Ce înseamnă VSH? Ce este și care este rolul acestuia?

de: BZI.ro
10:27, 10 mai 2024

Ce înseamnă VSH? Acesta este un termen medical și înseamnă Viteza de Sedimentare a Hematiilor sau viteza sedimentării eritrocitelor.

Globulele roșii, cunoscute și sub numele de hematii sau eritrocite, sunt celule din sânge specializate în transportul oxigenului și dioxidului de carbon în corp. Ce înseamnă VSH și cum se realizează testul VSH, precum și semnificația rezultatelor acestuia, îți vom spune în acest articol.

Ce înseamnă VSH?

Așa cum am menționat anterior, VSH este prescurtarea termenului Viteza de Sedimentare a Hematiilor sau a globulelor roșii din sânge. Rolul principal al VSH este acela de a indica prezența și intensitatea unei inflamații sau infecții în corp. Cu toate acestea, acest test nu poate identifica cauza specifică a creșterii sedimentării sângelui. Poate fi util pentru monitorizarea răspunsului organismului la o afecțiune sau la tratament, precum și pentru evaluarea stării de sănătate generală. Este folosit adesea și pentru a evalua eficacitatea tratamentului sau pentru identificarea recidivelor unor afecțiuni sau boli.

Sângele este un țesut compus din diferite tipuri de celule – globule roșii, globule albe și trombocite – plus o substanță intracelulară lichidă – plasmă. Plasma este formată din apă, proteine și săruri, având un procent de 6-8% proteine. Disproteinemiei este atunci când apare o abatere de la raportul dintre volumul lichidului din sânge și proteine.

Testele pentru descoperirea disproteinemiei sunt analizele de sânge care oferă indicatori despre variația cantității și calității proteinelor din plasmă. Aici intervine testul VSH, cel mai întâlnit test de sânge. Acest test măsoară viteza de sedimentare a hematitelor, observată în tubul de test cu proba de sânge recoltat pe ser anticoagulant timp de o oră. Cu cât mai multe globule roșii se depun la fundul tubului în acea oră, cu atât mai mare este nivelul de sedimentare, indicând o inflamație sau o problemă de sănătate.

Scopul testelor VSH

Testele VSH, chiar dacă pot fi limitate în sensul că nu identifică cauza specifică a problemelor de sănătate, sunt încă foarte des folosite pentru monitorizarea sănătății sângelui. Totuși, anumite condiții, cum ar fi anemia sau sarcina, pot afecta rezultatele testului. Testele VSH sunt, în general, folosite pentru investigarea prezenței unei inflamații datorate infecției sau altor disfuncționalități sau afecțiuni din organism. Ele sunt utilizate și pentru monitorizarea și verificarea evoluției unei boli și a eficacității tratamentului medical. Atunci când apare inflamația în organism, o caracteristică este adesea tendința globulelor roșii de a se lipi unele de altele, ceea ce duce la o sedimentare mai rapidă a acestora în tubul de test VSH.

Acest fenomen apare cel mai adesea în cazul unor infecții, boli autoimune sau afecțiuni degenerative, cum ar fi cancerul, dezechilibrele hormonale, bolile organelor interne sau tuberculoza. Testul VSH aproape niciodată nu este efectuat singur, ci este utilizat împreună cu alte teste pentru a permite medicului să diagnosticheze corect afecțiunea.

Testul VSH este un test de sânge care se recoltează dintr-o venă, de obicei din braț. Totuși, nu este indicat să consumați mese bogate, în special în lipide grase sau carbohidrați, înainte de testare, deoarece acest lucru poate determina modificări la nivelul plasmei.

Ce înseamnă VSH? Acesta este un termen medical și înseamnă Viteza de Sedimentare a Hematiilor sau viteza sedimentării eritrocitelor.