Ce înseamnă „queer” și cum a apărut termenul

de: BZI.ro
12:41, 22 iul. 2024

Dacă v-ați întrebat vreodată ce înseamnă „queer” și v-ați gândit că acest termen se referă doar la homosexualitate atunci ar trebui să explorați semnificația acestui concept pentru că există mult mai mult de dezvăluit în spatele lui.

Pentru o înțelegere mai bună a ceea ce înseamnă „queer” este bine de știut că acest termen înglobează diverse identități sexuale și de gen și primele utilizări ale acestui termen cu referire la orientarea sexuală sau identitatea de gen a unei persoane se atestă încă de la finele anilor 1800.

Ce înseamnă „queer”?

Traducerea directă din engleză a cuvântului queer ar însemna ciudat, un adjectiv care semnifică a fi diferit de normal sau de obișnuit.
Utilizarea termenului queer a crescut odată cu apariția mișcării de eliberare a homosexualilor și de afirmare a drepturilor și identității lor. Astăzi, comunitatea LGBT folosește termenul queer pentru a descrie identitățile sexuale și de gen care nu sunt incluse în categoriile tradiționale. Mulți membri ai comunității LBGT se identifică ca queer pentru a exprima o identitate politică și pentru a contesta normele heteronormative și binare ale societății.

Un exemplu de evoluție a termenului queer poate fi observat în cultura populară. În anumite filme, seriale și cărți, personajele queer sunt reprezentate într-un mod mai complex și autentic, reflectând diversitatea comunității LGBT și abordând subiecte precum identitate, discriminare și lupta pentru drepturi.

Cu alte cuvinte, termenul queer înglobează diverse identități sexuale și de gen și este folosit, de regulă, de către persoanele care au o altă identitate de gen decât cisgender, adică persoana a cărei identitate de gen corespunde cu sexul care i-a  fost atribuit la naștere, și o altă orientare sexuală decât cea heterosexuală, adică persoanele care simt atracție sexuală doar față de alte persoane de sex opus. Altfel spus, o persoana lesbiană, gay, transgender, se poate identifica drept persoană queer.

Este de menționat totuși că deși termenul „queer” este considerat în mare parte unul incluziv pentru comunitatea LGBTQ+, în interiorul comunității există păreri precum că acesta ar fi unul nepotrivit, în special pentru persoanele care au crescut în comunități de vorbitori de limbă engleză, dar fiind faptul că adesea, în adolescență, au fost supuse bullying-ului, din cauza identității lor de gen sau orientării sexuale, fiind numite „queer” adică „ciudate”.

Istoria acestui termen

Tot procesul transformării cuvântului queer de la insultă la concept incluziv a avut loc departe de scena românească, unde, mai mult decât oriunde în Europa Centrală și de Est, homosexualitatea a rămas încriminată până în 2001. Dacă în perioada comunistă interdicția a anulat posibilitatea dezbaterii, primii ani de „tranziție” au marcat începutul construirii mitologiei homofobe, bazată pe demonizarea homosexualității.

În timp ce stigmatizarea homosexualității s-a răspândit rapid în discursul public, realitatea LGBT a rămas mai departe invizibilă mulți ani după instaurarea democrației. După intrarea în legalitate au început să apară primele inițiative de construcție identitară queer prin mijloace artistice. În acest context este preluat și termenul queer împreună cu sensurile pozitive adăugate prin asimilarea cuvântului în discursul activist.

Între timp queer a intrat parțial în limbajul uzual al scenei culturale, a devenit termen identitar-autoreferențiar pentru unii membri ai comunității LGBT+, iar în ultimii ani, unele feministe active în universități și-au extins preocupările și această direcție.

Odată cu apariția labe-ului de party Queer Night, cuvântul a devenit uzual în vocabularul urban și a intrat rapid în uzul subculturilor activiste.
Așadar, semnificația a ceea ce înseamnă queer este una complexă și care evoluează constant, impactul acestui termen putând fi observat în artă, literatură și politica identitară.