Ce mănâncă veverița: cu ce o poți hrănii în parc sau acasă
Veverița aparține genului rozătoarelor. Acest animal mic și destul de agil trăiește în aproape toate colțurile planetei, cu excepția Australiei și Antarcticii. Toate veverițele au un corp alungit și o coada stufoasa. Culoarea lor se schimba de obicei de doua ori pe an, în funcție de sezon.
Majoritatea veverițelor trăiesc în păduri, dar pot fi găsite și în parcurile mai mari din orașe. Excepție face veveriță africana care prefera să se așeze în zonele deschise ale savanei. Veverițele duc o viață solitara și sedentara.
Veverițele își construiesc cuiburile în scorburi de copaci sau din ramuri uscate în formă de bilă, pe care aplica mușchi, frunze și iarbă. Femela construiește aproximativ 3 cuiburi înainte de a naște pui. Masculul nu construiește cuiburi, ci se așează în cuiburi goale construite de femele sau alte pasări. În orașe, veverițele se pot așeza chiar și în căsuțe de păsări.
Ce mănâncă veverița acasă sau în parcuri?
Veverița este un animal sălbatic, dar uneori, unii o au și că animal de companie. Cel mai bine este să hrănești o veveriță pe care o ții acasă cu acele alimente pe care le consumă în natură. Veverițele mănâncă o varietate de alimente – sunt rozătoare omnivore. De exemplu, puteți lua dieta descrisă mai jos.
Pâine de grâu alb (nu mai mult de 10 g pe zi);
Nuci de pin, alune și arahide crude nesărate (10 grame pe zi);
Nuci (10 g la fiecare 3 zile);
Morcovi, varză și mere câte 5 g zilnic;
Castane (puțin câte puțin în fiecare zi);
Semințe de floarea-soarelui, dovleac (10 g în fiecare zi);
Boabe, fructe, fructe uscate, biscuiți dulci, semințe de cânepă, salată și ciuperci uscate (2 g pe zi);
Lapte, brânză de vaci și unt 2 – 3 g pe zi;
Nu mai mult de 1 g ouă de pui pe zi;
Miere, gem, făină de oase, pește și cretă (alternativ, nu mai mult de 2 g pe zi);
Iarbă, conuri, lăstari de plante proaspete și ace în cantități nelimitate.
Nu supraalimentați animalele – acest lucru are un efect negativ asupra mobilității lor și duce adesea la consecințe triste. Dacă o veveriță trăiește într-un parc, atunci o dietă excesivă duce la obezitate, motiv pentru care nu vă putea căuta în mod independent mâncare în cantități potrivite.
Puteți hrănii veveriță de acasă cu fursecuri nesărate și nu foarte dulci, crutoane de pâine albă (uscate, dar nu prăjite) și alte bunătăți, dar în cantități mici. Alimentele nenaturale pot provoca probleme digestive și dentare grave la rozătoare.
Ce mănâncă veverițele în sălbăticie?
Dieta veverițelor care trăiesc în sălbăticie depinde în mare măsură de condițiile climatice din regiune și de perioada anului. Ele fac rezerve mari de hrană pentru iarnă – veverițele nu hibernează iarna. Odată cu debutul primăverii, rozătoarele încep să caute surse de alimente proaspete. Veverița mănâncă molid și conuri de pin, fructe de pădure, rădăcini, nuci de pin, licheni, muguri de copaci, scoarță și ace.
Veverițele stochează rezerve mari pentru iarnă, dar au tendința de a uita de locația lor. De multe ori o veveriță găsește rezerve ale alteia, ceea ce o salvează de foame. În vremuri deosebit de dificile, aceste animale pufoase nu ezită să mănânce broaște.
Vara este o perioadă de relaxare și exces de mâncare. Dieta lor crește semnificativ, completată cu ciuperci, în care sunt foarte bine versați. Veverițele vizitează adesea grădinile de legume în căutarea fructelor și legumelor proaspete. Cu o cantitate insuficientă de hrană vegetală, veverițele trec cu ușurință la șopârle, păsări, ouă de păsări, insecte și larvele acestora.
Vara, 45 de grame de furaje pe zi sunt de obicei suficiente pentru o veveriță (în timpul sarcinii – 85 de grame), iar iarna, chiar mai puțîn – 35 de grame. Baza alimentelor o constituie pini, ghindele, nucile de fag, alunele, semințele și rădăcinile unor plante, ciupercile.
Cu ce nu ar trebuii să hrăniți veverițele în niciun caz
Chiar dacă este o veveriță care o aveți în casa sau una în sălbăticie, nu ar trebuii să oferiți următoarele alimente:
• Alimente afumate, sărate sau prea dulci;
• Chipsuri și arahide prăjite sărate, crutoane aromate, biscuiți, pește sărat;
• Alimente prăjite (inclusiv arahide și semințe de floarea-soarelui)
• Fructe și nuci exotice, în special migdale (sunt otrăvitoare).
Nu uitați să vă spălați bine pe mâini după ce ați hrănit veverițele. În ciuda aspectului lor drăguț și inofensiv, pot transporta infecții și bacterii periculoase pentru oameni.