Ce probleme de sănătate pot apărea dacă ai creatinina serică mică? Legătura dintre hipertensiune și pietrele la rinichi!

de: Bianca
11:00, 30 oct. 2024

În funcție de rezultatul la analiza creatinina serică, dacă va fi mică sau mare, acesta va fi interpretat de medic, apoi se vor face recomandări privind regimul alimentar, dar și eventualele investigații suplimentare, în cazul în care diagnosticul nu este concludent, în scopul stabolitii unui tratament corect.

Creatinina serică este o analiză de sânge recomandată când există suspiciunea unei afecțiuni renale, dar și preventiv, chiar dacă nu există simptome de afectare a rinichilor. Prin măsurarea nivelului creatininei, putem afla cât de bine reușesc rinichii să filtreze reziduurile din sânge și să le elimine din organism.

Ce probleme de sănătate pot apărea dacă ai creatinina serică mică

Creatinina serică este un test de sânge recomandat de rutină pentru evaluarea modului de funcționare a rinichilor. El este un indicator important și accesibil al funcției renale.

Prin măsurarea nivelului creatininei, putem afla cât de bine reușesc rinichii să filtreze reziduurile din sânge și să le elimine din organism.

Prezența creatininei în sânge este normală, dar excesul poate semnala o posibilă afecțiune renală sau alte probleme de sănătate care trebuie investigate. Și scăderea nivelului de creatinină serică poate indica anumite afecțiuni.

Mai rar, nivelul creatininei serice poate avea o valoare mai scăzută decât cea considerată normală. În cele mai multe situații, cauza este scăderea masei musculare. Creatinina este produsă în principal în mușchi și apoi eliberată în sânge.

Perioadele de imobilizare prelungită la pat sau afecțiuni precum distrofia musculară și miastenia gravis reduc masa musculară și scad creatinina serică. Odată cu înaintarea în vârstă, masa musculară scade fiziologic și poate apărea o modificare a nivelului creatininei, dar și o modificare a bătăilor inimii.

Alte cauze ale creatininei serice scăzute pot fi aportul redus de proteine, hidratarea în exces, sarcina, din cauza creșterii volumului plasmei, bolile hepatice, care influențează metabolismul creatininei.

Nivelul scăzut al creatininei serice necesită o evaluare de specialitate pentru un diagnostic corect. Acesta nu poate fi stabilit pe baza unui singur rezultat de analiză și este important să nu tragem concluzii înainte de a consulta un medic.

Cum te pregătești pentru test

Creatinina serică nu impune un repaus alimentar sau alte restricții. Pentru o acuratețe bună a testului, este recomandat să urmezi alimentația obișnuită și regimul normal de hidratare. Dacă vrei să îți crești leucocitele din organism, trebuie să adaugi diferite legume în dieta ta.

Câteva medicamente pot să modifice rezultatul acestei analize. În acest caz, trebuie să precizezi medicului dacă urmezi un tratament cu unul sau mai multe dintre următoarele medicamente: antiinflamatoare nesteroidiene; antibiotice din clasa cefalosporinelor, adică cefuroximă, cefalexină, cefoxitină; medicamente chimioterapice, ranitidină, famotidină sau cimetidină, prescrise în ulcerul gastroduodenal.

La pol apus, un nivel crescut al creatininei serică poate avea mai multe cauze. Uneori, creșterea acestui parametru este doar temporară și nu trebuie să îngrijoreze.

Alteori, ea poate indica afecțiuni legate de funcția renală sau alte probleme de sănătate precum un aport crescut de proteine, deoarece organismul descompune proteinele în creatinină, administrarea de suplimente cu creatină pentru îmbunătățirea performanțelor sportive, deshidratare, exerciții fizice intense sau leziuni musculare, obstrucții ale tractului urinar, insuficiență renală, în care rinichii nu-și mai pot îndeplini funcția de filtrare a sângelui, infecții renale, boli renale, cum ar fi glomerulonefrita și pielonefrita, insuficiență cardiacă congestivă, situația în care inima nu mai poate poma un volum suficient de sânge către rinichi.

Dacă rezultatul testului tău indică o creatinină serică mică sau un nivel mai crescut decât cea considerată normală, consultă un specialist nefrolog pentru evaluare, diagnostic și tratament.