Ce ne poate slăbi sistemul imunitar
Sistemul nostru imunitar este puternic, dar nici nu este un supererou! La fel ca toate funcțiile corpului, acesta poate fi slăbit sau afectat în anumite situații. De ce sistemul nostru imunitar merge prost? Care sunt factorii care îl pot slăbi?
Sistemul imunitar este mecanismul de apărare al organismului împotriva infecțiilor. Dar, dintr-un motiv sau altul, acest sistem complex se poate slăbi.
Boli autoimune: de ce sistemul imunitar functioneaza greșit?
Uneori, sistemul imunitar nu funcționează corect. Acesta este cazul bolilor autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1, artrita reumatoidă, boala Crohn, scleroza multiplă, tiroidita Hashimoto sau boala Graves. Anticorpii sau celulele imune atacă celulele corpului, de parcă ar fi inamici.
Ce ne poate slăbi sistemul imunitar
În majoritatea cazurilor, sistemul nostru imunitar merge prost din cauza susceptibilității genetice. Uneori intră în joc factorii hormonali.
Igiena excesivă în timpul copilăriei și utilizarea prea frecventă a antibioticelor ar putea, de asemenea, să afecteze funcționarea sistemului imunitar și, prin urmare, să promoveze aceste boli autoimune.
În cele din urmă, anumite boli ar putea fi inițiate în timpul unei infecții cu un microb a cărui componentă este similară cu cea a unei celule a corpului.
„Prin reacție încrucișată, anticorpii produși împotriva microbului se vor întoarce apoi împotriva celulelor care prezintă o asemănare și, de acolo, vor crea o inflamație cronică dăunătoare”, explică prof. Renato Monteiro, directorul Centrului de Cercetare pentru Inflamare, pentru Top Sante.
Care sunt factorii care slăbesc sistemul imunitar?
1. Supraponderalitatea și obezitatea
Țesutul adipos secretă citokine specifice numite adipokine, dintre care unele sunt pro-inflamatorii și altele antiinflamatoare.
„Cu toate acestea, în caz de exces de greutate, prima va câștiga stăpânire asupra celei din urmă, ducând la micro-inflamații care, prin devenirea cronică, pot afecta imunitatea”, explică prof. Martine Duclos.
2. Diabet dezechilibrat
„Atunci când este lăsată netratată și controlată, hiperglicemia scade răspunsurile imune și, prin urmare, ne expune la o susceptibilitate mai mare de infecții, inclusiv la gripă, infecții urinare sau fungice sau infecții pulmonare”, spune dr. Boris Hansel, endocrinolog, pentru Top Sante.
3. Hipertensiune
„Hipertensiunea poate provoca o fugă a unor celule albe din sânge implicate în inflamație. De aici, importanța ca tensiunea arterială să fie bine controlată și, dacă cineva este sub tratament, să il ia în continuare deoarece, contrar celor sugerate la începutul crizei Covid-19, medicamentele antihipertensive nu slăbesc imunitatea”, explică profesorul Claire Mounier-Vehier, șeful departamentului de medicină vasculară și hipertensiune arterială de la Spitalul Universitar din Lille.
4. Aport excesiv de sare
Un studiu publicat în aprilie 2020 în revista Science Translational Medicine indică faptul că consumul de prea multă sare ar putea slăbi imunitatea noastră. Acest obicei prost a fost deja legat de o creștere a tensiunii arteriale crescute.
Subiecții studiului care au consumat încă șase grame de sare pe zi (conținutul de sare din două mese de fast-food) au arătat deficiențe imune pronunțate. De fapt, consumul de mâncare rapidă pe termen lung ar avea și un impact asupra sistemului nostru imunitar. Prin urmare, cercetătorii insistă asupra importanței urmării recomandărilor OMS: 9-12 grame pe zi în medie.
5. Stresul
Unii oameni constată că, în perioadele de stres, sunt mai susceptibili la infecții și că acestea durează mai mult. În martie anul trecut, cercetătorii Inserm de la Centrul de Imunologie Marseille-Luminy au publicat un studiu pe șoareci care oferă o posibilă explicație.
„Am observat că hormonii de stres stimulează receptorii de pe suprafața anumitor celule imune, împiedicându-i să producă substanțe chimice inflamatorii necesare eliminării virusurilor”, explică Sophie Ugolini, coordonatorul studiului.
6. Lipsa somnului
Numeroase studii au arătat că un deficit de somn cronic (mai puțin de 6 ore pe noapte) ne face mai vulnerabili la infecții. Într-adevăr, scurtându-ne nopțile, scurtăm timpul somnului profund și lent. Cu toate acestea, acest lucru promovează producerea de limfocite B de „memorie” care înregistrează caracteristicile microbilor și vor produce anticorpi specifici în cazul unui atac ulterior.
7. Anumite medicamente
Anumite medicamente pentru chimioterapie și medicamente imunosupresoare slăbesc sistemul imunitar, la fel și cortizonul administrat pe termen lung.
„Acestea fiind spuse, tocmai pentru că acestea blochează sau încetinesc activitatea celulelor imune, de exemplu pentru a trata anumite tipuri de cancer sau boli autoimune, acestea sunt prescrise”, insistă profesorul Vivier.
8. Vârsta
În jur de 60 de ani, abilitățile unora dintre celulele noastre imune încep să se deterioreze:
„Acest lucru a fost demonstrat mai ales pentru limfocitele T, care reacționează mai puțin bine la atacuri”, spune prof. Vivier.
Astfel, corpul se apără mai puțin bine în cazul unei întâlniri cu un nou microb precum Covid-19.