Ce înseamnă SPAM? Email-uri sau SMS-uri ce te pot lăsa fără bani în conturi!

de: Ciornei Paul
11:31, 22 apr. 2024

Ce înseamnă spam? Aceste mesaje sau chiar apeluri telefonice ce par a fi doar niște reclame enervante ascund de cele mai multe ori un pericol mult mai mare.

Majoritatea oamenilor au primit anumite mesaje sau emailuri ce păreau destul de ciudate, acestea îți promiteau cum ai câștigat un nou model de telefon gratuit doar apăsând un link. Mesajele de tipul acesta sunt tot mai frecvente iar majoritatea dintre ele ascund virusuri sau programe ce îți vor fura datele personale dar și bancare. Ce înseamnă spam și cum ne putem apăra de aceste mesaje aflați în rândurile următoare.

Ce înseamnă spam pe telefon?

Cuvântul „spam”, la fel ca multe alte cuvinte de pe internet precum: MILF sau OMG, este orignal din engleză, referindu-se la un anumit tip de șuncă comercializată în masă și găsită oriunde.

Majoritatea oamenilor care au o adresă de email sau un smartphone sunt deja destul de familiarizați cu aceste mesaje spam. Un astfel de mesaj vine de cele mai multe ori sub forma de mesaj text sau chiar apel telefonic iar acestea sunt încadrate de doi tipuri.

„Spam AD” – adică un mesaj sau un apel telefonic nesolicitat care promovează sau îți oferă un anumit serviciu sau produs la prețuri incoparabile de mici, de obicei acestea au doar rolul de a te face să cumperi produsul ca mai apoi să nu-l mai livreze sau să-ți ia doar banii.

Însă al doilea tip este mult mai grav și anume: Spam Virus – mesaje care au tentația de a înșela utilizatorul și de a-l face să îi dea datele personale sau bancare pentru a putea să îi fure datele sau banii.

Spam-ul pentru telefon este însă mult mai puțin răspândit decât cel pe email, mai ales în ultimul timp odată cu încadrarea tot mai mare a sistemelor de protecție anti-malware de pe rețelele telefonice. Cu toate acestea, el încă se regăsește în folderul de spam a tuturor telefoanelor.

„SMS Spam” așa cum mai este cunoscut este trimiterea de reclame nesolicitate către telefoane mobile și smartphone-uri prin intermediul mesajelor text. Spam-ul pentru telefoane poate mai fi sub forma unui apel nedorit, de obicei spam-ul este direcționat către un număr mare de utilizatori, ei sunând în blocuri de câte 1000 sau chiar 5000 de persoane o dată. Acesta are ca scop principal publicitatea dar și phishing, sau răspândirea de virusuri periculoase cum ar fi malware. Pe telefoanele moderne vom vedea dacă acesta este un spam prin etichetarea apelului cu eticheta „risc de spam”.

Exemple de mesaje text de tip fraudă și ce să nu faci

Escrocii devin tot mai pertinenți în ultimul timp recurgând la diferite metode pentru a vă putea păcăli. Iată câteva dintre cele mai comune exemple de mesaje text spam pe care s-ar putea să le primiți:

– Ai câștigat un iPhone 15 pro, apasă pe linkul de mai jos pentru a-l primi.

– Ai fost suprataxat și ai o rambursare de 10.000 de lei!

– Contul tău a fost dezactivat din motive de securitate, accesează link-ul de mai jos pentru a-l reactiva.

– Există probleme cu informațiile tale de plată și trebuie să iei noi măsuri.

– Ai primit 10.000 de euro pe contul tău bancar, intră pe linkul de mai jos pentru a-i primi.

Acești escroci sau hackeri folosesc tehnologia de ultima oră pentru a genera numere aleatorii, de aceea nu contează cât de nou este numărul tău, tot există șanse să te contacteze. De asemenea, nu introdu numărul de telefon în site-urile în care nu ai încredere pentru că de cele mai multe ori ei îți vor vinde datele personale către hackeri.

Ce să nu faci dacă primești spam pe telefon?

Nu apăsa pe nici un link, oricât de real ar părea, nu răspunde niciodată la aceste numere și cel mai important blochează și raportează numărul de telefon sau adresa de unde ai primit.

Spam-ul pe email

Desigur, mai există și spam-ul pe email și probabil ai pățit și tu ca mesajul tău să ajungă în folderul de spam. Spam-ul de email este acel folder în care mesajele nesolicitate trimise în bloc prin email ajung.

În anii trecuți, 90% din mesajele trimise prin email erau spam, pentru că costurile erau foarte mici iar securitatea destul de slabă, astfel era destul de ușor să faci acest lucru. Însă în ultimii ani spam-ul de pe email a ajuns la 50%.

Cu toate că rata de succes a escrocilor de a convinge o persoană să acceseze emailul sau link-urile ea încă există ea a ascăzut semnificativ în ultimii ani. Chiar dacă este una la un milion, o persoană prinsă în capcană este foarte ușor de corupt și de „agățat” în această capcană în care de cele mai multe ori rămâne fără card bancar sau se trezește cu datele personale furate.

Pentru a se transmite asemenea emailuri sau sms-uri „bloc” se folosesc servere întregi sau chiar sute de calculatoare care sunt conectate doar la o singură rețea, aceasta trimite din oră în oră mii de mesaje de acest tip și hackerii așteaptă ca măcar o persoană să acceseze link-ul, după asta de cele mai multe ori se descarcă fără să-ți dai seama virusul malware, un software virus care îi ajută pe hackeri să ia control absolut asupra calculatorului tău. De aceea este foarte important să nu deschizi vreodată aceste reclame sau emailuri ce îți par suspicioase.

Ce înseamnă spam? Sunt acele mesaje care au un scop meschin, ele sunt nesolicitate și de cele mai multe ori au un caracter publicitar.