Ce înseamnă eutanasiere? Când este justificat acest proces

de: Iurascu Catalina
13:00, 11 aug. 2024

Deși acest proces poate fi o decizie dificilă pentru proprietarii de animale de companie, însă uneori este necesară pentru a scăpa animăluțele de suferința provocată de anumite boli sau vârsta înaintată. Află mai exact ce înseamnă eutanasierea și ce presupune.

Ce înseamnă eutanasiere?

Atunci când sănătatea și bunăstarea animalului sunt grav afectate de prezența unor afecțiuni și nu există nicio cale de tratare, iar suferința este inacceptabilă și insuportabilă, eutanasia este o decizie pe care ai putea să o iei.

Acest proces trebuie făcut într-un mod etic și cu empatie pentru animăluțe, într-un cadru organizat al unui cabinet, de către un medic specializat. Medicul poate oferi îndrumări și sprijin emoțional în aceste situații dificile.

Această decizie trebuia luată în urma consultării unui medic veterinar și numai în anumite cazuri. Unul dintre acestea este când animalul se află într-un stadiu terminal al bolii. În cazul în care acesta suferă de o boală incurabilă sau este într-un stadiu terminal în care nu se mai poate face nimic, eutanasia este o opțiune pentru a evita suferința prelungită.

O altă situație în care se apelează la acest proces este cazul unor accidente grave se traume suferite de animal, în care acesta prezintă leziuni ireparabile. Pierdere imobilității mai este o altă situație. Acest lucru poate afecta capacitatea animalului de a se bucura de o viață normală și activă. Eutanasia este o variantă luată în calcul în acest caz.

O altă situație este în care animalul are suferință cronică sau durere intensă ce nu poate fi controlată sau ameliorată. Eutanasia poate fi o cale de a-i oferi alinare și liniște.

În ce constă procesul de eutanasie?

Eutanasia se face prin administrarea, de către medicul veterinar, a unei doze letale animăluțului, pentru a-i pune capăt suferinței. Înainte de acest proces, proprietarul are o discuție cu medicul, legată de motivele pentru care asta ar fi cea mai bună soluție.

Proprietarul trebuie să-și dea după acordul în scris. Acest acord este absolut necesar pentru ca medicul să se asigure că acesta a înțeles consecințele și că acesta conștientizează decizia de a pune capăt vieții animalului.

Următorul pas este de a pregăti animalul. Acesta este dus într-un mediu liniștit în care proprietarul poate fi prezent pentru a oferi sprijin emoțional și de a petrece ultimele clipe cu acesta. După, se administrează medicamentele prin injecție intravenoasă sau intramusculară. Acest proces este rapid, pentru a fi sigur faptul că animalul nu trece prin nicio durere sau disconfort. După, medicul verifică semnele vitale ale animalului și lasă stăpânul să-și ia un ultim rămas bun.

Tipul de medicament diferă de practica și preferința medicului, precum și de țara și reglementările locale. De obicei, se utilizează un amestec de medicamente care au rolul de a induce o comă profundă care oprește funcționarea inimii și a respirației.

Acest proces trebuie efectuat doar de medicul veterinar care este în măsură să o facă, într-un cadru organizat, nicidecum acasă de către proprietar. Sentimentele de vinovăție sunt normale în această situație, însă pentru animalul de companie, poate fi uneori cea mai bună soluție pentru a scăpa de suferința chinuitoare.

Înainte de a lua această decizie, trebuie să înțelegeți exact se înseamnă eutanasierea și ce consecințe are. Cele mai bune indicații vi le va da medicul veterinar în momentul în care poate evalua corespunzător și animalul de companie.