Ce presupune „situația de criză”. CSAT a adoptat proiectul de lege

de: BZI.ro
17:44, 07 mart. 2022

Coaliţia de guvernare pregăteşte un proiect de lege care să definească starea de criză şi pe baza căruia să poată gestiona astfel de situaţii. Şi totul a pornit de la războiul din Ucraina şi valul de refugiaţi care au trecut graniţele.

VEZI AICI PROIECTUL DE LEGE

Conform surselor politice, CSAT a aprobat deja proiectul iar guvernul ar putea discuta şi adoptă chiar azi iniţiativa legislativă, urmând să fie trimisă spre aprobare în procedura de urgenţă de Parlament. Potrivit proiectului de lege, „situaţia de criză” se instaurează doar propunerea ministrului Apărării şi trebuie să fie avizata şi de primul ministru. Întreaga coordonare a autorităţilor este realizată de Armată printr-un Centru de Comandă.

Situaţia de criză este definită ca situaţia în care societatea se confruntă cu mari dificultăţi generate de apariţia sau iminenta apariţiei unuia sau mai multor incidente pe teritoriul naţional, la nivel regional sau internaţional, sau de ameninţări la stabilitatea politică, economică sau socială, ordinea publică, securitatea şi apărarea naţională,.

Proiectul de lege consultat arată că structuri ale MApN vor putea trece în subordinea forţelor armate străine staţionale pe teritoriul României sau a comandamentelor NATO.

Guvernul se pregăteşte să introducă starea de criză în România

Aceasta nu va avea efecte asupra populaţiei, ci mai degrabă se referă la decizii de securitate şi apărare naţională.

Astfel, structuri ale MApN vor putea trece în subordinea forţelor armate străine staţionate pe teritoriul României sau a comandamentelor NATO.

Potrivit proiectului de lege la care a lucrat guvernul în ultimele zile, această situaţie de criză va fi instituită la propunerea ministrului Apărării, va trebuie avizată de premierul în funcţie şi va fi introdusă printr-o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Ea va fi instituit în momentul în care, potrivit proiectului de lege, societatea se confruntă cu apariţia sau iminenţa apariţiei unor incidente care sunt menite să afecteze sau să pună în pericol condiţiile de viaţă, stabilitatea politică, economică, socială, securitatea sau apărarea ţării sau să pună în pericol orice alte valori constituţionale.

Aceasta este definiţia care se regăseşte în proiectul de lege şi care urmează, potrivit surselor, să fie adoptat săptămâna aceasta într-o sedinţă de Guvern.

Şi Parlamentul este pregătit să adopte acest poiect de lege în procedură de urgenţă.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus, luni, că are cunoştinţă despre acest proiect de lege.

Executivul pregătește starea de criză

În funcţie de manifestarea situaţiilor de criză cu impact asupra securităţii şi apărării naţionale la nivel naţional sau în plan internaţional, la propunerea ministrului Apărării Naţionale, cu avizul prim-ministrului, CSAT poate emite o hotărâre privind declararea situaţiei de criză cu impact asupra securităţii şi apărării naţionale, respectiv a încetării acesteia.

Când se introduce această situație de criză

Prin situaţie de criză în domeniul securităţii şi apărării naţionale se întelege situaţia în care societatea se confruntă cu mari dificultăţi generate de apariţia sau iminenţa apariţiei unuia sau mai multor incidente pe teritoriul naţional, la nivel regional sau internaţional, sau de ameninţări, riscuri sau vulnerabilităţi prin care sunt grav perturbate sau ameninţate condiţiile de viaţă, sănătate şi mediu, proprietatea, stabilitate politică, economică sau socială, ordinea publică, securitatea şi apărarea naţionala, precum şi alte valori constituţionale care impun adoptarea de măsuri de răspuns la criză, prin acţiune unitară a autorităţilor şi instituţiilor statului român, pentru înlaturarea cauzelor, gestionarea efectelor şi revenirea la starea de normalitate.