Ce înseamnă când leucocitele sunt mărite în sânge? Boli care se ascund în spatele acestei dereglări

de: BZI.ro
09:02, 25 apr. 2023

Cu leucocite mărite în sânge se pot confrunta mai mulți oameni, fără să fie vorba de o boală gravă. Iată ce înseamnă această tulburare și cum poate fi echilibrată.

Sângele este alcătuit din globule roșii, globule albe, trombocite și plasmă. Globulele albe mai sunt cunoscute și sub denumirea de leucocite, elemente care conferă protecție împotriva virusurilor, bacteriilor și altor factori necunoscuți. Leucocitele se nasc în măduva osoasă și sunt depozitate în sânge și în țesuturile limfatice.

Globulele albe din sânge sunt de mai multe feluri, și anume: monocite, limfocite, neutrofile, bazofile și eozinofile. Numărul acestora este puternic influențat de infecții, medicamente, stres fizic și emoțional, dar și de anumite boli mai mult sau mai puțin grave.

Ce înseamnă când leucocitele sunt mărite în sânge?

De regulă, leucocitele sunt între 4.500 – 10.000 la fiecare microlitru de sânge, acest lucru fiind diferit în funcție de genul persoanei sau de vârsta acesteia.

Leucocitele mărite în sânge înseamnă apariția leucocitozei. O dată cu ea pot veni o serie de afecțiuni, chiar și infecții, inflamații, leziuni corporale sau probleme la nivelul sistemului de protecție a organismului. Dacă leucocitoza este întâlnită în cazul unei persoane bolnave, de vină poate fi și stresul.

De asemenea, un număr ridicat de globule albe poate indica o serie de probleme de sănătate, ca de pildă o infecție sau o tulburare a sângelui ori a măduvei osoase.

De foarte multe ori se întâmplă ca o persoană cu leucocite mărite în sânge să creadă că are cancer. Ei bine, acest lucru este posibil doar în anumite situații. Tocmai de aceea, trebuie să rețineți că dacă nivelul globulelor albe este mai mare, nu înseamnă neapărat că aveți cancer sau alte afecțiuni grave, care vă pot pune în pericol sănătatea sau chiar viața. Medicul este singurul în măsură să interepreteze rezultatele analizelor și să depisteze care este cauza dezechilibrului. Pentru a vă liniști, vă informăm că numărul mare de leucocite poate fi dat și de o simplă infecție, care este ușor de tratat. În orice caz, nu ezitați să mergeți la medic.

Globulele albe mai sunt cunoscute și sub denumirea de leucocite, elemente care conferă protecție împotriva virusurilor, bacteriilor și altor factori necunoscuți.

Simptomele leucocitelor mărite

Dacă vă confruntați cu un nivel mai crescut al leucocitelor din sânge, trebuie să știți că acest lucru poate afecta fluxul sangvin, deoarece sângele devine mai gros. Astfel, se ajunge la o boală numită sindrom de hipervâscozitate.

Tototdată, leucocitoza poate genera și alte simptome, dar, de obicei, este asimptomatică. Leucocitoza cauzată de leucemie poate fi însoțită de oboseală, stare generală de rău și învinețire ușoară.

Tratamentul pentru leucocitoză este diferit în funcție de cauza care a declanșat tulburarea. Principalele sunt: antihistaminicele pentru reacțiile alergice, antibioticele pentru infecțiile bacteriene, medicamentele pentru tratarea stresului și a anxietății ori tratamentele pentru cancer. Folositoare mai sunt și tratamentele pentru afecțiunile inflamatorii sau schimbarea medicamentelor pentru prevenirea reacțiilor adverse la anumite terapii.

Dacă vă confruntați cu un nivel mai crescut al leucocitelor din sânge, trebuie să știți că acest lucru poate afecta fluxul sangvin, deoarece sângele devine mai gros.