Ce întreține inflamația în organism. Analizele care indică prezența agenților patogeni

de: BZI.ro
14:29, 03 apr. 2024

Inflamația este un proces vital și necesar al organismului pentru a face față infecțiilor sau leziunilor. Cu toate acestea, atunci când devine excesivă, poate reprezenta o amenințare pentru sănătatea noastră. Inflamația reprezintă un mecanism de apărare complex și natural, prin care organismul nostru încearcă să combată agenții patogeni precum bacteriile, virusurile sau paraziții și să repare țesuturile afectate de leziuni sau traumatisme. Iată ce întreține inflamația în organism și ce măsuri poți lua pentru a o gestiona.

Ce întreține inflamația în organism

Atunci când suntem afectați de o infecție sau o leziune, sistemul nostru imunitar eliberează substanțe chimice care atrag globulele albe din sânge către zonă inflamată. Aceste globule albe, cunoscute și sub denumirea de leucocite, sunt esențiale pentru eliminarea agenților patogeni și vindecarea țesuturilor afectate.

De obicei, inflamația este de scurtă durată, fiind în stadiu acut. Acest proces este menținut doar pentru perioada necesară pentru a combate infecțiile sau pentru a repara leziunile. Cu toate acestea, în anumite condiții, inflamația poate persista timp îndelungat, uneori chiar luni sau ani. Atunci când devine cronică, această inflamație prelungită poate duce, în timp, la apariția unor probleme grave de sănătate.

Stilul de viață poate fi decisiv în declanșarea inflamației cronice. Există anumite situații în care riscul de a dezvolta inflamație în corp este mai mare, printre care se numără consumul excesiv de alcool, un indice de masă corporală (IMC) care indică obezitatea, practicarea excesivă a exercițiilor fizice intense sau, dimpotrivă, sedentarismul, un nivel ridicat de stres cronic și fumatul.

Alimentația joacă un rol semnificativ în contribuția sau menținerea inflamației cronice în corp. Din păcate, dieta modernă este bogată în alimente care pot promova inflamația. Printre cele mai periculoase se numără carnea roșie, carnea procesată, slimentele semipreparate, făina rafinată, alimentele prăjite, produsele care conțin zaharuri adăugate, inclusiv îndulcitori, grăsimile trans din margarină, popcornul de microunde și multe produse de patiserie din comerț.

Există, totuși, alimente care au proprietăți antiinflamatoare și includerea lor în dieta zilnică ne poate proteja împotriva inflamației cronice. Iată din ce alimente au cele mai puternice efecte antiinflamatoare.

Acizii grași omega-3: Peștele gras precum somonul, macroul, sardinele, heringul și tonul sunt surse bogate de acizi grași omega-3. Sursele vegetariene includ nucile, semințele și uleiul de rapiță;
Vitamina C: Acest antioxidant puternic poate combate inflamația la nivel celular. Legumele și fructele cu cel mai ridicat conținut de vitamina C includ ardeiul gras, ardeiul iute, roșiile, legumele crucifere (varza, broccoli, conopida), citricele și fructele de pădure;
Polifenolii: Acești compuși vegetali, răspândiți în mod natural, stimulează sistemul imunitar și combat procesele inflamatorii din corp. Sursele bogate de polifenoli includ legumele și fructele cu pigment roșu-violet, cerealele integrale, uleiul de măsline, vinul roșu, cafeaua și ciocolata neagră;
Probioticele și prebioticele: Microbiota intestinală, adică bacteriile „bune” care colonizează intestinul, nu doar ajută la digestie, ci și previne inflamația în corp. Sursele principale de prebiotice sunt vegetalele bogate în fibre, în timp ce iaurtul, chefirul, oțetul de mere, murăturile și brânzeturile maturate sunt surse de probiotice.

Analizele care indică prezența unei inflamații în corp

Există un test simplu de sânge, care ar trebui să fie inclus în analizele periodice și care poate indica prezența inflamației în corp, fie aceasta acută sau cronică. Acesta se numește Proteina C reactivă (PCR) și este considerat un marker al inflamației, inclusiv inflamației arterial.

Proteina C reactivă este produsă de ficat și nivelul său crește semnificativ în fazele incipiente ale inflamației, pentru a scădea ulterior. Este de asemenea recomandată pentru monitorizarea răspunsului la tratamente.
Studiile realizate acum 25 de ani de către cercetătorii de la Universitatea Harvard au arătat că bărbații cu niveluri crescute ale PCR (de aproximativ 2 mg/L sau mai mult) prezintă un risc de infarct de trei ori mai mare și un risc de accident vascular cerebral de două ori mai mare decât cei fără inflamație cronică.

Totuși, nivelul PCR poate crește și în alte situații, cum ar fi în timpul sarcinii, în cazul obezității sau după administrarea anumitor medicamente. De aceea, este recomandată realizarea și a altor analize pentru a identifica un proces inflamator.

Hemograma completă evaluează celulele sanguine, iar anumite modificări ale acestora pot indica prezența inflamației în corp.

VSH (viteza de sedimentare a hematiilor), măsoară cât de rapid se sedimentează globulele roșii din sânge. Un nivel crescut al VSH este un indicator al inflamației cornice.

Fibrinogenul este o proteină sintetizată de ficat, iar nivelul acesteia crește în timpul inflamației (și în timpul sarcinii la femei). Markeri inflamatori specifici, cum ar fi interleukina-6 (IL-6) și factorul de necroză tumorală alfa (TNF-alfa) sunt, de asemenea, foarte importanți. Acum că am aflat ce întreține inflamația în organism, este important să adoptăm un stil de viață cât mai sănătos.