Ce înseamnă autism? Cum recunoști această afecțiune
Afecțiunea se dezvoltă încă din copilărie printr-o serie de simptome și poate determina probleme de adaptare în societate. Află ce înseamnă „autism” și cum se manifestă acesta.
Ce înseamnă „autism”?
Autismul este legat de dezvoltarea creierului și influențează maniera în care o persoană percepe lumea înconjurătoare și modul în care comunică și socializează cu ceilalți. Simptomele acestei afecțiuni pot apărea încă din primele luni de viață și țin de modul în care persoana percepe lumea înconjurătoare, relaționează și se comportă față de alții.
Sunt cazuri în care copiii care au autism, odată ajunși la maturitate, sunt capabili să aibă grijă și să se întrețină singuri, însă sunt și cazuri în care aceștia necesită ajutor pe tot parcursul vieții, chiar și pentru activitățile de rutină.
Principalele simptome de autism la copii sunt: nu păstrează sau evită contactul vizual, nu reacționează sau nu răspunde la nume până la 9 luni, nu prezintă expresii faciale până la 9 luni, nu se joacă cele mai simple jocuri până la 12 luni, nu folosește gesturi simple până la 12 luni, nu pare interesat de ceva nici când este antrenat de părinți în joc până la 15 – 18 luni, nu observă sau nu pare deranjat dacă alții sunt supărați sau răniți până la 2 ani, se joacă singur, ignoră sau nu vede alți copii și nu interacționează cu aceștia până la 36 de luni, nu intră în jocuri de rol până la 48 de luni, nu cântă, nu dansează, nu vrea să interacționeze până la împlinirea vârstei de 5 ani.
Cum se comportă copii cu autism
Sunt anumite tipare care se regăsesc la copiii cu autism. Printre acestea se numără: alinierea obiectelor sau a jucăriilor într-o ordine numai de el înțeleasă, supărare însoțită de agresivitate când cineva îi strică așezarea obiectelor, repetiția fără întrerupere a unor cuvinte sau fraze, ticuri verbale și motorii, dar nu ca cele din sindromul Tourette, joaca repetitivă și interese obsesive care pot fi transformate în hobby pe care le poate avea întreaga viață și pentru care face eforturi și se bucură în felul sau, concentrarea pe anumite elemente ale unor obiecte sau jucării, fascinație pentru anumite mecanisme sau rotițe, urmează anumite tipare zilnic și este extrem de supărat când acestea nu sunt respectate de semeni sau observă o schimbare minoră, bate din mâini, își leagănă corpul, se învârte în cerc și are reacții neobișnuite la mediul înconjurător.
Factorii de risc apariției acestei afecțiuni sunt: sexul copilului (băieții sunt mai predispuși față de fete), moștenirea familială, unele boli genetice, prematurii (nou-născuții la 26 de săptămâni de sarcină pot prezenta un risc mai mare de dezvoltare a unei tulburări din spectrul autist), vârsta înaintată a părinților (încă nu se poate afirma cu certitudine acest lucru), administrarea unor medicamente în timpul sarcinii sau a consumului de substanțe interzise, alcool și substanțe chimice.
Acum că am lămurit ce înseamnă „autism”, trebuie menționat că această afecțiune nu are, din păcate, un remediu, însă tratamentul început în faza incipientă oferă pacientului șansa la o viață apropiată de normalitate.