Ce pensie de urmaș există pentru copiii veteranilor de razboi?

de: BZI.ro
15:09, 24 ian. 2024

Dacă te întrebi ce pensie de urmaș există pentru copiii veteranilor de război, atunci acest articol o să te lămurească referitor la acest aspect.

În altă ordinde de idei vă aducem aminte faptul că în acest an, valoarea punctului de pensie a fost mărită de la 1.785 de lei la 2032 de lei. Distribuția pensiilor pentru beneficiarii respectivi, pensionari care au optat pentru plata prin mandat poștal, a început deja. Unii pensionari au comunicat că au primit deja pensiile majorate cu 13,8%.

Ce pensie de urmaș există pentru copiii veteranilor de război

Prin Legea nr. 49/1991, care reglementează acordarea de indemnizații și sporuri invalizilor, veteranilor și văduvelor de război, sunt stabilite drepturile specifice pentru invalizii de război, văduvele de veterani și de război, veteranii de război, prizonierii de război, și accidentații de război în afara serviciului ordonat.

În ceea ce privește pensia de urmaș pentru copiii veteranilor de război, Legea nr. 49/1991 nu reglementează în mod specific această situație. Descendenții participanților români la primul sau al doilea război mondial pot beneficia de pensie de urmaș conform prevederilor art. 83 – 93 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, indiferent de calitatea de veteran de război a părintelui decedat.

Cu toate acestea, există acte normative în vigoare care acordă anumite indemnizații copiilor părinților care au avut calitatea de refugiați sau prizonieri de război:

Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice:
Acest decret stabilește drepturile pentru persoanele persecutate din motive politice, inclusiv refugiații și prizonierii de război. Copiii acestora pot primi indemnizații, iar definiția de „prizonier” include cei ținuți în captivitate de partea sovietică după 23 august 1944.

Legea nr. 130 din 15 iulie 2020 pentru completarea art. 5 din Decretul-lege nr. 118/1990:
Această lege adaugă prevederi la Decretul-lege nr. 118/1990 și acordă copiilor persoanelor decedate în lupte, în situații de represiune comunistă sau în alte circumstanțe specifice dreptul la o indemnizație lunară de 500 lei.

Pentru a primi indemnizațiile cuvenite, beneficiarii este necesar să depună în acest sens o cerere adresată Agenţiei Județene pentru Plăți şi Inspecție Socială din județul de domiciliu, care va fi soluționată de Comisia pentru aplicarea Decretului – Lege nr. 118/1990, cu modificările și completările ulterioare, în măsura îndeplinirii de către beneficiar a condițiilor impuse de lege

a) Acte din care să rezulte că îndeplinește condițiile pentru primirea indemnizației:

Act de identitate;
Declarație pe propria răspundere – există model;
Certificat de naștere;
Certificat de căsătorie (în cazul fiicei care și-a schimbat numele);
Extras de cont (pentru plata indemnizației);
Procură specială (în cazul depunerii prin mandatar) – numai pentru solicitanții care domiciliază în străinătate.

Cuantumul pensiei de urmaș pentru copiii veteranilor de război este egal cu cel al pensiei de urmaș pentru copiii pensionarilor sistemului public de pensii. În cazul în care copilul veteranului de război este invalizii de gradul I sau II, acesta beneficiază de pensie de urmaș indiferent de vârstă și de veniturile realizate.