Ce mănâncă fluturii. Întrebarea copiilor
Dacă aveți copii, foarte posibil deja să fi venit la dumneavoastră să vă întrebe tot felul de lucruri, iar ce mănâncă fluturii nu este o excepție.
Fluturii sunt niște insecte excepționale și uimitoare. Posibil să fi auzit că fluturii consumă nectarul florilor, dar ce anume înseamnă și reprezintă acest nectar. Micile înaripate sunt mereu observate în jurul câmpurilor sau a grădinilor, acest lucru se datorează faptului că mențin o distanță relativ mică de hrană. Adesea aleg plantele perene pentru a se hrăni.
Ce mănâncă fluturii. Ce este nectarul?
La nivelul florilor, în partea inferioară a lor (de unde încep să crească petalele) există niște glande micuțe ce secretă nectarul. Această substanța este cea culeasă de către albine și convertită în final în miere. Multă lume confundă nectarul cu polenul, este adevărat că mierea conține și polen, dar acesta ajunge acolo neintenționat fiind lipit de albine.
Această substanță este dulce, iar secreția acesteia, face ca planta să formeze o simbioză cu insectele înconjurătoare. Atunci când albina sau fluturele se află pe o floare și încearcă să consume nectarul, neapărat vor atinge staminele și pistilul, iar astfel are loc polenizarea florilor. Deci putem spune că și fluturii pot face treaba albinelor, doar că ei mănâncă nectarul în loc să îl transforme în miere.
Un aspect foarte interesant la fluturi este faptul că aceștia pot să „guste” din flori cu ajutorul picioarelor sale lungi, iar atunci când decide că floarea este pe gustul său sau că încă are nectar, își va întinde trompa mică pentru a îl suge. Sunt mai multe tipuri de flori pe care le preferă, iar acest lucru poate avea legătură atât cu faptul că sunt bogate în nectar, dar și că alte insecte le evită.
Despre plantele preferate de către fluturi, se pot enumera florile perene, printre acestea oamenii de știință au observat că ei sunt atrași de către tufele de Buddleja, ce în engleză, această plantă se numește și „tufa fluturilor”. Dar, în general, aceștia se orientează asupra florilor ce apar în diversele perioade ale anului.
Toamna când florile sunt mai puține, aceștia consumă substanțele dulci din merele și prunele rămase căzute în grădină. Dar dacă cineva dorește să îi hrănească, bananele și perele sunt niște alimente favorite de către aceștia. Iar dacă un fluture pare epuizat, niște apă cu zahăr va fi tot ce are nevoie pentru a își reveni. Cu cât mai mult, cu atât mai bine, fluturii adoră glucoza.
Fluturii și bălțile noroioase
Ne putem gândi că acel nectar este o substanță dulce și hrănitoare, iar adevărul este că chiar este, însă pe lângă substanțele pe care acesta le conține, insectele au nevoie și de minerale. Atât fluturii, cât și alte insecte, sunt văzute frecvent în zonele noroioase. Bălțile sunt locuri grozave pentru aceștia, căci mineralele sunt peste tot în apă.
Fructele și compușii cu mult zahăr reprezintă tot ce mănâncă fluturii. Udarea florilor seara, în timpul perioadei călduroase, asigură o viață lungă plantelor, dar și a insectelor din mediul înconjurător. Toate aceste mici creaturi lucrează împreună și formează un ciclu natural imens.