Ce nu au voie sa manance bolnavii de guta
Guta este o forma dureroasa de artrita care, în trecut, era considerata boala oamenilor bogati, care consumau foarte multa carne de vanat (bogata în purine). În prezent, guta afecteaza multa lume, mai ales barbatii, si este asociata cu regimul alimentar al unei persoane, caracterizat de consumul excesiv de carne, fructe de mare si alcool.
Pe langa tratamentul medicamentos, în guta este foarte importanta respectarea unui regim alimentar.
Se formeaza din cauza cristalelor de urati care, practic, se fixeaza la încheieturile mici. Criza, practic, apare cu o durere violenta a degetului mare si înrosirea degetului. Asta este o simptomatologie, dar si o dovada clinica ca exista problema de guta la persoana respectiva. Se întampla ca, în aceasta problema, proteinele sa nu mai fie metabolizate cum trebuie. Deci este un dereglaj în metabolismul protidic.
Remediu miraculos pentru guta, usor de facut in casa
Proteinele nu mai sunt descompuse total si atunci acidul uric care rezulta nu mai este eliminat total din organism si se depune sub forma de cristale de urati. Aceste cristale de urati se pot depune la încheieturile mici, la falangele degetelor. De multe ori guta reprezinta si o artrita, adica o inflamare a articulatiilor mici si se manifesta printr-o blocare a mobilitatii degetelor, însotita si de un edem al degetelor.
Aceasta a fost o simpla prezentare a gutei, dar concluzia este ca în dieta persoanei cu guta nu se mai poate vorbi de proteine, decat de o cantitate extrem, extrem de mica, mai ales proteine din legume. Produsul animal este pus sub semnul interdictiei în cazul gutei si atunci dieta va avea la baza celelalte alimente, cum ar fi glucidele, lipidele.
Alimente nerecomandate:
În primul rand, nu se adauga deloc sare la alimente. Sunt interzise alimentele care reprezinta organe (rinichi, ficat, creier), pestele gras (sardele, hering, scrumbie, ansoa, somon, calcan), icrele, carnea de miel, de vitel, carnea grasa, supele de carne, mezelurile, conservele de carne sau peste, untura, galbenusul de ou, smantana, frisca, untura, produsele lactate obtinute din lapte foarte gras. Sunt si legume care sunt interzise, cum sunt spanacul, sparanghelul, tomatele si concentratele de tomate, sfecla rosie, castravetii, telina, fasole alba, mazarea. De asemenea, interzise sunt si smochinele uscate, afinele, dulciurile concentrate, painea alba, panea neagra si otetul.
Si, bauturile alcoolice sunt interzise si asta pentru ca deregleaza metabolismul hepatic.Este strict interzisa ciocolata, pentru ca este producatoare de urati, intensifica productia de acid uric.
În concluzie, dieta bolnavului de guta este hipoproteica, normoglucidica si normolipidica
VIDEO – Sucul miraculos in caz de reumatism, guta, obezitate si nu numai
Alimente permise:
Lapte dulce sau batut, iaurt, branzeturi nesarate si slabe. E permisa carne de vaca, gaina, pui slab, fara piele sau peste slab. E permis salaul, bibanul, 1-2 oua pe saptamana – oua fierte. Sunt permise fainoasele, inclusiv mamaliga, supele în totalitate de legume, dulciurile light, nu foarte concentrate.
Este o dieta pe toata viata, pentru ca este o problema pe toata viata, nu se poate vindeca.