Ce înseamnă pașaport simplu electronic? Documente necesare și taxe
Acum, că a sosit sezonul concediilor, multe persoane se întreabă ce înseamnă pașaport simplu electronic. Află totul despre documentul de călătorie în rândurile care urmează.
Pașaportul simplu electronic este documentul de călătorie, pe care cetățenii români îl pot obține dacă respectă condițiile prevăzute de lege și nu se află în niciuna dintre situațiile de suspendare a dreptului de a călători în străinătate.
În momentul depunerii cererii pentru eliberarea unui pașaport simplu electronic cu domiciliul în străinătate, actul de identitate (carte sau buletin de identitate) prezentat este retras și transmis serviciului public comunitar pentru evidența persoanelor competente. În ceea ce privește pașaportul anterior (dacă există) se anulează și se restituie titularului.
Ce înseamnă pașaport simplu electronic? Iată care sunt documentele necesare
Pentru a obține un pașaport simplu electronic, sunt necesare o serie de documente, în funcție de persoana care solicită eliberarea acestuia. În acest fel, se are în vedere dacă aceasta are domiciliul în România ori dacă a împlinit sau nu vârsta de 14 ani.
În cazul persoanelor majore cu domiciliul în România, Direcția Generală de Pașapoarte precizează că este nevoie de următoarele documente: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie (trebuie să fie însoțită de certificatul de naștere, în original) sau, după caz, buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate, în original. Mai mult, este necesar și documentul care face dovada achitării contravalorii pașaportului, în original, sau documentul de plată editat pe suport hârtie conţinând toate informaţiile aferente plăţii efectuate prin mijloace de plată online, completat pe numele titularului și, dacă există, pașaportul anterior.
Pentru eliberarea unui pașaport simplu electronic, în cazul minorilor cu domiciulul în România, care au împlinit vârsta de 14 ani și, respectiv, în cazul minorilor care nu au împlinit vârsta de 14 ani, sunt necesare mai multe documente, pe care le puteți găsi pe site-ul pasapoarte.mai.gov.ro.
Care este contravaloarea pașaportului simplu electronic și cum se poate efectua plata?
În România, pașaportul simplu electronic costă 258 lei – pentru persoanele care au împlinit vârsta de 12 ani și 234 lei – pentru persoanele cu vârsta mai mică de 12 ani. În ceea ce priveștre pașaportul simplu temporar, acesta costă 96 de lei, indiferent de vârstă.
Contravaloarea pașaportului se poate achita la casieriile unităţilor CEC Bank, precum şi la staţiile de plată Selfpay ale CEC Bank, online, exclusiv prin platforma de plăţi virtuale Ghiseul.ro sau prin mandat poştal (în curs de implementare).
Direcția Generală de Pașapoarte precizează că, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, în situaţia în care, în perioada 02.09.2020-06.09.2020, Instituţiile Prefectului au încasat prin casieriile proprii şi/sau conturile deschise la trezorerie sumele reprezentând contravaloarea paşapoartelor, dovada plăţii astfel efectuate rămâne valabilă pentru depunerea cererii de eliberare a paşaportului, potrivit pasapoarte.mai.gov.ro.
Află dacă îți poți face pașaportul în alt județ!