Ce înseamnă leucocite mărite: De ce crește numărul globulelor albe și cum se poate trata
Leucocitele sunt globulele albe din sânge și sunt un tip de celule produse în măduva osoasă, găsindu-se atât în sânge, cât și în țesutul limfatic și care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor și a altor boli. Având un rol atât de important în organism este bine de știut ce înseamnă luecuocitele mărite și cum se poate rezolva această problemă.
Chiar dacă reprezintă doar 1% din sângele nostru, leucocitele au rol foarte mare deoarece luptă împotriva virusurilor, bacteriilor și a altor invadatori care amenință sănătatea.
În momentul în care organismul este în suferință și o anumită zonă este atacată, leucocitele sunt cele ajută la distrugerea substanței dăunătoare și la prevenirea bolilor. Valoarea normală a leucocitelor din sânge este de 4000-11.000 celule/mm3.
Ce înseamnă leucocite mărite: Leucocitoza este cauzată de o infecție sau de un proces inflamator
Leucocitoza apare atunci când numărul de celule albe din sânge depășește nivelurile normale, fiind semnul unui răspuns inflamator, cel mai frecvent rezultatul unei infecții. Leucocitoza poate fi provocată și din cauza unor infecții parazitare sau tumori osoase sau după exerciții fizice intense, convulsii precum epilepsie, stres emoțional, sarcină și naștere, anestezie și administrarea de epinefrină.
Creșterea numărului de leucocite peste 25.000 celule/mm3 este denumită reacție leucemoidă și reflectă reacția măduvei hematogene la un stimul infecțios. Când numărul de leucocite trece peste 100.000 leucocite/mm3 vorbim despre hiperleucocitoză. Aceasta de obicei este întâlnită în leucemii și boli limfoproliferative și este însoțită de leucostază, adică o ocluzie vasculară și evenimente ischemice.
Leucocitoza poate fi, în funcție de tipul de leucocite, cu neutrofilie (neutrofile crescute), limfocitoză (limfocite crescute), monocitoză (monocite crescute), bazofilie (bazofile crescute) sau eozinofilie (eozinofile crescute) sau prin creșterea celulelor imature (blaști).
Ce tratamente sunt recomandate în cazul leucocitelor mărite
Tratamentul în cazul creșterii numărului de leucocite poate presupune administarrea mai multor medicamente.
Antibioticele sunt folosite pentru a trata sau preveni infecția care a cauzat oinfecție gravă în sânge. Steroizii sunt administrați pentru a diminua inflamația și pentru a scădea numărul de leucocite din sânge. Antiacidele au rolul de a scădea acidul din urină în timpul tratamentului pentru leucocitoză.
Medicamentele pe bază de acid antiuric scad cantitatea de acid uric din organism și contribuie la prevenirea deteriorării celulelor.
În anumite situații, medicul poate decide administrarea intravenoasă de fluide.
În alte cazuri, se poate apela la leucocitoreducție, care duce la scăderea numărului de leucocite din sânge și ameliorează leucocitoza sau leucafereza. Prin care sângele este recoltat intravenos și prelucrat prin intermediul unui aparat special.
Chimioterapie, transplant de măduvă osoasă și transfuzie de sânge
Pentru tratarea cancerului se apelează la chimioterapie. Aceasta acționează prin distrugerea celulelor tumorale. În anumite situații, medicul poate schimba tratamentul în funcție de posibilele manifestări adverse.
Transplantul de măduvă osoasă presupune înlocuirea măduvei bolnave cu măduvă sănătoasă, de obicei de la un donator. Transplantul poate vindeca boala dar poate provoca și alte probleme foarte grave de sănătate.
Prin transfuzia de sânge, pacientul primește de la un donator sânge cu nivel normal de celule albe.