Ce limbă se vorbește în Austria? Diferențe dintre Austria și Germania

de: BZI.ro
10:02, 19 apr. 2024

Cu toți ne-am întrebat: Ce limbă se vorbește în Austria? Mulți zic că se vorbește limba germană, însă dacă ar auzi acest lucru un austriac, mai mult ca sigur te-ar ridiculiza.

Austria este una dintre cele mai importante membre din UE, cu o populație de 8,6 milioane. La fel ca Elveția sau Belgia, ea este adesea o țară atrăgătoare pentru români, fie ca destinație turistică, fie ca o nouă oportunitate în viață. Așa că răspunsul la ce limbă se vorbește în Austria? Este limba Austriece Germană.

Ce limbă se vorbește în Austria?

Austria a făcut parte din Sfântul Imperiu Roman până la începutul secolului al XIX-lea, devenind pe rând parte a Confederației Germane, până la Războiul Austro-Prusac din 1866. Însă după Primul Război Mondial, monarhia austriacă a căzut și astfel Austria a devenit parte a Republicii Germane. Însă tratatul de după Primul Război Mondial a interzis unificarea completă a Germaniei cu Austriei, cu toate acestea perioadă nu a durat mult, Hitler anexând Austria și astfel făcând parte din al Treilea Reich. După sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, Austria și-a recăpătat independența.

Austriece germană este limba vorbită în majoritatea țării, cu toate acestea cei născuți în anii perioadei hitleriste încă vorbesc germană, aceștia aflându-se însă în mare majoritate în mediul rural. Există destule diferențe între germană și limba austriecilor.

În Austria, în fața numelui propriu, se folosește tot timpul un articol hotărât.

Dacă în germană se zice „Marianne kommt heute später”

În Austria se adaugă „Die”: „Die Marianne kommt heute später”.

O diferență majoră mai sunt și adverbele, în limba austriacă majoritatea terminându-se cu „s”. Cea mai asemănătoare cu germana din Austria este cea vorbită de cei din sudul Germaniei, și anume din landul Bavariei. Ei de multe ori pot să se înțeleagă destul de bine, cu mici diferențe.

 Diferențe dintre Austria și Germania

Austria întotdeauna a încercat să-și construiască și să aibă propria identitate națională, fiind o țară mult mai conservatoare și cu o majoritate catolică. În Germania, însă, majoritatea sunt protestanți, iar doar în sudul țării o minoritate practică catolicismul. Oamenii din Austria se identifică ca austrieci, fiind foarte mândri de istoria și cultura lor, de aceea este important să nu le zicem germani. Mai exact, 91.1% din populația țării se identifică ca austrieci etnici, următorul grup după austrieci sunt sârbii, cei care în principal au emigrat aici după cel de-al Doilea Război Mondial. Dar și slovacii, românii și turcii sunt grupuri minoritare importante din țara lor.

O altă limbă care se vorbește în Austria este Alemannic, aceasta este un dialect care provine din germana superioară. Limba este vorbită în cel mai vestic stat federal din Austria, de asemenea mai este vorbită în Elveția dar și în câteva regiuni din Germania. Oamenii din restul Austriei consideră această limbă ca mult mai grea, având dificultăți în a o înțelege. Chiar dacă ca dimensiuni este mult mai redusă decât Germania, Austria rămâne o țară importantă în Europa, cu o istorie bogată. Ea întotdeauna a încercat să-și construiască propria identitate diferită de cea germană.

Ce limbă se vorbește în Austria? Răspunsul este că un dialect comun cu cel german, denumit Austriece Germană.