Ce înseamnă bipolar: Iată cum recunoaștem tulburarea bipolară
Probabil v-ați întrebat de multe ori ce înseamnă bipolar. Ei bine, tulburarea bipolară, care poartă denumirea și de depresie maniacală, este o condiție medicală, care duce la apariția schimbărilor extreme de dispoziție.
Persoanele bipolare pot fi extrem de fericite o perioadă, după care să se scufunde într-o depresie adâncă. În funcție de fiecare pacient, durata acestor stări poate varia. Un pas esențial în diagnosticarea tulburării bipolare este excluderea altor factori, care ar putea cauza schimbările de dispoziție.
Ce înseamnă bipolar: Faze
Tulburarea bipolară se manifestă în două faze: faza simptomelor despresive și faza simptomelor maniacale.
În faza simptomelor depresive, dacă persoana afectată nu primește tratament, poate experimenta lungi perioade de depresie. Printre simptome se regăsesc: tristețe, anxietate, pierderea energiei și dificultăți de concentrare. De asemenea, pacienții nu mai simt nevoia să facă lucruri care înainte le aduceau satisfacție. Persoanele afectate de această tulburare se pot îngrășa sau pot slăbi prea mult și dorm prea mult sau prea puțin. În plus, pot avea gânduri suicidale
În faza simptomelor maniacale, pacienții se simt euforici. Acest lucru poate duce la agitație și la o stimă de sine exagerat de mare. În această fază sunt comune comportamentele nesăbuite: cheltuieli risipitoare, indiscreții sexuale și abuzul de substanțe.
Tipuri de tulburare bipolară
Tulburarea bipolară poate fi de tip I și de tip II. Cei care au tulburare bipolară de tip I prezintă episoade maniacale sau episoade mixte, cu unul sau mai multe episoade depresive. În schimb, persoanele afectate de tulburarea bipolară de tip II trec prin episoade depresive majore. Acestea manifestă hipomania, care durează mai puțin de o săptămână și nu se desfășoară la o intensitate ridicată.
Episoadele mixte reprezintă manifestarea celor două faze concomitent. Mania și depresia, desfășurându-se în același timp, duc la un comportament imprevizibil. Este comun la persoanele care au dezvoltat tulburare bipolară la o vârstă fragedă, mai ales în timpul adolescenței. Potrivit estimărilor, 70 % dintre pacienții cu această afecțiune poate avea episoade mixte.
Ce înseamnă bipolar: Cauze
Principala cauză a tulburării bipolare poate fi explicată prin faptul că substanțele chimice din creier nu funcționează așa cum ar trebui. În momentul în care nivelurile anumitor substanţe devin prea mari, pacientul dezvoltă mania. Dacă nivelurile sunt scăzute, atunci pacientul va experimenta depresia.
Tulburarea bipolară poate apărea atât la femei, cât și la bărbați. Simptomele încep între 15 și 30 de ani, iar persoanele care au rude ce suferă de această tulburare riscă să fie diagnosticați cu aceeași afecțiune. Un impact negativ îl au evenimentele stresante și abuzul de droguri.
Factorii declanșatori pentru tulburarea bipolară pot fi: terminarea unei relații de iubire, abuz fizic, sexual sau emoțional, moartea unui membru apropiat al familiei sau a partenerului de viață, boli fizice, tulburări de somn sau probleme copleșitoare în viața de zi cu zi – cum ar fi probleme cu banii, locul de muncă sau relații.
Important de precizat este că, pentru a diagnostica tulburarea bipolară este necesară excluderea altor factori care ar putea să o cauzeze. Acestea sunt: infecții ale creierului, abuzul de substanțe, probleme cu tiroida, tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenţie, efectele secundare ale unor medicamente sau alte tulburări psihice.
Până în momentul de față nu există niciun test care să identifice tulburarea bipolară. În general, diagnosticul este pus de medicul psihiatru, în funcție de istoria medicală a pacientului, de starea sa de spirit și de alte simptome.