Ce înseamnă gaslightingul și cum să îl recunoști
Ce înseamnă gaslightingul se evidențiază într-un thriller misterios, scris în 1938, de dramaturgul britanic Patrick Hamilton, transformat într-un film popular în 1944. În „Gaslight”, soțul își manipulează soția, care îl adoră și are încredere în el, pentru a o face să creadă că nu mai poate avea încredere în propria percepție a realității.
Nu se știe cu exactitate când anume s-a infiltrat termenul în lumea psihologiei, dar acum este frecvent utilizat în consilierea cuplurilor pentru a descrie un anumit tip de relație toxică.
Ce înseamnă gaslightingul
Ce înseamnă gaslightingul se referă la o formă de abuz emoțional și de manipulare. Folosind această tehnică, cineva vă face să vă puneți la îndoială convingerile, comportamentele și percepția asupra realității.
Gaslightingul în relațiile interpersonale se dezvoltă adesea sau se bazează pe un raport de putere. Deși este o tehnică întâlnită cel mai frecvent în relațiile romantice, gaslightingul poate avea loc în orice tip de interacțiune. Astfel, o persoană este atât de importantă pentru cealaltă încât nu vrea să riște să o supere sau să o piardă, cum ar fi un șef, un prieten, un frate sau un părinte. Gaslightingul are loc în relațiile în care există o dinamică inegală a puterii, iar persoana vizată a acordat putere și respect celui care profită de poziția favorabilă – „gaslighter”.
De multe ori, oamenii folosesc gaslightingul pentru că sentimentul de a avea dreptate le permite să se valideze. Atunci când o persoană care recurge la această tehnică, își simte amenințată identitatea sau puterea, are nevoie să credeți și să susțineți versiunea sa a evenimentelor pentru a-și menține sentimentul de control.
Gaslightingul se poate întâmpla și atunci când cineva crede că povestea sa este mai validă decât a altcuiva, dar este posibil să nu aibă argumente solide. Totuși, trebuie să se simtă superior, așa că desființarea opiniilor altcuiva îi poate oferi acest sentiment de superioritate.
Cum să recunoști această tehnică de manipulare
Există mai multe tipuri de gaslighting, care se pot manifesta în moduri ușor diferite. Cineva care te manipulează poate să insiste că ai spus sau ai făcut lucruri care știi că nu sunt reale ori să nege sau să ia în derâdere amintirile tale despre evenimente. De asemenea, poate încerca să te numească „prea sensibil” sau „nebun” atunci când îți exprimi nevoile sau preocupările.
Unele persoane ce recurg la gaslighting exprimă îndoieli față de alții, chiar și în glumă, cu privire la sentimentele, comportamentul și starea ta de spirit sau răstălmăcesc evenimentele pentru a arunca vina asupra ta. În viața ta, astfel de persoane pot deveni una dintre cauzele insomniei.
Cel mai frecvent semn de gaslighting într-o relație este dacă te pui constant la îndoială pe baza lucrurilor pe care le spune sau le face cealaltă persoană. Senzația de copleșire, confuzie și nesiguranță cu privire la capacitatea ta de a lua decizii pe cont propriu sunt, de asemenea, semne de abuz emoțional.
S-ar putea să fii victima manipulării dacă observi schimbări emoționale sau mentale la propria persoană, cum ar fi nevoia de a-ți cere scuze tot timpul ori convingerea că nu poți face nimic bine. De asemenea, dacă ai sentimente frecvente de nervozitate, anxietate sau îngrijorare, în special atunci când ești în preajma celeilalte persoane, este un semnal de alarmă.
Dacă ai observat unele semne de gaslighting, poți lua măsuri pentru a le aborda și pentru a îți recăpăta spațiul emoțional. Astfel, nu strică niciodată să obții o perspectivă exterioară. De asemenea, stabilirea unor limite poate întrerupe încercările cuiva de a vă manipula și vă poate oferi spațiu fizic și emoțional.
Cu toate acestea, este esențial să îți faci timp pentru nevoile fizice și emoționale. Adesea, ce înseamnă gaslighting se rezumă la o pierdere a identității personale.