Ce inseamna cand vezi in curte un sarpe cu pete galbene. Nu-l omori

de: BZI.ro
11:39, 13 nov. 2017

Cum ne dam seama daca aerul este poluat? La indemana avem o multitudine de aparate care analizeaza compozitia sa, ori a solului.Venim insa cu doua indicatoare mult mai simple, care arata daca locul in care traim este curat.

Pentru unul, apelam la lumea vegetala. Celalalt este o taratoare, pe care avem tendinta sa o omoram de cate ori o vedem, desi este inofensiva.

Parcul Natural Vacaresti. Suntem la numai cativa kilometri departare, intr-o zi insorita. Descoperim imediat indicatorul: sarpele de casa. Are doua pete galbene, de-o parte si de alta a capului.

Vlad Cioflec, herpetology: Miroase urat, nu face nimic.  Este un sarpe de casa. Cum il recunoasteti?  Are petele pete galbene. E singur sarpe din Romania care are aceste pete galbene. In ultimii 20 de ani, am studiat toti serpii din Romania, pornind din Bucuresti si Ilfov. Am studiat mult Bucurestiul si n-am gasit in afara de serpi de casa, de apa si alun, niciun sarpe periculos.

Citeste si Localnicii dintr-un sat au prins si ucis un sarpe urias pentru ca le atacase gospodariile. Cand l-au disecat, au ramas socati! Au regretat ca au facut asta

Serpii de apa, de casa, de alun arata relativ la fel si sunt inofensivi

Vlad Cioflec, herpetology:  Orice sarpe este la mijlocul piramidei trofice. Un eco sistem cu cat are mai mute reptile,  cu atat e mai stabil. Iar sarpele de casa, in special, vine doar in medii curate. E indicator clar al calitatii aerului si al solului. Nu il omoriti inutil! In plus, e si ilegal sa faceti asta.

Ne mutam in lumea vegetala. Si cautam arbori batrani. Cu cat mai batrani, cu atat mai bine. Doar acestia au efect vizibil asupra mediului inconjurator. Stocheaza zeci de metri cubi de gaze poluante.

Conf. Dr. Ing. Simina Stefan:  Niste bete cat pot sa stocheze ca nu au capacitea, pe cand te uiti la un ditamia copac el este un combinat. Un copac respira si din el pleaca apa, incarca norii si determina descarcarile norilor la nivel padurile.  Descarcandu-se treptat fac sa diminueze efecte extreme – ploile extreme cauzate de poluare.

Copacii batrani sunt tampoane in calea circulatiei maselor de aer. Doar datorita lor, aerul se deplaseaza lent. Nu mai apar, astfel, fenomene meteo extreme, cauzate de poluare.

preluat de pe stirile pro tv