Ce putere are acatistul Maicii Domnului, Izbăvitoarea și bucuria celor necăjiți

de: BZI.ro
12:22, 05 nov. 2021

Acatistul Maicii Domnului Izbăvitoarea este una dintre cele mai puternice rugăciuni din Ortodoxie. De-a lungul timpului, sfinții părinți au scos în evidență importanța Maicii Domnului în religie. Datorită faptului că a fost aleasă de Însuși Tatăl Ceresc pentru a aduce pe lume pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Maica Domnului este mai presus de toate făpturile și asemuită, în Imnul Acatist, cu scara cerului văzută de Iacob Patriarhul.

Sfânta Fecioară este venerată deopotrivă în religia ortodoxă, catolică, anglicană și restul religiilor orientale, motiv pentru care numeroase biserici și catedrale îi poartă numele. Principala sărbătoare închinată acesteia este Adormirea Maicii Domnului, sărbătorită pe data de 15 august. Nașterea Maicii Domnului, cunoscută și sub numele de Sfânta Maria Mică, este sărbătorită pe 8 septembrie. Pe această dată majoritatea celor ce poartă numele de Maria își serbează ziua numelui.

O altă sărbătoare importantă este și Acoperământul Maicii Domnului. În tradiția creștină, atât în momentul nașterii și conceperii lui Iisus a rămas prin minune fecioară. De aceea, atât catolicii, cât și ortodocșii o serbează pentru că și-a păstrat castitatea. În Biserica romano-catolică se spune că Sfânta Fecioară a fost toată viața fără de păcat, încă din prima clipă a conceperii sale.

Acatistul Maicii Domnului Izbăvitoarea

Acatistul Maicii Domnului este o rugăciune foarte puternică. Ea poate fi rostită în momente de cumpănă, când ne simțim deznădăjduiți, amenințați, speriați sau avem nevoie de ajutor la un examen. Rugăciunea rostită seara sau dimineața ne ajută să ne găsim liniștea sufletească și să scăpăm de lipsuri, necaz și întristare. Totodată, Acatistul le este de mare ajutor celor care doresc să se căsătorească și să aibă o familie fericită.

Înainte de a citi acastistul trebuie să ne așezăm în fața unei Icoane a Maicii Domnului și să ne purificăm mintea de gânduri. Pentru ca rugăcinea să aibă efect, Acatistul trebuie citit 40 de zile la rând. Totodată, timp de 40 de zile, credincioșii trebuie să țină post miercuri, vineri dar și în decursul anului. Astfel, Maica Domnului își va întinde brațul tămăduitor către toți care i se roagă așa cum se cuvine.

„Împărăteasa mea preabună şi nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, primitoarea străinilor şi ajutătoarea săracilor, bucuria celor mâhniţi, acoperitoarea necăjiţilor, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul; ajută-mă ca pe un neputincios, hrăneşte-mă ca pe un străin. Necazul meu îl ştii: dezleagă-l precum vrei, că nu am alt ajutor în afară de tine, nici altă folositoare grabnică, nici altă mângâietoare bună în afară de tine, Maica lui Dumnezeu, ca să mă păzeşti şi să mă acoperi în vecii vecilor. Amin.”

Rugăciunile către Maica Domnului au o putere imensă

În iconostasul fiecărei biserici, icoana Maicii Domnului este așezată la loc de cinste, în dreapta Mântuitorului. Rugăciunile către Maica Domnului sunt citite de credincioși în fiecare zi, pentru ajutor și liniște sufletească. Astfel, ei o cinstesc pe Sfânta Născătoare de Dumnezeu, fără de care cultul Bisericii ar fi mult mai sărac.

„Creştinismul numai cu Hristos fără Maica Domnului e în fiinţa sa o altă religie decât Ortodoxia”, spunea Serghei Blugakov cu privire la acest subiect.

Așadar, având în vedere importanța Sfintei Fecioare, rugăciunea Maicii Domnului Izbăvitoarea este o rugăciune foarte utilă pentru credincioșii care caută alinare.