Ce i-a promis această ieșeancă lui Dumnezeu, după ce a fost la un pas de moarte! Mii de oameni îi sunt recunoscători Elenei Dobre – GALERIE FOTO

de: Ana Crețu
02:07, 06 mai 2022

Asociația „Farmecul Vieții” este înființată de Elena Giorgiana Dobre care a fost la un pas de moarte. Timp de cinci ani, voluntarii din cadrul asociației ieșene ajută copiii defavorizați, bătrânii cu nevoi speciale și persoanele bolnave din spitale. Încă din primele săptămâni de când a început războiul din Ucraina, Asociația „Farmecul Vieții” este prezentă la vama Sculeni, unde ajută refugiații ucraineni cu produse alimentare și tot ce au nevoie. Asociația și-a creat legături de colaborare cu „Crucea Roșie”, dar și cu alți voluntari de la punctul vamal.

Războiul din Ucraina a creat prea multă suferință și descurajare pe chipul mamelor și copiilor care au fugit departe de casă. Mii de familii s-au despărțit, iar cei care au reușit să se refugieze în alte țări sunt constrânși să înceapă viața de la zero. Românii s-au organizat rapid pentru a oferi tot sprijinul de care au nevoie familiile refugiate din Ucraina. Au fost pregătite mai multe centre pentru refugiați la Iași. Ucrainenii au primit mâncare și ajutor de la voluntarii români.

După ce a fost la un pas de moarte, a înființat Asociația „Farmecul Vieții”

Elena Giorgiana Dobre este președintele și inițiatorul Asociației „Farmecul Vieții” din Iași. Aceasta a fost diagnosticată cu o boală gravă, iar șansele de supraviețuire au fost extrem de mici. De cinci ani, voluntarii din cadrul asociației ieșene ajută copiii defavorizați, bătrânii cu nevoi speciale și persoanele bolnave din spitale.

„Asociația are o poveste aparte. În urma unui diagnostic cu șanse foarte mici de supraviețuire, mi-am promis mie, dar mai ales lui Dumnezeu, că dacă voi reuși să trec peste această cumpănă, voi ajuta copiii defavorizați de la sate, dar și bătrânii cu nevoi speciale. La spitalul de copii am reușit deja să donez un aparat pentru arsură, grefare piele. Există un număr foarte mare de voluntari care ajută, noi colaborăm cu cei din Vama Sculeni, în asociație avem opt voluntari, dar colaborăm foarte mult și cu cei de la «Crucea Roșie», este un număr foarte mare de voluntari, iar fiecare face ture ca să poată rezista”, spune Elena Giorgiana Dobre.

Care au fost cele mai mari provocări pentru voluntarii asociației

Pentru a reuși să facă față provocărilor zilnice de la Vamă, Elena, alături de voluntari, caută soluții și apelează la instituțiile publice pentru a face rost de sprijin din punct de vedere financiar și nu numai.

„Este nevoie de timp, ambiție, perseverență și atenție pentru a putea ajuta. Dumnezeu ne ajută foarte mult, atunci când dorim să facem bine, Dumnezeu ne dă forță să «milogim»”, menționează Elena.

Cel mai mic copil pe care l-au întâlnit voluntarii la Vama Sculeni avea șase zile. Mămica a pierdut laptele din cauza stresului trăit odată cu primele bombardamente din Ucraina și a primit sprijin și tot ce avea nevoie de la Asociația „Farmecul Vieții” în colaborare cu cei de la „Crucea Roșie”. Au fost și două familii care au reușit să ajungă în America, cu ajutorul și sprijinul asociației, având în vedere că este o întreagă logistică. De 1 martie, voluntarii le-au oferit flori mămicilor din Ucraina, acestea plângeau și erau foarte emoționate. Un alt caz tragic este al unui tată care a venit cu trei copilași, iar mama acestora a murit lovită de o bombă. Aceștia au rămas fără mamă, iar bărbatul este disperat și acceptă cu greu cele întâmplate”, povestește Elena.

Refugiații ucraineni au nevoie în continuare de ajutor și sprijin

Pentru a oferi un sprijin potrivit celor care au fugit din calea războiului, voluntarii cunosc nevoile primordiale ale acestor familii. Mamele au fugit cu câteva hăinuțe și cu copilașii în brațe, iar tot ceea ce au agonisit timp de ani a fost distrus într-o clipă.

„Gândește-te că tu ai fi în locul lor, ție cam ce ți-ar trebui, ai avea nevoie de toate, aceștia au fugit de război cu câteva lucruri și cu copilul în brațe. Ucrainenii au nevoie de toate, de haine, de medicamente, de mâncare. În primele două săptămâni de când a început războiul, mai multe mame și copii ajunși la Iași au fost în tranzit și acestea aveau o direcție clar stabilită, dar paritatea e jumătate, jumătate. Foarte mulți au rămas în România, aceștia au solicitat un ajutor în căutarea unei locuințe, a unor produse alimentare măcar pentru o scurtă perioadă de timp. Voluntarii care sunt în vamă au ajutat foarte multe familiile refugiate”, mai zice președintele asociației „Farmecul Vieții”.

A reușit să salveze un om de la moarte

Elena a reușit să ajute un bărbat de 44 de ani care avea leucemie și care a venit cu infecție, acesta avea sondă urinară și era la un pas de moarte. Elena Giorgiana Dobre s-a gândit să îl ducă cât mai repede la spital, având o infecție foarte mare, a fost nevoie de ajutorul medicului specialist. Mama bărbatului fiind foarte în vârstă, având 71 de ani, ea îl percepea ca fiind o persoană nedeplasabilă, nu vorbea și nu și-a dat seama că ar avea ceva grav.

„Eu am observat că avea febră și am înțeles că ceva nu este în regulă. Cu ajutorul celor de la ISU ne-am implicat cu toții și am reușit să oferim sprijinul de care avea nevoie acest ucrainean. Acum bărbatul este în afara oricărui pericol, a reușit să scape de infecție”, a afirmat Elena.

Mâncarea caldă este asigurată de World Central Kitchen, care au propus celor din Asociația „Farmecul Vieții” să colaboreze pentru a reuși să ajute cât mai mulți refugiați, unii fiind la un pas de moarte.