Ce este vertijul. Cauze, simptome și tratament

de: Mirela Todosi
15:20, 03 feb. 2023

Multe persoane sunt dornice să afle ce este vertijul și care sunt cauzele apariției acestei stări de dezechilibru. Vertijul se manifestă prin senzația de mișcarie rotatorie în care o persoană are impresia că lucrurile se învârt în jurul său, chiar și atunci când stă pe loc. Crizele de vertij pot semnala probleme grave de sănătate dacă acestea persistă pe perioade lungi de timp. Iată care sunt principalele cauze și simptome, dar și cel mai bun tratament în caz de vertij.

Ce este vertijul

Vertijul este o afecțiune cu care se confruntă tot mai multe persoane. Acesta presupune o iluzie de mișcare rotativă, adică pacientul are senzația că toate lucrurile din jurul său se învârt chiar și atunci când persoana stă nemișcată. Vertijul poate fi unul periferic, provocat de o afectare la nivelul urechii interne sau unul central, care apare la nivelul cerebelului și poate duce la accident vascular cerebral, scleroză multiplă, migrene sau tumori cerebrale.

Vertijul apare brusc și poate să dureze și câteva ore. Această stare de dezechilibru va declanșa o tulburare de statică și dinamică, dificultate vizuală și o stare de amețeală. Vertijul se manifestă prin stări de greață, vărsături, senzație de piuit în urechi, tahicardie și transpirație excesivă. Tratamentul vertijului depinde de cauze și de cât de grave sunt simptomele. Stările de vertij pot fi declanșate de numeroși factori.

De exemplu, acest dezechilbru poate să apară în timpul călătoriilor cu mașina, cu avionul sau cu vaporul, dar și în perioadele de stres. Pentru a scăpa de stările de vertij există câteva remedii eficiente. Dacă acestea apar pe perioade lungi de timp atunci se recomandă consultul unui medic specialist.

Stările de vertij sunt însoțite de migrene puternice. O altă problemă de sănătate care poate să apară din cauza vertijului pe termen lung este insomnia. Tulburările de somn dezechilibreaă organismul atât fizic, dar și psihic.

Remedii eficiente pentru a scăpa de vertij

Vertijul este o afecțiune cu care se confruntă tot mai multe persoane. Pentru a scăpa de stările de dezechilibru medicii recomandă tratamentul medicamentos, dar și reabilitarea vestibulară. Această terapie implică un set de exerciții și mișcări efectuate de către pacientul cu vertij sub atenta supraveghere a medicului.

Procedurile au loc în cabinetul medicului specialist ORL și constau în așezarea în picioare a persoanei pe o platformă atașată la niște senzori de presiune care înregistrează mișcările pacientului și gestionează stările de amețeală și problemele de echilibru. De asemenea, se recomandă în unele cazuri și o intervenție chirurgicală ce presupune îndepărtarea excesului de lichid de la nivelul urechii.

Totodată, tehnica Epley este o procedură eficientă ce presupune mișcarea capului pacientului în patru poziții diferite pentru un minut. Pot fi prescrise și antibiotice și un regim alimentar echilibrat. Evitarea stresului, dieta fără sare și exercițiile fizice zilnice pot ameliora simptomele vertijului. Toate aceste remedii vor reduce disconfortul cauzat de pierderile de echilibru, vor diminua riscul de cădere, vor ameliora amețelile și îmbunătățesc vederea.

Vertijul afectează tot mai multe persoane și semnalează adesea o problemă gravă de sănătate. Dacă aceste stări de dezechilibru apar frecvent și pe perioade lungi de timp este recomandat consultul unui medic specialist.