Ce județ poate intra în carantină totală. Alertă după ce COVID-19 a făcut prăpăd
Locuitorii județului Sibiu se află în mare pericol după ce orașul este măcinat de COVID-19. Virusul a afectat zeci de fabrici, firme și instituții publice.
Sibiu este cel mai predispus oraș să fie băgat în carantină din cauza virusului COVID-19 după ce, de la începutul pandemiei şi până în prezent, a fost și a rămas un judeţ cu un grad mediu de contagiozitate al noului coronavirus. Numai că situația s-a schimbat și virusul COVID-19 a afectat zeci de fabrici, firme şi instituţii publice din tot județul a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Krisztina Gaal, informează Agerpres.
„De la începutul pandemiei şi până în prezent au fost înregistrare cazuri de infecţie cu SARS-CoV-2 în 34 de fabrici/firme din judeţ. Obiectele de activitate ale societăţilor în cadrul cărora s-au înregistrat cazuri de COVID-19 sunt diverse, printre care, firme de: transport, industrie auto, materiale sanitare, industrie alimentară, comercializare bunuri de consum, construcţii, industrie a lemnului, firme de curierat, marochinărie, producţie articole manichiură/pedichiură, sisteme de încălzire, laborator investigaţii medicale etc.Majoritatea fabricilor/firmelor care au înregistrat cazuri de COVID-19 au sediul în municipiul Sibiu, cu câteva excepţii, cum ar fi: Cisnădie, Mârşa, Miercurea Sibiului, Gura Râului, Daia, Tălmaciu, Şelimbăr”, a arătat Krisztina Gaal.
Ce spune DSP Sibiu despre numărul mare de infectări cu virusul COVID-19
DSP Sibiu apreciază că judeţul a avut un grad mediu de transmitere a noului coronavirus.
„Având în vedere faptul că judeţul Sibiu este puternic industrializat, iar o mare parte din persoanele testate pozitiv cu SARS-CoV-2 sunt antrenate în activităţi economico-industrial-financiare, acestea folosind şi mijloace de transport în comun (neadaptate suficient călătoriei în siguranţă) înspre/dinspre locul de muncă şi domiciliu, din mediul urban/rural, putem afirma faptul că gradul de contagiozitate a fost unul mediu. Intervenţia promptă a autorităţilor locale prin triaj epidemiologic şi impunerea măsurilor de protecţie/prevenţie şi de distanţare socială au limitat răspândirea comunitară a virusului spre un nivel îngrijorător”, a precizat purtătorul de cuvânt al DSP Sibiu.
Din cauza pandemiei, o fabrică a fost nevoită să îşi oprească activitatea pentru două săptămâni, iar altele au întrerupt temporar lucrul.
„Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Sibiu nu a impus încetarea temporară a activităţii societăţilor în cadrul cărora s-au înregistrat cazuri de COVID-19. Acest
lucru s-a întâmplat fie, ca urmare a faptului că pentru o mare parte dintre angajaţi a fost dispusă măsura izolării la domiciliu în urma contactului cu persoane confirmate cu SARS-CoV-2, fie datorită diagnosticării cu COVID-19 a acestora. În fiecare caz în parte, conducerea societăţii a pus la dispoziţia medicilor epidemiologi un plan de măsuri avizat de un medic de medicina muncii, care stabilea cu certitudine modalităţile de prevenire a răspândirii îmbolnăvirilor în rândul angajaţilor, măsurile de distanţare socială, sprijinind specialităţii în sănătate publică pentru efectuarea anchetelor epidemiologice. Cu toate acestea, a existat o singură fabrică producătoare de produse medicale din judeţ pentru care s-a dispus izolarea la domiciliu a tuturor angajaţilor pentru 14 zile, întrucât situaţia epidemiologică o impunea”, a spus Krisztina Gaal.
