Ce generează osteoporoza? Prof. dr. Rodica Chiriac, medic specialist reumatolog, răspunde: „Nu mâncăm cât calciu trebuie din alimentație” – VIDEO
Prof. dr. Rodica Chiriac, medic specialist reumatolog, a discutat, în emisiunea BZI LIVE, despre cauzele care duc la apariția osteoporozei. Când apare această stare patologică și cum poate fi prevenită?
Osteoporoza reprezintă o afecțiune, care se manifestă la nivelul sistemului osos. Odată declanșată, aceasta face ca oasele să devină atât de fragile, încât și o simplă căzătură sau chiar o acțiune obișnuită, cum ar fi tusea, poate provoca o fractură. Cele mai întânite fracturi asociate osteoporozei apar la șold, încheietura mâinii sau coloana vertebrală.
Chiar dacă afecțiunea apare mai des la femei, osteoporoza poate afecta și bărbații. Boala se manifestă, în special, la femeile albe și asiatice (cu precădere la femeile care sunt la menopauză).
Ce generează osteoporoza? Prof. dr. Rodica Chiriac: „Marea problemă a osteoporozei este căderea hormonilor estrogeni de la menopauză”
Prof. dr. Rodica Chiriac a precizat că, la menopauză, hormonii estrogeni cad, iar aceștia au un rol covârșitor în metabolismul osos. Estrogenii se ocupă de încărcarea ososasă, pentru ca osul să fie mai rezistent. Acest lucru poate fi dus la îndeplinire cu ajutorul calciului, fiindcă, în lipsa acestuia, osul rămâne mai fragil și se rupe.
„Marea problemă a osteoporozei este căderea hormonilor estrogeni de la menopauză. La menopauză cad estrogenii. Estrogenii au mare rol în metabolismul osos, fac încărcarea osoasă, pentru ca osul să fie rezistent. Prin ce e rezistent? Prin calciu, în principal. Și atunci nu se mai desfășoară un metabolism corespunzător, calciul se pierde din oase și osul rămâne mai fragil și următorul pas este fractura. Fractura pentru orice os lung și la coloană se cheamă tasare vertebrală, adică vertebrele se turtesc. Deci asta începe cu menopauza pentru o persoană normală.”, a declarat prof. dr. Rodica Chiriac pentru BZI LIVE.
Osteoporoza poate să apară și în perioada de premenopauză, pentru că nu consumăm cât calciu trebuie. Din alimentație, acesta se absoarbe foarte puțin. De asemenea, un rol important îl au soarele și mișcarea, fiindcă osul este un element mecanic, care nu se încarcă corespunzător în lipsa activității fizice.
„Uneori apare și mai repede de menopauză. Pentru că nu mâncăm cât calciu trebuie din alimentație, trebuie să știum că acest calciu din alimentație se absoarbe puțin. Dintr-un gram de calciu, noi putem absorbi 18 miligrame, deci nesemnificativ. Plus soarele are și el un mare rol. Plus configurația metabolismului fiecăruia, individualitatea fiecăruia contribuie, lipsa de mișcare, pentru că osul se reface la mișcare. Osul este un element mecanic, de care trag tendoanele, presiune și așa mai departe. Nu-i dai aceste condiții mecanice, osul nu se încarcă corespunzător.”, a adăugat medicul.
Totodată, și afecțiunile endocrine sunt implicate în ceea ce privește apariția osteoporozei. Medicul spune că toate aceste afecțiuni, alături de surplusul de hormoni din sfera endocrină, pot dăuna osului.
„Mai sunt și alte afecțiuni endocrine. Știți că endocrinele, în viața unei femei, ocupă un loc destul de important. Cam toate deficiențele endocrine sau surplusul de hormoni din sfera endocrină, poate dăuna osului.”, a mai dezvăluit prof. dr. Rodica Chiriac.
Prof. dr. Rodica Chiriac, despre vitamina D: „80% din femeile din România au deficit de vitamina D”
Vitamina D este o vitamină liposolubilă, care se găsește atât în plante, cât și în alimente, însă poate fi sintetizată și de organismul uman. Acest lucru poate fi posibil doar în prezența soarelui, motiv pentru care vitamina D a primit numele de vitamina soarelui.
Vitamina D mai este cunoscută și sub denumirea de vitamina antirahitică, datorită proprietăților sale benefice multor procese fiziologice ale organismului.
„Se zice că 80% din femeile din România au deficit de vitamina D. De ce? Nu ne alimentăm corespunzător, nu stăm la soare cât trebuie și cum trebuie și nu ne dozăm nivelul vitaminei D. Și laptele are, și ouăle au, și fructele, și legumele. Și mai toate au vitamina D, dar trebuie să le consumăm și să fim atenți la capitolul ăsta. Și dacă am ajuns la o vârstă de premenoapauză, e bine să ne dozăm. Pentru câțiva lei, aflăm care este nivelul de vitamina D.” , a spus medicul Rodica Chiriac, în cadrul emisiunii BZI LIVE.