Caniculă: 6 lucruri pe care nu trebuie să le faci

de: BZI.ro
13:32, 04 iul. 2020

Ce nu trebuie sa faci pe canicula? Iată câteva obiceiuri proaste pe care nu ar trebui sa le aveti atunci cand vin valurile de canicula.

Nu faceți un duș rece

Nimic mai bun ca un duș rece pentru a vă reduce temperatura corpului? Cu toate acestea, organismul uman sufera variații mari de temperatură! Apă prea caldă, apă prea rece, toate acestea creează un șoc termic în corp. El va încerca apoi să revină la temperatura potrivită, ceea ce îl costă energie și va obosi. La copii, dușurile prea reci pot provoca, de asemenea, un episod de convulsie hipertermică. Pentru a evita contrastele, combinați dușuri reci cu foarte calde. Un duș mai rece va face să adormiti mai usor.

La fel ca în cazul dușurilor excesiv de reci, băuturile înghețate nu sunt neapărat bune. Acest lucru promovează producerea de transpirație și, prin urmare, riscul de deshidratare!

Bei prea multă apă

Cu siguranță, apa potabilă este o necesitate vitală pentru organism și, mai mult, în caz de căldură mare. Cu toate acestea, a depasi cantitatea recomandata nu este un lucru bun. Dincolo de 3, 4 sau chiar 5 litri de apă pe zi, organismul nu mai poate asimila aceste lichide. La persoanele cu diabet sau cu insuficiență cardiacă sau renală, rinichii nu vor putea face față excesului de apă. Acest lucru poate provoca umflarea picioarelor, greață, umflarea creierului sau afecțiuni neurologice mai grave care pot duce la situații de urgență. Există riscul de înec sau intoxicație internă, în special la persoanele în vârstă care sunt ușor predispuse la hiponatremie (când sodiul este periculos diluat în plasma de sânge).

Desigur, nevoile de apă depind de fiecare persoană: vârstă, greutate. În plus, avem tendința de a bea mai mult atunci când facem sport sau facem o muncă unde transpirăm foarte mult. Invățați să vă ascultați corpul.

Ce nu trebuie sa faci pe canicula? Băuturi dulci: interzise

Nu toate băuturile sunt bune pentru hidratare! Îți place berea? Nu uitați că berea rămâne un alcool și că alcoolul este un factor în deshidratare. Cafeaua și ceaiul, două băuturi diuretice vă determină să pierdeți lichide și să vă deshidratați dacă consumați mai multe căni. În ceea ce privește băuturile energizante, acestea furnizează elemente de care organismul nu are nevoie. Bea mai ales apă!

Fara ventilator

Acest lucru este problematic din mai multe motive. Are ca efect iritarea căilor respiratorii. Prin urmare, există riscul de infecții ușoare și dureri în gât. Ventilatorul stârnește aerul și tot praful și germenii din apropiere. Acest lucru promovează infecțiile ORL (angină, rinită etc.) și te poate face să tușești și să stranți. În cele din urmă, pentru persoanele în vârstă sau cele cu inima fragilă, acest lucru nu este recomandat.

Ce nu trebuie sa faci pe canicula? IAer condiționat pune si el probleme

Esti bolnav vara? Aerul condiționat poate fi cauza! Pe lângă faptul că nu este ecologic, induce uscarea membranelor mucoase și a cavităților nazale și poate provoca afecțiuni respiratorii. În plus, aparatele de aer condiționat poartă germeni care, în unele cazuri, pot provoca legioneloză, o boală respiratorie infecțioasă, cu consecințe uneori grave. Fiziologic, poate fi și o problemă. De fapt, există și o diferență de temperatură între interior și exterior. Cu toate acestea, corpului îi place temperaturile constante. Pentru bunăstarea sa, aerul condiționat trebuie să fie revigorant, dar moderat.

Nu fa sport

În timpul valurilor de căldură (peste 30°C), eforturile fizice pot fi periculoase. Riscul de deshidratare și stare de rău este foarte mare în timpul celor mai caniculare ore ale zilei. Acordați prioritate sesiunilor de sport dimineața sau la sfârșitul zilei, când temperaturile sunt mai plăcute.