Ce înseamnă când durerea de stomac iradiază în spate? Semne care anunță afecțiuni grave
Este îngrijorător când durerea de stomac iradiază în spate, mai ales dacă disconfortul este însoțit de flatulență sau constipație. De vină poate fi sedentarismul, alimentația necorespunzătoare sau unele afecțiuni ascunse. Iată care sunt semnele care anunță boli grave.
Nu există persoană care să nu se fi confruntat cu durere de stomac. De cele mai multe ori, nu este vorba despre un simptom grav, ci despre balonare, indigestie sau durere musculară. Însă, poate fi vorba și despre o problemă serioasă, care impune prezentarea de urgență la medic.
Durerile abdominale pot fi cauzate de infecții, inflamații, obstrucții și afecțiuni digestive. Alte afecțiuni frecvente sunt constipația, diareea, gastroenterita, refluxul acid, vărsăturile sau stresul. În schimb, când durerile iradiază în spate, vorbim despre boli mult mai grave.
Ce înseamnă când durerea de stomac iradiază în spate?
Când durerea de stomac iradiază în spate, poate fi vorba despre pancreatită, litiază biliară, reflux gastroesofagian, endometrioză sau diverticulită. Acestea sunt doar câteva dintre bolile care determină apariția durerilor de stomac care iradiază în spate.
Pancreatita
Pancreatita presupune o inflamație a pancreasului, care se manifestă prin durere și senzație de arsură în regiunea centrală sau superioară a abdomenului. Mai mult, sunt și pacienți care acuză dureri ce iradiază în spate. Pentru a scăpa de această senzație neplăcută, aceștia se întind pe spate, dar nu fac decât să agraveze simptomele. Își pot face apariția amețelile, stările de vomă și vărsăturile.
Această afecțiune nu trebuie ignorată! Dacă simptomele se agravează brusc și fără motiv, mergeți, de urgență, la medic.
Litiaza biliară
Litiaza biliară sau pietrele la vezica biliară pot bloca intestinul subțire, fapt ce duce la apariția durerii. Aceasta se manifestă în regiunea superioară a abdomenului, pe partea dreaptă a corpului, însă poate iradia și în spate.
Litiaza biliară se mai manifestă prin: greață, vărsături, distenie abdominală, febră, transpirații și icter sclero-tegumentar.
Boala de reflux gastroesofagian
Boala de reflux gastroesofagian cauzează dureri de stomac, resimțite în zona abdominală superioară și în piept. Disconfortul este agravat de consumul de alimente grase și este ameliorat cu ajutorul pierderii în greutate, alimentației sănătoase și echilibrate, dar și cu medicamente recomandate de medic.
Printre simptomele des întâlnite în boala de reflux se mai numără și: balonarea, greața, dificultatea la înghițire, gustul amar, vocea răgușită, durerile în gât, durerile în piept, saliva în exces și, chiar, durerile de urechi.
Endometrioza
Endometrioza reprezintă o afecțiune ginecologică, extrem de întâlnită la femeile din România și nu numai. Aceasta apare când nivelul celulelor endometriale crește anormal.
Afecțiunea determină apariția durerii abdominale, a menstruației neregulate și a infertilității.
Diverticulita
Diverticulita constă într-o inflamație a diverticulului, acel „buzunăraș” care căptușește colonul. Boala se înrăutățește când apare constipația, deoarece încurajează întărirea materiilor fecale blocate în intestinul gros, ceea ce poate perfora mucoasa subțire a acestuia.
Diverticulita poate fi recunoscută după următoarele simptome: dureri intense, însoțite de distenie abdominală gazoasă și constipație, iar în anumite situații poate fi prezentă emisia de scaune cu sânge roșu, proaspăt.