Ce înseamnă bullying și cum poate fi confruntat. Cum te aperi dacă ești victimă
Ce înseamnă bullying? Este un comportament ostil și agresiv al unei persoane față de alta. El poate fi la nivel verbal, fizic sau online. Indiferent de tipul de bullying, trebuie să luăm atitudine. Dacă ești în postura de victimă, salvează probele incriminatoare, blochează hărțuitorul și ia legătura cu un adult. Nu este nevoie să treci singur prin toate aceste suferințe.
Hărțuitorii nu au parte de suficientă iubire și atenție. Prin aceste agresiuni, ei vor să iasă în evidență. Din păcate, bullying-ul nu are limită de timp. Deși victima are parte de coșmaruri și suferințe, este foarte posibil ca agresorul să aibă 0 remușcări, ba chiar să se simtă mândru de el.
Ce înseamnă bullying
Bullying-ul este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă elevii. Comportamentul agresiv poate fi o modalitate nepotrivită de a atrage atenția sau de a încerca să stabilim relații cu cei din jurul nostru. Bullying-ul este un comportament ostil, de excludere și de umilire a unei persoane. Inițial, acest tip de comportament era văzut ca o formă de joacă între elevi. Cu toate acestea, aceste agresiuni sunt caracterizate de trei aspecte.
- Intenționalitate
- Repetabilitate
- Dezechilibru de putere între victimă și agresor
Acest comportament nu are o limită de timp. În cazul victimelor, limita până la care o persoană poate suporta ostilitățile celor din jur este de două sau trei ori pe lună. De cele mai multe ori, agresorii nu au nici un sentiment de milă sau remușcare. Există mai multe tipuri de hărțuire. În primul rând, în cazul bullying-ului verbal ești poreclit, tachinat sau amenințat. La nivel emoțional, se răspândesc zvonuri neadevărate despre tine, colegii te vorbesc pe la spate și te simți izolat. În mediul online sunt postate lucruri jignitoare despre tine, primești amenințări pe rețelele de socializare.
Caracteristicile agresorilor și ale victimelor
Agresorul sau hărțuitorul este persoana care rănește în mod repetat și intenționat o altă persoană. Aceste agresiuni pot fi fizice (rănire sau împingere) și psihologice (tachinare sau poreclire). De cele mai multe ori, agresorii nu primesc suficientă atenție și iubire. Prin aceste acțiuni, ei vor să iasă în evidență și să se impună. Motivele pentru care aleg să aibă un comportament ostil față de un coleg sunt nelimitate. Agresiunile au efecte negative pe termen lung. Cu toate acestea, nu numai victima are de suferit. Copii și tinerii care își hărțuiesc colegii pot avea comportamente antisociale și tulburări comportamentale pe termen lung
Victima are un comportament anxios, nesigur, liniștit și submisiv. În urma agresiunilor, ajung să aibă o stimă de sine scăzută, se simt inutii, neatractivi, lipsiți de apărare și abandonați. De asemenea, ei experimentează dureri de cap, insomnie, stres și coșmaruri. Deobicei, sunt mai mici de înălțime decât agresorul și mai slabi din punct de vedere fizic.
Cum ne comportăm în caz de bullying
În majoritatea cazurilor există două tipuri de martori – cei care nu fac nimic sau care încurajează comportamentul agresiv, devenind astfel complici ai agresorului. Dacă ești victima unui abuz, evită să crezi lucrurile urâte despre tine și fii conștient că ești o persoană prețuită. Nu este nevoie să schimbi felul în care te comporți sau arăți doar pentru că nu este pe placul anumitor persoane. Nu suporta agresiunile colegilor sperând că totul va trece de la sine. Ia măsuri și vorbește cu cinveva apropiat despre ce se întâmplă. Acea persoană poate fi oricine, de la prieteni de încredere, frați, rude sau adulți de la școală.
Înainte de face o sesizare la autoritățile școlare, trebuie să urmezi câțiva pași. Scrie pe o foaie ce s-a întâmplat, relatând faptele în ordine cronologică. De asemenea, probele sunt foarte importante. Dacă ai fost agresat fizic, fă poze la obiectul deteriorat și la rănile fizice. În cazul bullying-ului online, salvează mesajele și toate celelalte postări jignitoare la adresa ta. Pentru protecție personală, blochează și raportează persoanele și mesajele deranjante.
Reclamația poate fi făcută în cazul în care simți că nu ești luat în serios de către profesori sau situația nu îmbunătățește. Tot la fel de important este să nu te transformi în agresor. Ține minte că nu este nimic greșit în a cere aiutor. Ba dimpotrivă, acest lucru necesită mult curaj. Așadar, după ce am aflat ce înseamnă bullying-ul și cum ne apărăm, a venit momentul să punem noile cunoștințe în aplicare.