Ce nu să lași niciodată în priză pentru că poate provoca o tragedie! Greșeala pe care o fac milioane de români

de: cristian.george
13:40, 21 nov. 2024

Milioane de români fac această greșeală care poate provoca o tragedie în toată regula. Specialiștii au spus ce să nu lași niciodată în priză pentru că, în caz de probleme pe rețea, riști să provoci o tragedie în toată regula.

Pe lângă faptul că există un risc de a provoca un scurtcircuit, lăsarea unor astfel de obiecte în priză îți poate crește factura la energie. În contextul în care specialiștii din domeniu susțin că facturile se vor dubla la energie începând cu aprilie 2025, această cheltuială nu trebuie să fie neglijabilă.

Obiectele lăsate în priză îți poate încărca factura la energie

De multe ori, din obișnuință sau din neatenție, lăsăm dispozitivele conectate la priză chiar și atunci când nu le folosim, iar încărcătorul telefonului mobil este un exemplu frecvent. Totuși, este recomandat să deconectați încărcătorul după ce ați terminat de încărcat telefonul, nu doar pentru a preveni eventuale riscuri, ci și pentru a economisi energie.

Unul dintre motivele principale pentru care nu ar trebui să lăsăm încărcătorul în priză este faptul că, deși nu este utilizat, continuă să consume energie electrică. Acesta poate trage până la 0,5W chiar și atunci când telefonul nu este la încărcat, având un consum similar cu cel în mod „standby”.

Deși această cantitate de energie nu va afecta semnificativ factura de electricitate, având în vedere că impactul anual nu depășește aproximativ 10-15 lei, dacă adunăm toate încărcătoarele din locuință (pentru telefoane, tablete, laptopuri etc.), totalul poate ajunge să constituie o cheltuială considerabilă.

Lăsarea unui încălzitor de apă nesupravegheat poate reprezenta un risc semnificativ de incendiu. În cazul modelelor electrice, un scurtcircuit sau o defecțiune la izolația cablurilor poate duce la apariția de scântei sau la supraîncălzire. Pe de altă parte, boilerele pe gaz pot întâmpina probleme precum scurgerile de gaz sau deficiențele de ventilație, ceea ce amplifică riscurile. Aceste pericole sunt și mai mari dacă dispozitivul rămâne conectat la sursa de energie atunci când nu este utilizat. Pentru a reduce aceste riscuri, se recomandă să deconectați încălzitorul de apă ori de câte ori nu este necesar.

Ce nu să lași niciodată în priză pentru că poate provoca o tragedie

Un motiv important pentru a deconecta încărcătorul atunci când nu este folosit este siguranța, în special în timpul nopții sau când nu sunteți acasă. Lăsarea încărcătorului conectat poate duce la supraîncălzire, în mod deosebit în cazul modelelor mai vechi sau de calitate inferioară.

Aceasta nu doar că poate afecta mai mult încărcătorul, dar, în cazuri extreme, riscul este chiar de a provoca un incendiu. În plus, atunci când încărcătorul rămâne conectat, acesta este expus unor fluctuații electrice constante, ceea ce îl va face să se degradeze și să devină mai puțin eficient în timp.

Un alt risc asociat cu lăsarea încărcătorului în priză este apariția unui scurtcircuit, mai ales în timpul unei furtuni sau în cazul unei întreruperi de curent. Prin urmare, deconectarea încărcătorului atunci când nu este utilizat nu doar că ajută la economisirea energiei, dar contribuie și la reducerea riscurilor de accidente, precum și la creșterea duratei de viață a acestuia.