Ce gătim azi? Idei de mâncare ce pot fi adaptate în funcție de ce avem în frigider
Ce gătim azi? Este o întrebare care ne trece prin minte aproape zilnic, urmată de obicei de frustrarea legată de faptul că nu ne putem găsi un răspuns satisfăcător. Ai nevoie de ceva rapid, vrei să încerci ceva nou și unic, cauți rețete gustoase sau vrei ceva cu care nu ai cum să dai greș? Fie că ești în căutarea unor rețete pentru întreaga familie sau idei de cină rapidă și ușoară, următoarele opțiuni bifează toate aceste criterii, deoarece pot fi preparate în foarte multe moduri.
Ce gătim azi? Salata poate fi un fel de mâncare de sine stătător
Dacă sunteți sătui de aceeași salată de legume, trebuie să știți că salata poate constitui o masă în toată regula absolut delicioasă. Trebuie doar să țineți cont de anumite reguli. Aromele, textura și combinațiile potrivite, pot face dintr-o salată obsinuita una excelentă. Este important să încorporați o varietate de texture, de la moale la crocant, umed și uscat. Adăugați culoare cu ajutorul fructelor de pădure, morcovului ras, roșiilor sau a florilor comestibile. Fiți îndrăzneț cu diferite dressinguri pe bază de iaurt grecesc sau smântână acră.
Mențineți echilibrul între dulce și acrișor. Lămâia va tempera excesul de sare sau zahăr, în timp ce ingrediente dulci precum siropul de arțar vor reduce aciditatea excesivă.
Combinați cu grijă ingredientele și dressingul. Fructele de mare delicate s-ar putea să nu funcționeze cu condimente ce au o aromă foarte pregnantă. Nu subestimați puterea unei ușoare atingeri picante, adăugând muștar, usturoi sau ardei iute. Transformați salata din garnitură într-un fel principal adăugând proteine, carbohidrați și grăsimi. Evitați să o sărați prea mult. Așteptați până când ingredientele care necesită preparare sunt pregătite și dressingul este făcut înainte de a amesteca ingredientele și de a adăuga sare și piper după gust. Utilizați sare de mare (fină sau grunjoasă) și măcinați piperul într-un râșniță pentru o aromă deosebită.
Aranjați salata în straturi. Începeți cu legumele de bază (sau frunzele), apoi adăugați un strat de dressing, un strat de ingrediente crocante (încercați semințe sau nuci), un strat de brânza, măsline, ardei iute sau castraveți murați, urmat de încă un strat de legume sau frunze, și tot așa. În acest fel, veți avea parte de toate aromele și textruile cu fiecare furculiță.
Supa cremă poate fi preparată din orice legume
Supele calde și cremoase ne oferă o stare de confort garantată. Sigur, puteți adăuga smântână pentru o textură cremoasă și mătăsoasă, însa puteți obține rezultate similar și fără produse lactate, folosind alternative pe bază de plante, cum ar fi laptele de cocos, boabele de fasole sau nucile. Oricum, fiecare lingură se va simți ca o îmbrățișare caldă din interior.
Dacă sunteți în căutarea unor rețete hrănitoare de supă cremă în această perioadă în care ne îndreptăm către temperaturi mai reci, există nenumărate rețete de supe creme pe care le puteți face. Partea bună este că nu aveți cum da greș, deoarece puteți folosi orice combinație de legume vă place. Deasupra puteți rade cașcaval, presura fulgi de ceapă uscată sau bacon prăjit, pentru un plus de savoare. Vă recomandăm supa cremă de broccoli și brânză cheddar, supa de ciuperci sau de praz.
Cum să obții cel mai bun dressing sau sos dip
Învață să echilibrezi aromele acide, dulci, sărate și umami pentru a face cel mai bun dressing de la zero. Fie că optezi pentru o vinegretă de baza sau un sos dip cremos, cheia este echilibrul. În general, pregătirea unui dressing de excepție presupune un echilibru între dulce, sărat, acidulat și include unul sau mai multe tipuri de grăsime (cum ar fi uleiul, grăsimea de la bacon, maioneza sau iaurtul).
Adaugă mirodenii și ierburi. Menta, busuiocul, tarhonul, coriandrul, pătrunjelul – orice ierburi proaspete sau o combinație dintre aceastea, vor îmbunătăți sosurile pentru salată. Dressingurile sunt, de asemenea, o modalitate bună de a folosi ierburile pe care le ai în frigider. Mirodeniile precum coriandrul, paprika afumată sau amestecuri precum curry sau za’atar pot aduce farmec sosurilor simple pentru salată. Sucul de citrice este clasic în dressingul de salată. Dacă doriți să accentuați cu adevărat acea aromă, adăugați și coaja de citrice. Asigurați-vă că spălați bine fructele înainte de a le da pe răzătoare. Elementele sărate precum caperele, măslinele sau castraveciorii murați cresc aciditatea și ajută la crearea unui gust irezistibil.
Dressingurile de salată pot fi amestecate cu un mixer, sau se pot amesteca cu un tel. Amestecă toate ingredientele împreună, cu excepția grăsimii, sării și piperului. Adaugă grăsimea încet în timp ce amesteci bine (sau mixezi) pentru a permite emulsionarea. Includerea unui ingredient emulsionant, cum ar fi muștarul, miso sau gălbenușurile de ou, vă ajută la obținerea unui dressing cremos, deoarece uleiul și oțetul se separă în mod obișnuit. După ce toate celelalte elemente sunt încorporate, condimentează cu sare și piper. Gustă în timp ce condimentezi. Vorbind despre condimente, nu uitați să gustați dressingul înainte de a adaugă sarea și piperul.
Există o dezbatere cu privire la raportul exact dintre acid și ulei într-un dressing de salată. Unii bucătari susțin că acestea ar trebui să fie compuse dintr-o parte oțet la 3 părți ulei, în timp ce alții susțin că este mai degrabă de unu la unu. Dar adevărul este că unele dressinguri sunt mai bune cu mai mult acid, iar altele cu mai puțin. Nu-ți face griji cu privire la aceste reguli. Cel mai bine este să adaptăm rețeta în funcție de preferințe, indiferent de ce gătim azi.