Ce înseamnă triunghiul albastru într-un pătrat portocaliu, semnul care apare pe mii de blocuri din România
Probabil ați văzut pe unele clădiri din România că apare un semn cu un triunghi albastru într-un pătrat portocaliu. Este un indicator care semnalizează că acolo se află un adăpost antiaerian, unde oamenii se pot refugia în caz de război.
Semnul distinctiv a început să apară pe clădiri în 2015. Potrivit legii, acest triunghi albastru încadrat într-un pătrat portocaliu trebuie amplasat pe toate spaţiile identificate de protecţia civilă ca fiind utile în caz de bombardament.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a realizat o listă a adăposturilor de protecție civilă din toată țară. În plus, a fost lansată și o hartă interactivă a acestora.
Unde se află adăposturile antiaeriene din România
Conform IGSU, la nivel național există 4.538 de spații în care oamenii ar putea să se adăpostească în caz de nevoie, conform listei publicate pe site-ul IGSU.
Harta interactivă poate fi accesată la adresa https://adapostulmeu.ro/.
În Capitală sunt cele mai multe – 1.171 de adăposturi.
Cele mai puține adăposturi există în județul Ialomița și în Vrancea, unde se găsesc doar câte 13 astfel de încăperi.
Cele mai multe adăposturi sunt folosite ca depozite
Multe dintre adăposturi sunt la subsolurile blocurilor, și sunt fie insalubre, fie au fost folosite pe timp de pace, pentru murături, și diverse provizii.
Anul trecut, după ce a izbucnit războiul lângă România, când Rusia a invadat Ucraina, autoritățile au început verificarea acestor adăposturi. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a cerut populației să le golească și să le refacă, chiar dacă nu ne pândeşte vreun pericol.
Adăposturile ar trebui să aibă instalații sanitare, de aerisire și electrice funcționale. Iar înăuntru ar trebui să fie rezerve de hrană, pături și alte produse de bază astfel ca oamenii să reziste mai multe zile.
Un ieșean a plătit o avere pentru un buncăr privat
Câteva zeci de persoane se pot considera printre cele mai norocoase din municipiul Iași. În cazul unui dezastru natural sau război, un loc din Iași se poate tranforma în cel mai sigur spațiu pentru locatarii săi.
Un buncăr construit odată cu un bloc din zona străzii Otilia Cazimir poate deveni un loc în care ieșenii se pot simți în siguranță. Spațiul de 100 de metri pătrați poate adăposti peste o sută de oameni. Buncărul are ieșire de siguranță, este ventilat și aerisit și a fost ridicat în anul 2008. Față de cele câteva zeci de adăposturi antiaeriene din blocurile vechi comuniste ale Iașului, cel din blocul din Otilia Cazimir este mult mai bine construit.
Vezi aici lista adăposturilor de protecție civilă din România.