Ce înseamnă de fapt ADHD. Ești doar hiperactiv sau suferi de o afecțiune?
Ce înseamnă ADHD? Această afecțiune este comună în rândul copiilor, dar poate afecta și adulții, fiind o tulburare neurologică care influențează modul în care creierul funcționează și se dezvoltă.
Această afecțiune este asociată cu probleme de concentrare și dificultate în controlul reacțiilor. Majoritatea persoanelor care suferă de aceasta dau dovadă de comportament impulsiv. Află, în detaliu, ce înseamnă ADHD.
Ce înseamnă ADHD?
Primele simptome apar după vârsta de 3 ani, iar diagnosticul se poate stabili abia după vârsta de 7 ani. Copiii cu ADHD au probleme în a se concentra la o singură sarcină și nu pot sta nemișcați o perioadă lungă de timp. Totuși, nu toți copiii care sunt mai agitați suferă de această afecțiune, iar medicul este singurul care poate da diagnosticul.
Important de menționat este că această afecțiune nu influențează capacitățile cognitive, însă pot afecta viața socială a copilului, având deseori probleme la școală sau în relațiile cu prietenii. În România, ADHD-ul rămâne subdiagnosticat, astfel copiii care suferă de această afecțiune nu primesc tratamentul adecvat.
Aceștia pot întâmpina dificultăți de învățare și adaptare la școală. Aceste lucruri pot duce la marginalizare. ADHD-ul este mai întâlnit la băieți decât la fete, aceștia fiind caracterizați de mai mult energia. La fete, afecțiunea se manifestă mai mult prin tendința de a vorbi mai mult și de a avea o atitudine mai visătoare.
Simptomele specifice ADHD-ului pot persista și la maturitate. Cu trecerea timpului se pot ameliora totuși. În general, adulților care suferă de ADHD li se stabilește mai greu diagnosticul, iar aceștia învață singuri să facă față simptomelor cu care se confruntă, dezvoltând diverse mecanisme de protecție.
Totuși, fără un tratament adecvat, poate duce la tulburări bipolare, de personalitate, depresie, anxietate, atacuri de panica, tulburări ale somnului, abuz de alcool și alte substanțe psihoactive.
Simptomele ADHD-ului
În cazul celor legate de lipsa de atenție, pot apărea dificultăți de concentrare, uitarea sarcinilor și greșeli de neatenție în activități școlare sau profesionale. În cazul celor legate de impulsivitate, afecțiunea se mai manifestă prin agitație excesivă, vorbire excesivă și comportament impulsiv. Astfel, aceste persoane pot avea dificultăți în așteptarea rândului și pot întrerupe conversațiile sau activitățile altora.
Diagnosticarea poate fi dificilă. În cazul copiilor, hiperactivitatea și deficitul de atenție pot fi normale, datorită vârstei și nu garantează că cel mic are o problemă. În ceea ce privesc adulții, diagnosticul este și mai greu de pus. Medicul va fi nevoit să monitorizeze simptomele acestuia pentru o perioada de 6 luni înainte de a-l stabili.
ADHD-ul nu este o afecțiune care se poate vindeca, însă, cu ajutorul tratamentului adecvat, simptomele se pot ameliora, îmbunătățind calitatea vieții pacientului. Tratamentul poate fi medicamentos sau sub formă de psihoterapie. Medicamentele au scopul de a reduce stările impulsive și de a îmbunătăți concentrarea. Psihoterapia este importantă în procesul de conștientizare a simptomelor și de găsire a modalităților de a le gestiona mai ușor.
E bine să vă informați cu privire la bolile mintale care pot exista, inclusiv ce înseamnă ADHD, pentru a recunoaște eventualele simptome și de urma un tratament adecvat. Nu este deloc recomandat de a-ți pune singur un diagnostic, medicul fiind singurul în măsură de a o face.