Ce poți mânca când ai diaree. Sfaturi pentru o recuperare mai rapidă

de: BZI.ro
14:13, 16 apr. 2024

În multe cazuri, diareea, deși extrem de neplăcută, se rezolvă într-o zi sau două. Dar în cazurile mai serioase, ajustarea alimentației poate ajuta la încetinirea frecvenței cu care fugi la baie. Cheia este să te hidratezi cât mai bine și să eviți alimentele care sunt dificil de digerat. Iată ce poți mânca când ai diaree.

Ce poți mânca când ai diaree

Este dificil de oferit un meniu alimentar general valabil, deoarece există atât de multe cauze ale diareei, iar tractul gastro-intestinal al fiecărei persoane reacționează diferit la ceea ce consumăm. Iată câteva recomandări generale pentru a calma stomacul.

Este recomandat să începi cu alimente fără gust atunci când suferi de diaree. Gândește-te la opțiuni bogate în carbohidrați simpli, cum ar fi pâinea prăjită sau biscuiții, care pot calma intestinele agitate. Chiar dacă în mod normal mănânci pâine prăjită cu unt sau biscuiți cu unt de arahide sau picurată cu sos picant, este posibil să vrei să te limitezi la opțiuni simple în această situație. Asta pentru că alimentele grase și picante pot fi iritante pentru stomac atunci când sistemul digestiv este deja dereglat, putând apărea și alte neplăceri.

Orezul sau pastele sunt alte opțiuni ce conțin amidon simplu. Pentru diaree, sunt recomandate în mod specific versiunile simple, albe, pentru că au un pic mai puțină fibră decât echivalentele integrale, și pot fi mai ușoare pentru intestine. Cu toate că este bine să consumăm fibre în general, este recomandabil să sari peste acest sfat când te confrunți cu diareea.

Aportul de lichide și electroliți este esențial

Prepararea termică a legumelor ajută la înmuierea fibrelor, făcându-le mai ușor de digerat de către sistemul digestive. Încearcă să fierbi broccoli sau morcovi și să-i combini cu alte alimente fără gust, cum ar fi orezul sau o proteină slabă (pe care sistemul tău digestiv stresat o va aprecia în fața variantelor cu mai multe grăsimi). De asemenea, poți opta să mănânci legume în supă, care te ajută să te hidratezi în aceasta situație în care pierzi multă apă și electroliți.

Bananele sunt o sursă puternică de potasiu, reînnoind electroliții pierduți în timpul diareei. De asemenea, conțin pectină, o fibră solubilă care ajută la absorbția lichidului în intestine, reducând conținutul de lichide al scaunelor. Cele coapte tind să fie mai moi și mai ușor de digerat.

Dacă stomacul tău este neliniștit și nu poți să mănânci alimente solide, încearcă să sorbi supă pentru a obține niște lichide și nutrienți în schimb. Supa limpede, puțin mai sărată decât de obicei, este de neprețuit în ceea ce privește hidratarea și aportul de electroliții esențiali precum sodiul și potasiul pierduți în timpul diareei.

În ceea ce privește ce poți mânca când ai diaree, este recomandat să eviți introducerea alimentelor bogate în grăsimi sau foarte condimentate, care pot fi iritante pentru intestine. Reintrodu treptat alimentele solide dacă te confrunți cu o infecție gastro-intestinală sau o intoxicație alimentară. Începe cu mese mici care includ alimentele enumerate mai sus și crește cantitatea pe care o mănânci în decurs de câteva zile. Limitează-te la alimentele și cantitățile pe care le consumi în mod regulat, astfel încât sistemul tău digestiv să nu devină suprasolicitat.