Ce înseamnă primul strigăt al bebelușului? Iată la ce boli sunt predispuși copiii născuți prematur – VIDEO

de: BZI.ro
13:48, 14 mart. 2023

Nu știți ce înseamnă primul strigăt al bebelușului? Descoperiți, în rândurile următoare, explicația prof. dr. Miron Alexandru Bogdan, medic pneumolog și profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, din București.

Primul strigăt al bebelușului este sunetul care liniștește mama, fiindcă știe că puiul ei trăiește și este sănătos. Atunci, plămânii lui se umplu cu oxigen, iar copilul învață să respire. Pentru el este un adevărat șoc, fiindcă până la acel moment, aparatul respirator era plin cu lichid și respira, fără probleme, in utero.

Pe lista celor care stimulează prima gură de aer a bebelușului se află schimbările hormonale, dar nu numai, din timpul travaliului, care încetinesc sau chiar opresc producerea de fluid din plămânii micuțului.

Ce înseamnă primul strigăt al bebelușului? Prof. dr. Miron Alexandru Bogdan: „Ăsta este un miracol, un miracol care nu sfârșești de a te minuna de el”

Primul strigăt al bebelușului care se naște înseamnă, potrivit medicului Miron Alexandru Bogdan, umplerea plămânilor cu aer și intrarea în condiția de viață de om, care înseamnă respirație și circulație. Acesta este un adevărat miracol, de care cei care au devenit părinții nu mai contenesc a se minuna de el.

„Vreau să vă explic și să audă toată lumea. Primul strigăt al puiului care este expulzat, care se naște, înseamnă umplerea plămânilor cu aer și înseamnă intrarea în condiția de viață de om, care înseamnă respirație și circulație. Ăsta este un miracol, un miracol care nu sfârșești de a te minuna de el. Deci toți acești pași ai miracolului vieții pot să aibă și pași împiedicați, care înseamnă, de fapt, cauze de boală.”, a declarat prof. dr. Miron Alexandru Bogdan, pentru BZI LIVE.

Copiii născuți prematur sunt predispuși la hipertensiune pulmonară? Află totul despre primul strigăt al bebelușului

Copiii născuți premar nu sunt neapărat predispuși la hipertensiune pulmonară, dar aceștia se pot confrunta cu numeroase alte probleme de sănătate. Mai mult decât atât, dacă fumează, riscă să se îmbolnăvească mai precoce și mai grav.

În ceea ce privește copiii a căror mamă fumează în perioada în care este însărcinată, aceștia se nasc cu un grad de insuficiență placentară. Cu alte cuvinte, placenta mămicii lor nu-i hrănește la fel de bine ca o placentă de mamă nefumătoare.

„Nu direct către această afecțiune, cât mai direct către afecțiuni respiratorii ulterioare, care dacă viitorul adult fumează, îl pot face să se îmbolnăvească mai precoce și mai grav. De ce? Fătul, copilul in utero, este o ființă care are o relație extraordinară prin placentă cu mămica lui. Ba mai mult, puiii ăștia mititei, care stau in utero, aud, sunt într-o relație cu mediul lor de viață. Vă dați seama, una e să asculte Sfânta Liturghie și muzică de Bach și alta e să audă strigăte și înjurături.

Deci puii ăștia deja se nasc cu o experiență înainte de a se naște, iar copiii din mămici care au comis marea netrebnicie să fumeze în timpul sarcinii, se nasc cu un grad, noi numim asta, de insuficiență placentară. Cu alte cuvinte, placenta mămicii lor nu-i hrănește la fel de bine ca o placentă de mamă nefumătoare. Care e consecința? Pe de o parte, prematuritate. A doua consecință, copilul este mai mic la naștere, chiar dacă este la termen, e cu 10% în medie mai mic decât un copil normal, adică dintr-o mamă nefumătoare.”, a adăugat prof. dr. Miron Alexandru Bogdan.