Ce înseamnă incel? O cultură plină de ură desprinsă de pe internet
Majoritatea celor care navighează internetul au auzit măcar o dată de cuvântul Incel, întrebându-se la ce se poate referi. Acest cuvânt a apărut prima dată în anii 1990, dar a luat amploare mult mai târziu, definind acum o mișcare radicală în care bărbații care sunt incapabili să își găsească un partener sexual dau vina pe societate și pe sexul opus.
O traducere directă a acestui cuvânt preluat din engleză nu există, acesta cultura de incel este mai degrabă un concept care provine de la prescurtarea cuvintelor „involuntary celibacy” sau celibat involuntar în română; majoritatea care fac parte din această lume sunt bărbați care urăsc femeile și le blamează pe ele și pe societate pentru că încă nu au reușit până acum să își găsească un partener romantic.
Fenomenul de Incel a ajuns în toată lumea.
Această cultură își are originea la începutul anilor 2010, când rețelele de socializare au luat amploare, astfel tinerii care, majoritatea frustrați de faptul că nu își pot găsi un partener, au început să dea vina pe sexul feminin pentru această problemă a lor. A pornit pe grupuri radicale, majoritatea din America, unde acești bărbați, majoritatea tineri, au început să discute despre problemele lor legate de incapacitatea de a-și găsi un partener. Retorica acestora este în general marcată de un misoginism extrem, resemnare dar și narcisism. În general, discursul lor promovează ideea că accesul la sex este un drept ce trebuie asigurat sau impus, necontând voința femeilor.
Ce este șocant este că majoritatea dintre aceștia recurg și la gesturi extreme, unii dintre ei, hărțuind sau atacând femeile atât în mediul online cât și fizic. Ei cred că lumea este dominată de o putere feminină care nu îi lasă să acționeze după cum vor. Aceștia sunt de multe ori, catalogați și ca „simp”
Cultura Incel a devenit o cultură teroristă.
De la crearea acestei mișcări, lucrurile au luat o întorsătură mult mai urâtă. Acum doi ani, mai exact în 2022, un criminal, Jake Davidson, este suspectat că a ucis cinci persoane din Plymouth, SUA. El fiind activ pe platformele de socializare, discutând și promovând mișcarea Incel. De asemenea, aceasta nu este prima crimă, două crime au mai fost în America tot sub același pretext.
Tinerii care intră în asemenea grupuri sunt rapid radicalizați și învățați de ceilalți că nu este vina lor pentru modul cum sunt tratați de femei. Că toate femeile sunt însetate după bani și bunuri materiale, nu că ar fi vina lor sau modul de cum se comportă cu alte persoane. Aceștia sunt de cele mai multe ori caracterizați ca persoane singuratice, cu probleme mentale sau care au probleme cu stima de sine.
Aceste comunități sunt în plină extindere, ajungând și în România, unde se găsesc câteva comunități pe site-uri de socializare. Este important să avem grijă ca copiii noștri sau persoanele cunoscute să nu cadă în această plasă, care poate duce la acțiuni periculoase sau la sinucidere.
Cuvântul Incel a ajuns acum să însemne o mișcare plină de ură îndreptată către femei.