru a obține vaccinul contra COVID-19.

Specialiștii recomandă un timp de așteptare de 15-30 de minute înainte de a părăsi centrul de vaccinare pentru gestionarea eventualelor reacții alergice sau efecte adverse de către personalul centrului.

Chiar dacă v-ați vaccinat, trebuie să continuați să purtați mască de protecție și practicați distanțarea socială adecvată după prima și a doua doză de vaccin. Prima doză nu va produce un răspuns imun suficient pentru a vă proteja pe dumneavoastră sau pe alții. A doua doză trebuie să ofere o protecție de aproximativ 95% în decurs de una până la două săptămâni după administrare, în funcție de vaccin.

Ce recomandă specialiștii după vaccinarea anti-COVID-19

Centrele pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC) recomandă ca cei care resimt durere sau disconfort după vaccin să discute cu medicul curant despre administrarea unui medicament fără prescripţie medicală, cum ar fi ibuprofen sau paracetamol.

Pentru a reduce durerea şi disconfortul la locul administrării, poate fi aplicat un prosop curat, rece şi umed peste zonă. Este indicată folosirea brațului sau efectuarea de exerciţii cu braţul.

Consumul de lichide suficiente şi purtarea de îmbrăcăminte lejeră se recomandă pentru a reduce disconfortul cauzat de febră.

Dacă roşeaţa sau sensibilitatea la locul administrării vaccinului se extinde, repectiv se intensifică după 24 de ore şi dacă reacţiile adverse nu par să dispară după câteva zile se impune apelarea medicului de familie sau apelarea la numărul de urgență.

De ce să nu bei alcool înainte și după vaccinarea anti-COVID-19

Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta“ din Bucureşti, a spus care sunt motivele pentru care nu este indicat să consumăm băuturi înainte și după vaccinul anti-COVID-19.

„Mecanismele care se intercalează sunt mecanisme imune, așa că aș recomanda ca măcar în prima zi după ce și-au efectuat vaccinul să nu consume alcool, pentru că pot să apară reacții încrucișate. Și cele mai importante reacții alergice care apar sunt în prima zi după administrare. Vaccinul are un mecanism imun prin care produce sau stimulează imunitatea. „Dacă noi bombardăm sistemul imun cu o substanță toxică, el nu are capacitate să răspundă, așa cum ne așteptăm, adică să fie eficient vaccinul”, a declarat Beatrice Mahler.