Ce limbă se vorbește în Sri Lanka? Există două limbi oficiale ce au o istorie interesantă

de: BZI.ro
19:23, 29 iun. 2024

Sri Lanka este o națiune insulară sud-asiatică situată în largul coastei sud-estice a Indiei. Acoperă o suprafață de 65.610 kilometri pătrați și are o populație de 20.277.597 de locuitori. Însă, ce limbă se vorbește în Sri Lanka?

Ce este bine de știut dacă plănuiești să mergi în vacanță în această zonă vestită pentru peisajele sale este că populația este în mare parte împărțită în două. Populația de aici este diversă și reprezintă o multitudine de culturi, inclusiv cele din alte țări. Deși această diversitate duce la bogăția vieții în Sri Lanka, ea provoacă și complicații în menținerea păcii. Ce limbă se vorbește în Sri Lanka? Aceasta are două limbi oficiale.

Ce limbă se vorbește în Sri Lanka

Așa cum am menționat anterior, în Sri Lanka există două limbi recunoscute oficial: prima este singaleza, iar cealaltă este tamila.

Una dintre limbile oficiale ale Sri Lanka este singaleza. Este limba maternă a poporului singalez, care totalizează aproximativ 16 milioane de persoane. Alte 4 milioane vorbesc singaleza ca a doua limbă. Această limbă aparține familiei de limbi indo-europene. În cadrul acestei categorii, face parte din ramura indo-ariană. Este scrisă cu alfabetul singalez, care descinde din vechea scriere indiană Brahmi. Singaleza modernă este influențată de limba dravidiană, precum și de pali și de versiunea medievală a singalezei. De asemenea, a împrumutat cuvinte din tamilă, portugheză, olandeză și engleză. Comunitatea Rodiya din Sri Lanka vorbește un dialect al singalezei numit Rodiya. Este considerat un indiciu al apartenenței la o castă inferioară în societate.

Principala limbă străină vorbită pe această insulă este engleza. Este vorbită de aproximativ 10% din populație. Utilizarea sa principală este în scopuri de afaceri.

Limba Tamilă și influențele sale în Sri Lanka

În Sri Lanka, se estimează că există aproximativ 4,7 milioane de vorbitori de tamilă; deși la nivel mondial, sunt 70 de milioane. Limba aparține familiei de limbi dravidiene și este una dintre cele mai vechi limbi clasice vorbite continuu din lume. Cercetătorii au descoperit scrieri care datează de pe la 500 î.Hr., iar lucrările sale literare datează de peste 2.000 de ani. Tamila este a doua limbă oficială din Sri Lanka. Cu toate acestea, utilizarea sa a fost restrânsă la zonele în care vorbitorii de tamilă constituie majoritatea populației. Percepția inegalității dintre tamili și singalezi a dus la războiul civil din 1983 până în 2009 între guvernul srilankez și Tigrii Eliberării din Tamil Eelam. Pentru vorbitorii de tamilă care nu vorbesc singaleza, găsirea unui loc de muncă sau chiar completarea documentelor guvernamentale poate fi dificilă.

Pe lângă cele două limbi oficiale din Sri Lanka, sunt vorbite și câteva limbi minoritare. Malay Creolă din Sri Lanka este limba maternă a aproximativ 46.000 de vorbitori. Este considerată o limbă austronesiană și este alcătuită dintr-un amestec de singaleză, tamilă și malaeză. Limba s-a dezvoltat inițial odată cu sosirea imigranților malaezi, care au venit ca muncitori, soldați și exilați ai colonizatorilor olandezi și britanici în timpul anilor 1200. Malayul srilankez scris din secolul al XIX-lea utiliza alfabetul Gundul. Astăzi, însă, utilizarea sa este predominant orală și a scăzut, pe măsură ce tinerii malaezi din Sri Lanka au început să se bazeze pe singaleză, tamilă și engleză pentru comunicare.

Ce limbă se vorbește în Sri Lanka? În această țară există două limbi oficiale: singaleza și tamila.