Ce faci ca boabele de orez să nu se prindă de oală. Secrete culinare

de: alina.tibichi
11:29, 02 iul. 2021

Haideţi să descoperim astăzi cele mai inedite secrete culinare pentru atunci când găteşti orez. Una dintre cele mai populare reţete care conţine orez e cea de sarmale. Pe locul doi, cu siguranţă, se afla orezul cu lapte. Hai să vedem ce trebuie sau nu trebuie să facem când gătim cu orez.

Lista de secrete culinar cu şi despre orez este documentata de la multe gospodine. Fiecare a spus ce îi place şi ce nu Descoperă în acest material ce a ieşit. Sperăm să-ţi fie de folos. Spor la gătit şi poftă bună!

Orez cu lapte – Secrete culinare bine de ştiut

Laptele cu orez este, cu siguranţă, unul dintre cele mai populare deşerturi de la noi din ţară. Se face uşor, are gust bun şi, în plus, e şi săţios. Ştii însă că se prinde rapid de fundul cratiţei, iar apoi e foarte greu de curăţat. Trucul următor e de la portoghezi şi spanioli. Ce fac aceştia pentru ca orezul să nu se prindă? Ei bine, în timpul fierberii orezului pun în oală câteva linguriţe de zeamă de portocală sau de lămâie. Nu doar orezul nu se va mai prinde de cratiţa, dar va capătă şi o aromă tare plăcută şi delicioasă.
Alte trucuri pentru orez cu lapte:

  • curăță foarte bine oala, înainte de a face deşertul în ea;
  • spală bine boabele de orez şi strecoară-le de apă, după care pune-le la fiert;
  • amestecă continuu în oală;
  • pune în oală şi 1-2 beţişoare de scorţişoară, ca să prindă o aromă şi mai plăcută.

Dacă vrei să prepari pilaf, nu arunca lichidul! Apa de orez, adică lichidul în care a fiert orezul, este un excelent îngrăşământ pentru trandafiri, dar şi pentru orice alte flori.

Alte trucuri cu şi despre orez

Dacă ţi-a rămas orez fiert de la risotto şi nu ştii ce să faci cu el, îţi recomand nişte chiftele. Pot fi şi de post, şi de saț. În cazul în care nu posteşti, amesteca orezul fiert cu 1 ou, puţin pesmet, condimente (boia dulce, piper negru, sare), verdeaţa tocată mărunt şi o ceapă. Amestecă toate ingredientele (cu excepţia pesmetului), după care dă chiftelele prin pesmet şi prăjeşte-le în ulei încins. Cu orez poți și chiftele de post.

Ca să obţii orez pufos, ai două secrete la îndemână. De obicei, se foloseşte proporţia 1:3 când fierbi orez (1 cana orez, 3 căni de apă). Încearcă de data aceasta să pui doar 2 căni de apă.
În al doilea rând, orezul e bine să fie lăsat la înmuiat în jur de 30 de minute, iar în apă în care clăteşti orezul adauga şi puţin amidon. Clăteşte orezul de câte ori e necesar (amidonul se pune numai în prima apă de clătire).

Care e secretul orezului perfect gătit? Ei bine, trebuie să ştii ce fel de orez să foloseşti, în funcţie de reţeta. Iată:

  • orezul basmati se foloseşte pentru salate şi garnituri la peste. El are grăunţe subţire şi lung;
  • orezul cu bob rotund e ideal pentru sarmale, pilaf, perişoare, orez cu lapte şi risotto. Conţine mult amidon şi are textura cremoasă;
  • orezul sălbatic e ideal pentru salate şi umpluturi. Fierbe mai greu, pentru că are textura mai dură;
  • orezul cu bob lung este cel mai versatil tip de orez;
  • orezul ecologic e la fel ca şi orezul cu bob rotund;
  • orezul prefiert are grăunţe lung şi gros, ideal pentru pilaf, paella şi garnituri.