Ce înseamnă patologic? Termenul medical pe care îl auzim adesea, dar puțini știu ce înseamnă

de: Iurascu Catalina
10:20, 31 iul. 2024

În ceea ce privește diagnosticul cancerului, rezultatele patologiei ocupă un rol foarte important. Acestea oferă informații foarte detaliate atât despre clasificarea tipului de cancer cât şi despre modul şi schemele de tratament cele mai potrivite pentru particularitatea canceroasă. Astfel, examenele patologice stau la baza diagnosticării acestor tipuri de boli.

Bolile pentru care se face examenul patologic

Examenul patologic, de urmărire cauzelor dar și a simptomelor, se face, în primul rând, în cazul bolilor non-canceroase. Acestea sunt: boli gastroenterologice, bolile dermatologice, examinarea măduvei osoase şi a ganglionilor limfatici în diagnosticul bolilor hematologice, diagnosticarea bolilor ginecologice şi reumatologice, boli hepatice şi renale. În cazul acestora, orice tip de țesut se poate lua pentru examinare.

Pacienții supuși transplanturilor de organe sunt nevoiți să facă acest tip de examinare pentru diagnosticarea probelor de biopsie. Acesta este necesar și pentru diferitele afecțiuni care apar după transplant precum şi a complicațiilor post-operatorii.

Examinarea este posibilă și în timpul operațiilor, în caz de urgență, pentru a analiza evoluția intervenției chirurgicale şi tratamentul post operatoriu.

Acesta este esențial și pentru diagnosticare cancerului. Rezultatul unui astfel de test determină modul în care aceasta va fi urmărit şi tratat.

Materialele pentru examinare sunt obținute în urma biopsiei sau intervenției chirurgicale. Timpul de eliberare al examenului este, în general, de 5 zile lucrătoare de la recepția probei, dar poate ajunge și până la 10 zile.

Această examinare este esențială în medicină datorită faptului că dă un diagnostic precis, ajută la gestionarea bolilor, dar și ajută medicii să identifice noi modalități de a combate bolile.

Ce presupune acest tip de examinare

Rezultatele patologice sunt emise rapid, cu precizie și atent verificate de către personalul specializat al laboratoarelor. Acest lucru este posibil datorită aparaturilor de ultimă generație şi digitalizării laboratoarelor.

Evoluția tehnologiei a făcut ca aceste teste să funcționeze pe baza unui cod QR. Prin această modalitate specialiștii se asigură că minimalizează orice fel de eroare şi se bazăm pe cele mai noi şi precise tehnologii atunci când urmăresc procesul patologic în laboratoare.

Țesuturile care vor fi supuse analizei sunt fixate, inițial, în formol. În patologie, materialul prelevat chirurgical este examinat manual și vizual.  După prelevarea țesutului urmează etapa de examinare macroscopică care permite efectuarea a 50% din diagnostic.

Apoi urmează un proces de 12 ore în care apa din celulă este îndepărtată și trecută prin substanțe chimice precum acetonă și alcool, permițând parafinei să pătrundă în țesut. Sunt pregătite niște lamele pentru examinarea microscopică care vor fi evaluate la microscop și boala este diagnosticată.

Materialele patologice pot fi depozitate și reexaminate la cerere. La final se va face un raport care va conține informații legate de identitate, descoperiri macroscopice și microscopice, diagnostic, explicații și rezultate.

Pentru pacienți, înțelegerea termenului de „patologic” este important deoarece astfel pot participa activ la procesul de tratament și pot lua decizii privind îngrijirea sănătății lor. De asemenea, cunoașterea acestui aspect poate ajuta la prevenirea unor afecțiuni, precum cancerul, printr-o intervenție precoce și monitorizarea periodică a sănătății.