Ce pastile să iau pentru durerea de cap: Tipuri de durere și tratamente pentru aceste probleme
Oricine a acuzat măcar o dată o durere de cap, fără să știe exact care ar putea fi cauza. Pentru astfel de situații neplăcute există mai multe medicamente și este bine să știi ce pastile să iau pentru durerea de cap.
Durerile de cap apar, de obicei, din cauza unei hiperactivități a creierului sau ca urmare a unei hipersensibilități la durere a vaselor de sânge, a mușchilor și a nervilor capului sau gâtului.
Sunt situații în care durerile de cap apar atunci când alte probleme de sănătate stimulează nervii sensibili la durere de la nivelul capului. Astfel, durerea de cap poate fi cauzată de mahmureală, deshidratare, foame, oboseală, gripă, atacuri de panică, sinuzită, problemele dentare, stres, consumul excesiv de cafea sau de nicotină, infecții ale urechii, hipertensiune arterială, atac vascular cerebral, tumori pe creier sau cheaguri de sânge.
Care sunt tipurile de dureri de cap
Durerile de cap sunt stabilite în funcție de intensitate și cauză și în funcție de localizare.
În funcție de intensitate și cauză, durerile de cap pot fi cefaleea de tensiune, migrena, cea mai de întâlnită în cazul femeilor, cefaleea cluster, considerată una dintre cele mai puternice dureri de cap și durerea sinusală, ce pare la nivelul frunții și obrajilor.
Durerile de cap secundare pot fi provocate de deshidratare, lipsa de somn sau stres, dar și de afecțiuni mai grave, precum encefalita sau hipertensiune arterială.
În funcție de localizare, durerile de cap pot fi frontale, la nivelul frunții, deasupra sprâncenelor, laterale, localizate pe partea stângă sau dreaptă a capului, cu o intensitate redusă spre medie, la ceafă, asociate cefaleei de tensiune, în zona maxilarului, apărute pe fondul unor afecțiuni stomatologice, în zona ochilor, din cauza unor probleme oftalmologice și generalizate.
Ce pastile să iau pentru durerea de cap
Tratamentul medicamentos în cazul durerilor de cap depinde foarte mult de cauza durerii.
În cazul durerilor sinusale, medicul poate să recomande decongestionante nazale sau antibiotic. Asta doar dacă este vorba despre o sinuzită diagnosticată de medic și doar dacă medicul prescrie aceste medicamente.
În cazul cefaleei de tensiune sunt utile medicamentele analgezice și antiinflamatoare, precum paracetamol, aspirina, ce poate fi administrată doar la adulți, ibuprofen.
În cazul migrenei și a durerilor de cap de tip cluster, se pot administra medicamente pe bază de triptani, însă numai prescrise de medic.
Chiar dacă foarte multe persoane sunt obișnuite să ia pastille fără a consulta un medic sau să suporte orice durere apărută, medicii recomandă ca nicio stare de disconfort să nu fie tratată cu superficialitate.
Medicii sunt de părere că ajutorul specialiștilor trebuie cerut din timp, înainte ca afecțiunea să se complice și să producă alte dezechilibre.
În cazul în care acuzați mai multe zile de dureri de cap severe și migrene, medicul vă poate sugera să încercați medicamente și alte tratamente pentru a preveni atacurile. Acestea ar putea include medicamente pentru tensiunea arterial, precum propranolol (Inderal), verapamil (Calan SR, Isoptin SR) și altele, antidepresive, medicamente anti-convulsive, precum topiramat (Topamax), relaxante muscular, tehnici de relaxare, evitarea alimentelor care declanșează migrenele.