Ce organe afectează glanda tiroidă – Care sunt afecțiunile asociate cu aceasta

de: denisa.plugaru
10:37, 29 mart. 2022

Multe persoane sunt curioase ce organe afectează glanda tiroidă. Aceasta este o parte foarte importantă din organismul nostru tocmai pentru că influențează funcționarea sa ca întreg. Problemele glandei tiroide trebuie tratate sau chiar prevenite deoarece se pot agrava în timp și pot facilita dezvoltarea altor afecțiuni.

Ce este glanda tiroidă

Glanda tiroidă este denumită de către specialiști glandula thyroidea. În popor, cel mai des auzim termenul de „tiroidă”. Aceasta este o glandă a sistemului endocrin. Aceasta are forma unul fluture și se află la nivelul gâtului, chiar la baza sa. Această glandă nu este foarte mare, are în jur de 5 cm și cântărește aproximativ 25-30 de grame la adulți. Totuși, la bărbați este mai mare decât la femei.

Glanda tiroidă este foarte importantă pentru organismul nostru pentru că secretă anumiți hormoni (numiți hormoni tiroidieni) care influențează metabolismul și multe altele. De aceea, este indicat să mergem la medicul specialist pentru a ne indica analizele necesare, atunci când apar simptomele specifice afecțiunilor tiroidei.

Ce organe afectează glanda tiroidă

Glanda tiroidă este esențială, însă atunci când există un dezechilibru la nivelul acesteia, poate provoca multe probleme. Această glandă influențează aproape toate procesele metabolice din organismul nostru.

Atunci când funcționează normal, aceata ajută la buna funcționare a sistemului respirator, sitemului nervos central și periferic. Glanda tiroidă are o mare influență și asupra pulsului și a tensiunii, a nivelului de colesterol din corp. Atunci când nu funcționează corect, glanda ne poate aduce schimbări în greutate și menstruație și poate influența chiar și văzul.

Funcțiile metabolismului sunt și ele influențate de către glanda tiroidă.

Toate aceste afecțiuni și probleme sunt cauzate de un dezechilibru hormonal, atunci când glanda produce prea mulți sau prea puțini hormoni tiroidieni.

Majoritatea afecțiunilor cauzate de glanda tiroidă pot fi ținute sub control cu tratamente de la medicul specialist, în special dacă au fost descoperite la timp. Totuși, acestea se pot agrava dacă nu sunt tratate.

Afecțiunile glandei tiroide – Cum se manifestă acestea

Glanda tiroidă poate cauza hipertiroidismul sau hipotiroidismul.

Atunci când glanda tiroidă produce prea mulți hormoni tiroidieni  apare hipertiroidismul. Simptomele acestuia se manifestă prin pierderea în greutate, puls crescut, bătăi rapide ale inimii, transpirație în exces, oboseală cronică, dureri ale mușchilor. Hipertiroidismul poate provoca și schimbări ale dispoziției, stări de iritabilitate intense și chiar schimbări ale menstruației.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale hipertiroidismului este boala Graves. Aceasta este o boală autoimună care se manifestă la nivelul glandei tiroide. Aceasta poate provoca și gușa tiroidiană pentru că glanda se mărește în acest caz.

Urmează boala Plummer, care stimulează producerea hormonilor tiroidieni. Alte cauze întâlnite mai pot fi tiroidita, nodulul toxic tiroidian sau adenoamele tiroidiene.

În unele cazuri, persoanele sunt asimptomatice, ceea ce face hipertiroidismul mai greu de diagnosticat.

Hopotiroidismul apare atunci când glanda tiroidă nu provoacă destui hormoni tiroidieni. Astfel, vor apărea simptome asemănătoare hipertiroidismului, precum durerile de la nivelul mușchilor, oboseala. Spre deosebire de hipertiroidism, hipotiroidismul poate provoca creșterea în greutate și scăderea pulsului. Acesta ne mai poate oferi stări de anxietate și depresie, constipație și sensibilitate la temperaturi scăzute, piele uscată.

Hipotiroidismul este mult mai frecvent decât hipertiroidismul, și este cauzat de tiroidita Hashimoto sau tiroida autoimună. De multe ori, aceasta este confundată cu boli psihice precum bipolaritatea sau depresia.

Există și alte cauze, precum medicamentele pe bază de litiu, radioterapiile, intervenția chirurgicală prin care este îndepărtată glanda. Uneori, această afecțiune apare la femeile însărcinate sau care abia au născut. O altă cauză poate fi nivelul scăzut de iod din organism.

Întrebarea „Ce organe afectează glanda tiroidă?” este cel mai bine să fie adresată medicului specialist care poate recomanda analize specifice și un tratament pe măsura problemei.