Ce facid aca ti-ai rupt mana sau piciorul – Primul-ajutor in caz de fractura

de: BZI.ro
12:01, 29 ian. 2019

Vremea iarna atunci cand ploua, ninge si este ger, se poate forma polei, aspect riscant pentru cei care ies din casa. Uneori, o clipa de neatentie se poate solda cu o fractura de os. De cele mai multe ori, fractura osoasa apare in urma unui traumatism, a unui impact puternic sau chiar din pricina stresului. Riscul de fractura este in stransa legatura cu varsta, desi sunt des intalnite si la copii.

Cu toate acestea, o fractura poate sa apara si in urma unei afectiuni medicale care conduce la slabirea oaselor, asa cum este osteoporoza. Insa, medicii spun ca cele mai multe fracturi osoase sunt cauzate de caderi sau de accidente.

Fracturile pot sa apara la orice os din organism. In literatura speciala, exista mai multe moduri diferite in care un os se poate fractura. De exemplu, o ruptura la nivelul osului care nu afecteaza tesutul inconjurator sau se rupe prin piele este cunoscuta sub numele de fractura inchisa. Pe de alta parte, una in care pielea este penetrata este cunoscuta ca o fractura deschisa. Acestea sunt mai grave decat cele simple, deoarece ele se pot infecta. Ambele situatii necesita ajutor imediat, iar fractura deschisa necesita obligatoriu prezenta la spital.

Care sunt simptome fracturilor:

  • Durere puternica atunci cand persoana in cauza se misca,
  • Slabiciune musculara,
  • Umflarea zonei respective,
  • Deformarea sau colorarea in albastru a locului unde s-a produs fractura,
  • Patrunderea osului prin piele (la fracturile deschise),
  • Sangerare masiva.
  • Daca este posibil nu muta o persoana cu un os rupt, ideal este sa poti aplica o atela.

In ce consta acordarea primului ajutor:

  • Daca exista sangerare aceasta trebuie oprita. Practic, se va ridica zona lovita, accidentata si se aplica comprese sterile pe ea. De asemenea, trebuie sunat la 112. Ideal este, daca doresti sa opresti sangerarea sa aplici un garou sau un bandaj steril pentru ca fractura sa nu se infecteze. In al doilea rand, este important ca partea fracturata sa fie in repaus absolut tocmai pentru ca cel in cauza sa nu aiba dureri foarte mari. Cert este ca pacientul nu trebuie sa se miste pana la sosirea salvarii.
  • Daca este vorba despre o fractura inchisa se pot aplica comprese reci, cu gheata pe zona afectata. Pacientul va primi si calmante cu scopul de a diminua durerea. La fel, ca si in cazul fracturilor deschise, pacientul trebuie sa stea cat mai linistit, pe loc, sa evite miscarea care nu face decat sa intensifice durerea.

In ce consta tratamentul:

Tratamentul unei fracturi se face de regula la camera de garda a unui spital si este in functie de tipul facturii, localizarea acesteia. De regula, tratamentul consta in atele, gips, proceduri chirurgicale daca fractura este grava. Pacientul va primi calmante si va primi recomandare pentru repaus pentru cateva saptamani.