Ce nu au voie să facă proprietarii de case. Legea a intrat deja în vigoare

de: BZI.ro
07:30, 08 iul. 2024

Mulți vor să afle ce nu au voie să facă proprietarii de case sau clădiri. Este vorba despre regulile care trebuie respectate atunci când fac o demolare. Cei care își deranjează vecinii pot fi amendați. Iată legea care a intrat deja în vigoare.

Ce nu au voie să facă proprietarii de case

Proprietarii de case sau clădiri din România trebuie să ţină cont de anumite reguli foarte stricte atunci când vine vorba despre o demolare. Comisarii Gărzii de Mediu dau amenzi usturătoare celor care nu respectă măsurile de protecţie a mediului. Mai mult, proprietarii pot fi sancționați dacă își deranjează vecinii din zonă atunci când demolează o clădire sau pot fi amendați dacă nu respectă normele mediului și poluează foarte mult.

„Protecția mediului se aplică și când demolezi o casă, nu numai când construiești.”, a transmis Garda de Mediu.

O altă lege recentă vizează casele și blocurile vechi din România. Noua lege semnată de președintele României presupune ca orice intervenție asupra monumentelor istorice, cu excepția schimbării funcțiunii sau destinației, întreținerii, reparațiilor curente sau instalării echipamentelor pentru rețele de comunicații electronice, trebuie făcută de specialiști autorizați, sub supravegherea Ministerului Culturii și a serviciilor sale publice.

Dacă o clădire nu are un proprietar cunoscut, decizia de a începe procedura de clasare sau procedura de urgență, se consideră comunicată prin afișarea la primărie și la serviciul public al Ministerului Culturii din zona unde se află clădirea, precum și pe site-urile lor.

Reguli stricte pentru cei care stau la casă

Proprietarii care locuiesc la casă și au curte și grădină trebuie să respecte câteva reguli pentru a nu-i deranja pe vecini. Este vorba despre distanța care trebuie respectată atunci când se construiește un gard, o locuință sau un balcon cu vedere în curtea vecinilor.

„Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic”, se menţionează în articolul nr. 612, din Codul Civil. Referitor la fereastra sau deschiderea în zidul comun, legea menţionează următoarele: „Nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor.”, arată articolul 614 din Codul Civil.

Copacii plantați lângă garduri pot deveni sursă de conflicte între vecinii care stau la curte. Aceasta se poate întâmpla atunci când nu sunt îngrijiți corespunzător sau când ramurile lor se extind peste garduri, creând disconfort. Conform Codului Civil și Legii Servituții, care reglementează astfel de situații, există următoarele prevederi:

„Art. 608. – Vecinul poate cere că arborii şi gardurile vii puşi la o distanţă mai mică să se scoată. Acela pe a cărui proprietate se întind crăcile arborilor vecinului poate să-l îndatoreze a le tăia. Dacă rădăcinile se întind pe pământul sau are drept a le tăia singur. Arborii ce se află în gardul comun sunt comuni ca şi gardul şi fiecare din ambii proprietari e în drept a cere să-i taie.”, se specifică în lege.