Ce programe au la dispoziție producătorii din Iași în 2024. Vor fi introduse noi ajutoare de minimis
Și în 2024, producătorii din Iași au la dispoziție programele Tomata, Usturoiul sau Bazna și Mangalița. Specialiștii din agricultură spun că vor fi introduse noi scheme de minimis. Astfel, noile programe se vor adresa și celor care au struguri de masă, cresc animale sau sunt cultivatori de cartofi
Producătorii din Iași, din domeniul legumicol sau cel zootehnic, vor avea la dispoziție mai multe scheme de minimis. Pe lângă programele cu tradiție, cum este Tomata sau Usturoiul, vor fi introduse și altele noi. Cei care au reușit să acceseze, în anii precedenți, ajutoarele financiare alocate programelor de minimis au putut să își dezvolte afacerile. Au modernizat fermele legumicole, au mărit plantațiile cu usturoi sau suprafețele cu solarii cu roșii. Sumele obținute au fost cuprinse între 1.200 și 15.000 de lei. Sumele vor fi aceleași pentru programele cu tradiție și în 2024. De asemenea, înscrierile în programe vor fi făcute din luna aprilie.
Producătorii din Iași au la dispoziție mai multe programe în 2024
Astfel, în programul Tomata 2024, ajutor de minimis pentru legume în spații protejate, plata a fost de 3.000 de euro/beneficiar cu minim 1.000 mp în anii precedenți, iar suma va rămâne la fel și în 2024. Condițiile de obținere a sumelor vor fi neschimbate, dar plata se va face în două tranșe. Ieșenii care au primit banii alocați programului Tomata dețin o suprafață de sere pe 40.000 de metri pătrați și solarii pe 147.000 de metri pătrați.
Legumele cultivate de ieșeni, eligibile în program, sunt tomate, ardei gras şi/sau lung (kapia), castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde. Programul Usturoiul 2024, ajutor de minimis pentru susţinerea producţiei de usturoi, va fi disponibil și anul acesta. Acesta a impulsionat producătorii din Iași să mărească suprafețele și să se înscrie pentru a obține banii, astfel că a crescut anual și numărul beneficiarilor.
Producătorii primesc, și anul acesta, 3.000 de euro la hectar. Programul Bazna și Mangalița, pentru susținerea raselor românești de porcine Bazna și Mangalița, va fi disponibil și în 2024. Sprijinul financiar s-a acordat, în 2023, sub forma unei subvenții, iar valoarea acesteia a fost de 1.200 de lei/scroafă/an. Acesta a fost lansat în anul 2020.
Noile programe pentru producători vor fi lansate în primăvară
Programul pentru susținerea producției de cartof de consum va fi lansat anul acesta, iar sprijinul va fi de 200 de euro la hectar. Producătorii care au plantații cu struguri de masă vor putea accesa ajutoarele de minimis. Aceștia trebuie să aibă o suprafață de minimum 1.000 mp și maximum 10 hectare. Pentru anul 2023, plata a fost de 1.200 de euro la hectar. Ajutorul de minimis este un sprijin acordat unei întreprinderi, a cărui valoare cumulată pe durata a trei de exerciții financiare, exercițiul financiar în cauză și două exerciții financiare precedente, nu depășește echivalentul în lei al sumei de 20.000 de euro, potrivit prevederilor art. 3 alin. (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol. Sprijinul se aplică pe întreg teritoriul României, iar Ministerul Agriculturii anunță anual printr-un proiect de hotărâre care are nevoie de aprobarea Guvernului care sunt condițiile specifice pentru fiecare sector în parte.
Programul Tomata a avut succes la Iași. Astfel, în anul 2024 vor fi disponibile pentru ieșeni aceleași programe de minimis cu tradiție.