Ce fonduri au fost alocate pentru sistemul educațional din România în contextul pandemiei de coronavirus
Ce fonduri au fost alocate pentru sistemul educațional din România în contextul pandemiei de coronavirus. În contextul începerii noului an școlar, Guvernul României a adoptat, în ședința de astăzi, mai multe acte normative. Au fost alocați 175 de milioane de euro pentru acest sector. Din această sumă, cu 100 de milioane de euro vor fi achiziționate 500.000 de tablete . Pentru echipamentele de protecție și cele sanitarea au fost alocați 50 de milioane de euro. Nu în ultimul rând, pentru containerele sanitare şi de suport educaţional vor fi plătiți 25 de milioane de eruo.
„În ședința de Guvern de astăzi am adoptat o OUG care prevede decontarea prin Ministerul Fondurilor Europene a achiziției de 500.000 de tablete, achiziții făcute de către autoritățile publice locale sau inspectoratele școlare județene, tablete necesare pentru începutul de an școlar, iar această achiziție este în valoare de 100 de milioane de euro.
Raluca Țurcan: „Vom deconta achizițiile făcute pentru cumpărarea de containere sanitare „
De asemenea, tot prin Ministerul Fondurilor Europene, vom deconta achizițiile făcte de către autoritățile publice locale pentru materiale de protecție sanitară necesare în școli, iar aceste achiziții sunt în valoare de 50.000.000 de euro. Vom deconta achizițiile făcute pentru cumpărarea de containere sanitare în localitățile unde nu există apă curentă și canalizare.
Aceste achiziții vor fi în valoare de 25.000.000 de euro și reprezintă un sprijin uriaș pentru copiii aflați în aceste comunități unde există restanțe uriașe din perspectiva asigurării condițiilor minime necesare la început de an școlar”, a spus Raluca Turcan.
Ralu Țurcan, vicepremierul României, a anunțat că Guvernul a mai adoptat un proiect de lege prin care se va facilita deblocarea posturilor pentru personalul nedidactic din unitățile de învățământ (medici și asistenți de medicină școlară și pentru asistenții comunitari).
„În același proiect am clarificat procedura prin care se pot suspenda cursurile școlare în situația de extindere epidemiologică în comunitate”, a mai spus Raluca Turcan.
Ludovic Orban, îngrijorat de ”rumorile” privind riscul de întârziere la plată a pensiilor
Ludovic Orban, îngrijorat de ”rumorile” privind riscul de întârziere la plată a pensiilor. Miercuri, la începutul ședinței de Guvern, Ludovic Orban a anunțat că există discuții la nivelul unor case de pensii „care au transmis către unii pensionari” că există riscul de întârziere la plata pensiilor mărite de la începutul lunii septembrie. Pentru ca plățile să fie făcute la timp, premierul i-a cerut ministrului Muncii, Violeta Alexandru, să ia măsuri. Violeta Alexandru a răspuns:
„În cursul zilei am fost de două ori în ambele locații în care există aparatura cu care se tipăresc taloanele. A început activitatea de tipărire. Vă asigur că vom lucra aproape non stop, în sensul că se va lucra și în weekend și cât este necesar, astfel încât să ne încadrăm în termen și pensiile să ajungă odată cu taloanele la începutul lunii septembrie”
Ludovic Orban, îngrijorat de ”rumorile” privind riscul de întârziere la plată a pensiilor
Dorința lui Ludovic Orban este “să nu existe întârzieri”. De asemenea, el a mai adăugat că a înțeles că ”există rumori la nivelul unor case de pensii care au transmis către unii pensionari că există risc de întârziere la plată”. Drept răspuns, Violeta Alexandru a afirmat că acest ”rumori” nu au nicio justificare.
„Țin lucrurile sub control. Vă voi informa dacă apare vreo problemă”, a mai spus Ministrul Muncii.
De la 1 septembrie, punctu de pensie va crește cu 14%. În acest mode se va ajunge de la 1.265 lei la 1.442 lei, conducând la o creștere cu 177 de lei.