Ce mănâncă un astronaut, cum se spală și cum doarme în Spațiu
Peste 200 de astronauți din 15 țări au vizitat în ultimii 15 ani Stația Spațială Internațională (ISS) care și-a încept aventura pe orbita Terrei în noiembrie 2000. În mijlocul ISS se află un laborator în care timp de șase luni câte o echipă formată din șase oameni lucrează, fac gimnastică, dorm și mănâncă.
A fi astronaut nu este o treabă chiar ușoară, și, de altfel, nu mulți știu ce presupune să ai un așa job. Pe lângă condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a fi acceptat într-un astfel de program, cursurile care te pregătesc pentru vremea când o să ne faci cu mâna din spațiu sunt cât se poate de dificile.
Ce mănâncă un astronaut în Spațiu
Dacă visul tău este să devii astronaut, ei bine, trebuie să știi că în spațiu nu o să mănânci chiar tot ce îți dorești. Astfel că o să spui la revedere unui grătar cu prietenii și prăjiturilor de la miezul nopții, însă ajuns în spațiu vei vedea explicația multor fenomene cosmice.
De dieta unui astronaut NASA se ocupă specialiștii în nutriție de la centrul Johnson Space Center, din Houston. Maya Cooper, cea care face parte din echipa de specialiști responsabili pentru crearea a 40% din alimentele trimise în spațiu astronauților, susține că se încearcă obținerea unui echilibru între crearea unui confort asemănător celui de acasă și alimentele sănătoase.
De altfel, astronauții din spațiu au nevoie să consume în jur de 3.000 e calorii pe zi, întrucât ei fac multă gimnastică, ca să-și mențină un tonus muscular bună. Așadar, alimentele trimise trebuie să fie pline de vitamine, dar, în același timp, trebuie să fie apetisante vizual vorbind. Astfel că, printre alimentele trimise în spațiu se numără curry cu pește indian, chiftele de crab, brioșe cu ciocolată sau pandișpan cu lămâie.
Alimentele sunt uscate prin înghețare, apoi sunt rehidrate în spațiu, acestea trebuie ferite și de procesarea prin încălzire, care, în combinație cu depozitarea pe termen lung, poate să afecteze calitățile nutritive, din cauza pierderilor de vitamine.
Alte aspecte interesante despre aceștia
Spălatul pe cap în orbita circumterestră începe cu ustensile dintre cele mai banale și mai pământeși, precum un recipient cu apă caldă, șampon, prosop și pieptene.
Adevărata provocare este însă imponderabilitatea, la dușul spațial, apa nu rămâne pe corpul astronauților, așa cum se întâmplă pe Terra, astfel că aceștia încearcă să-și ude părul și în cazul în care se îndepărtează de tine, trebuie să prinzi cât poți.
Procesul șamponării este exact ca cel de pe pământ, aceștia utilizând și un prosop pentru a îndepărta murdăria, următoarea etapă fiind clătirea, o operațiune mai greu de executat în lipsa gravitației. Cum în spațiu, nimic nu se risipește, apa folosită pentru spălat este reciclată și se transformă în apă potabilă.
În spațiu, cele mai banale lucruri, de la mâncat, băut și până la dormit, se schimbă. Astronauții dorm noaptea în cabine de dimensiunea unei cabine telefonice. Ei se învelesc într-un sac de dormit prin de un perete, nu există „sus” sau „jos”.
În absența gravitației, astronautul plutește în cabină în timp ce doarme, riscând să se lovească dacă nu este bine ancorat, de asemenea, ei dorm aproape de un ventilator pentru a evita lipsa de oxigen în creier.