Orașul Sibiu, afectat în mod grav de COVID-19
Potrivit sursei citate, mai puţin de un procent din piaţa muncii din judeţul Sibiu a fost afectată până acum de pandemia de COVID-19, ceea ce înseamnă peste 200 de salariaţi infectaţi cu noul coronavirus, dintre care, cei mai mulţi provin din domeniul sanitar. În judeţul Sibiu sunt înregistrate în prezent, la Inspectoratul Teritorial de Muncă, 140.024 de contracte de muncă active, conform purtătorului de cuvânt al instituţiei, Alexandra Ţintea.
Sectorul de stat numără mai mulţi angajaţi bolnavi de noul coronavirus, faţă de cel privat din judeţul Sibiu. Pe lângă cei peste 200 de angajaţi care au fost infectaţi cu COVID-19, alte câteva mii de persoane au fost izolate.
„De la începutul pandemiei şi până în prezent au fost diagnosticaţi cu SARS-CoV-2 108 angajaţi proveniţi din mediul privat şi 11 angajaţi din instituţii publice, fiind izolate la domiciliu un număr de 2.033 de persoane care au intrat în contact cu angajaţii testaţi pozitiv din mediul privat şi 143 de persoane care au intrat în contact cu angajaţii testaţi pozitiv din instituţii publice. Pe lângă cei 11 angajaţi din instituţii publice testaţi pozitiv pentru Covid-19, de la începutul pandemiei şi până în prezent, au fost diagnosticate cu SARS-CoV-2 şi 109 persoane din rândul personalului medico-sanitar al judeţului”, a explicat reprezentanta DSP Sibiu, Krisztina Gaal.
Cel mai afectat domeniu de activitate din piaţa muncii, de noul coronavirus, rămâne cel medical, mai ales principalul spital public unde sunt trataţi pacienţii cu COVID-19.
„Conform ultimelor date oferite de Direcţia de Sănătate Publică Sibiu, în prezent, un număr de 10 persoane sunt confirmate pozitiv în urma testării SARS CoV-2, din rândul personalului din sistemul de sănătate. De la începutul pandemiei, până în prezent, în judeţul Sibiu au fost confirmate pozitiv în urma testării SARS CoV-2, 109 de persoane din sistemul de sănătate, iar dintre acestea, 99 au fost declarate vindecate şi externate. Cele 10 persoane care sunt confirmate pozitiv, provin din următoarele unităţi medico-sanitare: 6 din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu; 2 din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu şi 2 din cadrul Cabinet de Medicină a Familiei. Precizăm faptul că din cadrul SCJU Sibiu, există o persoană angajată care a fost reinfectată. În prezent este internată, fiind monitorizată şi sub tratament specific”, informează un comunicat de presă al Prefecturii Sibiu, remis luni.
Patru primării din județul Sibiu, lovite de COVID-19
Pe lista instituţiilor publice cu angajaţi care s-au infectat până acum, cu noul coronavirus, se află şi patru primării, cea din Sibiu, Cisnădie, Şura Mare şi Cisnădie, Finanţele Publice, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Protecţia Copilului şi şcoala din Cristian.
„De la începutul pandemiei şi până în prezent au fost înregistrate cazuri de COVID-19 în rândul personalului unităţilor sanitare din judeţul Sibiu, cât şi în câteva instituţii publice: Primăria Municipiului Sibiu – Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor, Primăria Şura Mare, Primăria Poiana Sibiului, Primăria Cisnădie, Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Sibiu, Şcoala Gimnazială Cristian, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu”, a mai declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al DSP Sibiu, Krisztina Gaal.
În judeţul Sibiu, de la debutul pandemiei şi până în prezent au fost confirmate pozitiv, în urma testării SARS CoV-2, 673 de persoane (dintre care 628 adulţi şi 45 copii). Până la data curentă au fost declarate vindecate şi externate 502 de persoane, iar 53 de persoane au decedat, din rândul celor confirmate pozitiv, potrivit celor mai recente date furnizate de către Prefectura Sibiu.