Ce înălţime avea Ştefan cel Mare?

de: BZI.ro
13:24, 14 aug. 2020

Ştefan cel Mare, domnitorul Moldovei, a fost un mare crai al vremii sale în ciuda înălţimii pe care o avea. Multă lume încă se întreabă ce înălţime avea Ştefan cel Mare. Cronicarii vremii au reuşit să îi facă o descriere marelui domnitor în care au oferit şi detalii cu privire la înălţimea sa.

Ştefan cel Mare a domnit între 1457 şi 1504. Istoricii susţin că acesta a vut pe puţin trei soţii şi şapte copii. Petru Rareş a fost singurul copil nelegitim recunoscut de domnitor. Deşi înălţimea nu îl ajuta Ştefan a fost un adevărat Don Juan al vremii sale.

În operă sa ”O samă de cuvinte”, cronicarul Ion Neculce confirma ipoteza vehiculată de mai mulţi istorici şi anume aceea că domnitorul Moldovei ar fi avut în jur de 150 cm.

Cronicarul descrie un moment din lupta de la Scheia din anul 1486, acolo unde Ştefan a căzut din şaua calului şi pentru a se urca înapoi a avut nevoie de ajutor.

„Şi nu pute în grabă încăleca Ştefan – vodă, fiind om micu. Şi au dzis Purice aprodul: Doamne, eu mă voi face moviliţă şi vino de te sui pe mine şi încalecă. Şi s-au suit pe dânsul Ştefan – vodă şi au încălecat pre cal. Şi atunce au dzis Ştefan – vodă: Sărace Purece, de-oi scăpa eu şi tu, atunci ţi-i schimba numeli din Purice Movilă”, scrie Ion Neculce.

Ce spunea Grigore Ureche despre înălţimea lui Ştefan cel Mare

În operă „Letopisețul Țării Moldovei”, Grigore Ureche îl descrie pe Ştefan cel Mare ca fiind scund „nu mare la stat”:

„Fost-au acestu Ştefan vodă om nu mare la stătu, mânios şi de grabu vărsătoriu de sânge nevinovat; de multe ori la ospeţe omoria fără giudeţiu. Amintrilea era om întreg la fire, neleneşu, şi lucrul său îl ştiia a-l acoperi şi unde nu gândiiai, acolo îl aflai. La lucruri de războaie era meşter, unde era nevoie însuşi se viriea, că văzându-l al săi, să nu să îndărăptieze şi pentru aceia raru războiu de nu biruia”.

Cu toate acestea niciun izvor istoric nu a păstrat detalii cu privire la înălţimea lui Ştefan cel Mare. Domnitorul are doar două portrete realizate în acea perioadă din care nu se poate stabili statura exactă a acestuia.

Curiozităţi despre domnitorul Moldovei

Ştefan cel Mare a pierdut doar cinci lupte din cele peste 40 de războaie purtate. În şcoala încă se mai spune că domnitorul Moldovei a câştigat toate bătăliile purtate, lucru care este fals.

Îi este atribuita ctitoria a 36 de lacase de cult. Mănăstirea Putna nu a fost iniţial ctitorita de Ştefan cel Mare. Bazele acestui mănăstiri au fost puse de Dragoş Voda urmat de Bogdan I Întemeietorul.

Ştefan cel Mare a avut cu Vlad Ţepeş, care îi era văr, o relaţie bazată pe interes

Celebra bătălie de la Podul Înalt a fost câştigată datorită alianţei avute cu străinii, oastea lui Ştefan n-ar fi putut face fata turcilor

Istoricul vasluian Laurenţiu Chiriac susţine că sabia domnitorului, care este păstrată de turci, este foarte posibil să nu fie cea originală.

Ce înălţime avea cu adevărat Ştefan cel Mare nu vom putea afla cu adevărat, însă datorită faptelor sale de vitejie putem spune că a fost şi va rămâne un mare domnitor.